Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, για να υπάρξει συμφωνία πρέπει:
- Να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς κούρεμα. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πρότασή του ότι η Ελλάδα μπορεί να πληρώνει τα ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ μέσω του ESM, τον οποίο να αποπληρώνει αργότερα στο μέλλον.
- Να υπάρξουν επενδύσεις και να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία
- Να υπάρξει λύση για τα κόκκινα δάνεια, με την ίδρυση δημόσιας εταιρείας διαχείρισης τους με συμβολή του ΤΧΣ
- Η καταπολέμηση της νέας μορφής φτώχειας
- Οι κοινές προϋποθέσεις κλεισίματος του υπάρχοντος προγράμματος και του Νέου Συμβολαίου για την Ευρώπη.
«Για να κλείσει σωστά η διαπραγμάτευση, απαιτούνται οι δύο πλευρές, η δική μας και των δανειστών, να προβούν στην εξής, αμοιβαία, συνειδητοποίηση: Εμείς πρέπει να γίνουμε πιο παραγωγικοί, περισσότερο αποτελεσματικοί, να συγκλίνουμε ως προς την ανταγωνιστικότητά μας με την Βόρεια Ευρώπη. Οι δανειστές, πρέπει να αποδεχθούν ότι η μνημονιακή λογική απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας και πρέπει να μπει στο περιθώριο», τόνισε, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας, ότι μια τέτοια αμοιβαία κίνηση θα ξεκλείδωνε το μέγα μεταρρυθμιστικό κίνημα που χρειάζεται η χώρα.
Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά και το μεσοπρόθεσμο πλάνο για την περίοδο 2015-2019, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι στόχος των δανειστών αλλά και της κυβέρνησης είναι η εγγύηση πως το ελληνικό Δημόσιο δεν θα χρειαστεί ξανά δανεικά για να καλύπτει τις πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες του.
Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι το υπάρχον πρόγραμμα δεν δύναται να καταστήσει το κράτος ξανά αξιόχρεο σε εύλογο χρονικό διάστημα και συμπλήρωσε ότι αυτός είναι ο λόγος που διαπραγματευόμαστε με ένταση το Μεσοπρόθεσμο της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr