Την Τρίτη Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Βαρουφάκης θα έχουν επαφές με Ντράγκι και Σαπέν - Μοσκοβισί αντίστοιχα, ώστε να υπάρξει απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων και να εξασφαλιστεί η ρευστότητα. Ωστόσο τα πάντα παραμένουν ανοικτά καθώς επαφίεται στην ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως σε άνοιγμα το περιθωρίου αγορών των εντόκων που μπορούν να κάνουν οι ελληνικές τράπεζες και έτσι να μπορέσει η κυβέρνηση να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας του Μάη.
Την ίδια ώρα η πίεση που ασκείται για να υπάρξει ολική κυβίστηση στην κυβέρνηση και επαναφορά σε λογική αποδεκτή από τους Θεσμούς είναι έντονη. Είναι ενδεικτικό τα εργασιακά και το ασφαλιστικό που επηρεάζει και το συνολικό μακροοικονομικό σενάριο έχουν μπει στην πρώτη γραμμή.
Παράλληλα και στα δημοσιονομικά οι εταίροι ζητούν μέτρα 2,5 δισεκ. ευρώ την ώρα που η Ελληνική πλευρά κινείται σε κατεύθυνση που δίνει δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά 1 με 1,5 δισεκ λιγότερα.
Παράλληλα το ΔΝΤ εμφανίζεται να σκληραίνει τη στάση του καθώς βλέπει τόσο από την Ελληνική πλευρά να υπάρχει αδράνεια αλλά κι από την πλευρά των Ευρωπαίων να μην ανοίγει το θέμα του χρέους. Λίγες ώρες μετά την αναφορά του Κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το όλο ζήτημα θα τεθεί όταν κριθούν κατάλληλες οι συνθήκες έσκασε η βόμβα από το ΔΝΤ μέσω των FT.
Η εφημερίδα σε δημοσίευμά της κάνει λόγο για προειδοποίηση που έκανε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπ. Οικονομικών στη Ρίγα, στους υπουργούς ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, για ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρουν οι FT επικαλούμενοι δύο αξιωματούχους που έλαβαν μέρος στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Ρίγα το ΔΝΤ δια στόματος Π. Τόμσεν θεωρούν ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα και την υστέρηση της οικονομίας η Αθήνα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ την φετινή χρονιά. Με βάση τους υφιστάμενους στόχους, η Αθήνα υποτίθεται πως θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.
Το δημοσίευμα καταδεικνύει τη μεγάλη διαφορά με τους θεσμούς στο μακροοικονομικό σενάριο που βρίσκεται καις την καρδιά της εξελισσόμενης συζήτησης.
Πάντως με τις μέρες να τρέχουν η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της ότι γρήγορα θα βρεθεί λύση, ειδικά στο χρηματοδοτικό.
«Η πρόοδος να γίνει διαβατήριο για τη χαλάρωση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε σχετικά. Οι υποχρεώσεις των πιστωτών δεν υλοποιούνται είπε σχετικά. «Ζητάμε να δοθούν αυτά που απορρέουν από μια δανειακή σύμβαση την οποία εμείς εκπληρώνουμε με κόστος» είπε ο κ. Σακελλαρίδης.
«Έχουμε δώσει 6,5 δισεκ σε τόκους και τοκοχρεολύσια και να μην υπάρχει τήρηση συμφωνίας και της άλλης πλευράς» τόνισε. Δεν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις με καθεστώς ασφυξίας» υπογράμμισε. Ωστόσο δεν απάντησε για το μέχρι πότε αρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατό για να μην υπάρξει θέμα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr