Οι «μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα είχαν τόση επιτυχία όσο η... επιστροφή της δημοκρατίας στο Ιράκ ανέφερε ο Υπουργός και διατύπωσε την άποψη ότι οι θεσμοί της Ευρωζώνης δεν προσφέρουν ικανοποιητικές λύσεις.
«Όταν οι Έλληνες ακούν την λέξη "μεταρρύθμιση" σκέφτονται τα ακόλουθα: "Θα μου κόψουν τη σύνταξη, Θα αυξήσουν τους φόρους μου"» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Ο κ. Βαρουφάκης, σημείωσε ότι στην Ελλάδα, «υπήρξε μια μακρά περίοδος μεγάλων αλλαγών ή καλύτερα παράλογου πλουτισμού», προσθέτοντας ότι το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων δεν λειτούργησε και ότι έχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει μέχρι να καλυτερεύσει η κατάσταση.
Για να βγούμε από την κρίση χρειαζόμαστε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα αξιόπιστο επενδυτικό πρόγραμμα και μία ουσιαστική συζήτηση για το θέμα του χρέους, τόνισε και επανέλαβε: «Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η επόμενη δόση του δανείου».
Αναφερόμενος στη συζήτηση περί εξόδου κάποιας χώρας από την ΕΕ σημείωσε ότι «το γεγονός ότι καμία χώρα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ όπως σχεδιάστηκε δεν σημαίνει ότι πρέπει και να αποχωρήσει, αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός (σ.σ. της ΕΕ)».
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αξιοποίησε την κρίση για να επανασχεδιάσει τη χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της και ανέφερε πως η ασύμμετρη σχεδίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασφαλίζει πως το βάρος της προσαρμογής πέφτει στους ώμους των ασθενέστερων.
«Η ΕΕ είναι μια ασύμμετρη ένωση και σε κάποιο σημείο, εν τέλει, οι ασύμμετρες ενώσεις θα συντριβούν», υποστήριξε.
Υπογράμμισε ότι οι ηθικολόγοι στην ΕΕ που κουνούν το δάχτυλο δεν βοηθούν ούτε στην αντιμετώπιση της κρίσης, ούτε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Παράλληλα ανέφερε πως τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι άκαμπτα και δεν δείχνουν την ευελιξία που απαιτείται. «Είμαστε ικανοποιημένοι με το πώς άλλαξε η ΕΕ μετά την κρίση; Όχι», ανέφερε.
Στη βάση αυτή υποστήριξε πως συστήματα όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δεν έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται, ενώ αναφερόμενος στην ΕΚΤ μίλησε «για μία τραπεζική ένωση στην οποία η αρμόδια αρχή απαγορεύει στις τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα γιατί θεωρούνται ριψοκίνδυνα. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο όταν τα κράτη καλούνται να σώσουν τις τράπεζες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr