Μάλιστα πηγές του περιοδικού τονίζουν ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν πρόκειται να αντικατασταθεί και όσοι μεταδίδουν ότι ο κ. Τσίπρας πρόκειται να τον... «παραιτήσει», το κάνουν αναλαμβάνοντας μόνοι τους το ρίσκο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι πολλές αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα δηλώνουν, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει πρόσωπα που μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του Έλληνα υπουργού, κι αυτό γιατί οι 18 υπουργοί χάνουν όλο και περισσότερο την «όρεξη» να συνεργαστούν μαζί του, Ιδίως μάλιστα μετά από τη διάσκεψη στη Ρίγα, όπου ο κ. Βαρουφάκης αμφισβήτησε για άλλη μια φορά το νόημα του προγράμματος λιτότητας.
Είναι λοιπόν προφανές ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη κι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, γράφει το περιοδικό. Όμως για αποπομπή του Υπουργού δεν γίνεται λόγος κι ο Γαβριήλ Σακελαρίδης δήλωσε στο Spiegel Online ότι αυτές οι φήμες δεν έχουν απολύτως καμία βάση.
«Όσο περισσότερο οι Ευρωπαίοι και τα media επιτίθενται στον Βαρουφάκη, τόσο πιο απίθανη γίνεται η αποπομπή του. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα τον έβλεπαν όλοι ως μάρτυρα ή αποδιοπομπαίο τράγο», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης σε ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού. «Δε θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι στις τελευταίες εκλογές ο Βαρουφάκης έλαβε τις περισσότερες ψήφους από όλους τους Έλληνες πολιτικούς και ότι έχει πολλούς οπαδούς, οι οποίοι αρέσκονται στη σκληρή στάση και το χαλαρό στιλ του».
Έτσι, καταλήγει το δημοσίευμα, ο Βαρουφάκης θα συνεχίσει προς το παρόν την υπουργική του θητεία, όμως δε θα παίζει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη.
Την αναδιοργάνωση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και η αναβάθμιση του Γ. Χουλιαράκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου καλωσόρισαν με δηλώσεις τους στο Reuters και αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
«Ο τρόπος που συμπεριφερόταν τον καθιστούσε ένα επιπρόσθετο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα» ανέφερε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, για να συμπληρώσει: «Με την υποβάθμιση του ρόλου του, από τον βασικό συνομιλητή σε έναν από τους συνομιλητές, έφυγε ένα εμπόδιο. Είχε γίνει σχεδόν προσωπικό το θέμα για κάποιους στο Eurogroup».
Εν τω μεταξύ, δύο αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους δανειστές της Ελλάδας ανέφεραν στο Bloomberg πως η κίνηση αντιμετωπίστηκε σαν μια συμφιλιωτική κίνηση από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ένας από τους αξιωματούχους ωστόσο προειδοποίησε πως ίσως είναι πολύ αργά και εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η αλλαγή θα έχει αποτελέσματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr