Αυτό αναφέρουν άνθρωποι του χώρου που σπεύδουν να εκφράσουν επιφυλάξεις αναφορικά με το θέμα, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι και να δοθεί η έγκριση, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τόσο μεγάλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, παρά μόνο αν αξιοποιήσουν την χρηματοδότηση του ELA.
Θα πρόκειται για αυτό που στην γλώσσα της αγοράς ονομάζεται «τριγωνική συναλλαγή» και που στο τέλος της ημέρας θα έχει μεν καλύψει τις «τρύπες» των ταμιακών αναγκών του Δημοσίου, αλλά παράλληλα θα στερήσει από το χρηματοπιστωτικό σύστημα απαραίτητα κεφάλαια.
Συν του ότι θα μειώσει αναλόγως το «πλαφόν» του ELA, που υπενθυμίζεται πως επίσης υπάρχει για τις Ελληνικές Τράπεζες.
Το θέμα φέρνει σήμερα στο προσκήνιο η «Καθημερινή» λέγοντας ότι το αίτημα τέθηκε την Κυριακή το απόγευμα στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, κ. Μ. Σαπέν αλλά και στον Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Π. Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του ΥΠΟΙΚ στο Παρίσι, επικαλούμενη υψηλόβαθμη πηγή των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ Ευρωπαίοι εταίροι είναι διστακτικοί στα αιτήματα του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, καθώς ήδη ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε βάλει «φρένο» στις αγορές εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες, συνιστώντας τους προσοχή στη διαχείριση της ρευστότητάς τους.
Άλλωστε αυτό είχε γίνει μέσω εγγράφου του εποπτικού μηχανισμού (SSM) στις αρχές του μήνα, που προέτρεπε τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τη διαχείριση της ρευστότητάς τους και να αποφεύγουν τοποθετήσεις σε στοιχεία ενεργητικού που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να πάρουν ρευστότητα, φωτογραφίζοντας τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr