Ολόκληρο το άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στα ΝΕΑ:
«Στις 6 Σεπτεμβρίου 1946 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Φ. Μπερνς, ταξίδεψε στη Στουτγάρδη για να εκφωνήσει τον ιστορικό «Λόγο της Ελπίδας». Ο λόγος αυτός σηματοδότησε την αλλαγή στάσης της Αμερικής προς τη Γερμανία και προσέφερε στη χώρα που μόλις είχε χάσει τον πόλεμο την ευκαιρία να ελπίσει σε μια ανάκαμψη και επιστροφή στην κανονικότητα. Έπειτα από επτά δεκαετίες είναι η χώρα μου, η Ελλάδα, που χρειάζεται μια τέτοια ευκαιρία.
»Η Γερμανία οφείλει τη μεταπολεμική ανάκαμψη στους ανθρώπους της και στη σκληρή δουλειά τους, στην καινοτομία και στην προσήλωσή τους σε μια ενωμένη, δημοκρατική Ευρώπη. Ομως οι Γερμανοί δεν θα μπορούσαν να πετύχουν την καταπληκτική μεταπολεμική αναγέννησή τους χωρίς τη στήριξη που σηματοδότησε ο "Λόγος της Ελπίδας".
»Οταν η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν αποφάσισε να βοηθήσει τη Γερμανία, δεν υπήρχε επιστροφή. Ξεκίνησε η αναγέννησή της με τη βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ, τη διαγραφή του χρέους το 1953 και την εισαγωγή εργατικού δυναμικού από την Ιταλία, τη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα.
»Σήμερα είναι η χώρα μου εκείνη που αντιμετωπίζει τέτοιες δύσκολες καταστάσεις και χρειάζεται ελπίδα. Υπάρχουν ηθικοπλαστικές αντιρρήσεις για να παρασχεθεί βοήθεια στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι Ελληνες να πετύχουν τη δική τους αναγέννηση. Απαιτείται μεγαλύτερη λιτότητα από μια οικονομία που έχει γονατίσει, χάρη στη μεγαλύτερη λιτότητα που χρειάστηκε να υποστεί μια χώρα σε καιρό ειρήνης. Δεν παρέχεται ελάφρυνση χρέους. Δεν υπάρχει σχέδιο για αύξηση των επενδύσεων. Και δεν υπάρχει, ακόμη, «Λόγος Ελπίδας» για τους Ελληνες.
»Για να εφαρμόσει η Ελλάδα με πετυχημένο τρόπο τις μεταρρυθμίσεις οι πολίτες της χρειάζονται ελπίδα. Ενας "Λόγος Ελπίδας" για την Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για εμάς αλλά και για τους πιστωτές μας, καθώς μια αναγέννηση της χώρας θα εξάλειφε τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
»Ποιος θα έπρεπε να εκφωνήσει έναν τέτοιο λόγο; Πιστεύω ότι θα έπρεπε να το κάνει η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε κοινό στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ή σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη επιλέξει.
»Η ελπίδα βοήθησε τη μεταπολεμική Ευρώπη και μπορεί να αποτελέσει και σήμερα τη δύναμη για θετική μεταμόρφωση. Ενας λόγος από την ηγέτιδα της Γερμανίας σε μια ελληνική πόλη θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση αυτήν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr