Ο ίδιος ο υπουργός μιλώντας στον ΕΒΕΑ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ευλύγιστη αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες και σημείωσε ότι η Αθήνα έχει και plan B και plan C τα οποία είναι και λελογισμένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απόρριψη της εκδοχής των διπλών συντελεστών λόγω νομικού κωλύματος, η Κυβέρνηση μελετά δύο σενάρια.
Το ΣΕΝΑΡΙΟ 1 προβλέπει:
- την αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% στο 7%, αλλαγή που θα επιφέρει αυξήσεις σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα, εφημερίδες
- την αύξηση του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 14%, που θα επιφέρει αυξήσεις κυρίως στα τρόφιμα και
- τη διατήρηση του κανονικού συντελεστή στο 23%.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πιθανότητα να κατέβουν όλα τα τρόφιμα από το 13% σήμερα στο 7% δεν συζητείται, καθώς θα φέρει μεγάλες απώλειες εσόδων. Πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης, αναφέρουν ότι δίνεται μάχη να κρατηθούν στον υπερμειωμένο συντελεστή όσο το δυνατόν περισσότερα βασικά καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, το ψωμί και το ρύζι.
Παράλληλα, προβλέπονται μετατάξεις τουλάχιστον των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 14% που θα προκαλέσει σημαντική αύξηση του κόστους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία (το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε μετάταξη από το 6,5% στο 13%).
Σε ό,τι αφορά την έκπτωση των συντελεστών κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθεί αυτό το ειδικό καθεστώς, πράγμα που θα φέρει επιβαρύνσεις στους κατοίκους των νησιών αυτών, εάν δεν τους επιστρέφεται η διαφορά με κάποιον τρόπο.
Το ΣΕΝΑΡΙΟ 2 προβλέπει:
Εναλλακτικό σενάριο που επίσης έχει πέσει στο τραπέζι τοποθετεί τους συντελεστές:
- 7,5% ο υπερμειωμένος,
- 15% ο μεσαίος
- 21% ο υψηλός
«Η πρόταση σχετικά με το ΦΠΑ που καταθέσαμε είναι εξόχως υπεύθυνη, αναπτυξιακή, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και το δημόσιο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Ο ίδιος επέμεινε ότι «οι θεσμοί μας λένε εδώ και χρόνια ότι είναι σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ. Οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Μακάρι να μπορούσαμε ψυχρά, τεχνοκρατικά και εμπειρικά να προχωρήσουμε σε συμφωνία».
Εκτίμησε δε ότι υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις που εμποδίζουν την τεχνοκρατική αυτή διευθέτηση.
Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάτι που να θέλουμε πιο πολύ από το να κλείσουμε μια συμφωνία και να λειτουργήσουμε ως κανονική χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr