Ο «λιτός βίος» που εξήγγειλε ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Βαρουφάκης κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκει αντίκρυσμα στο Χρηματιστήριο, που μέσα σε τρεις συνεδριάσεις ξεπερνάει σε απώλειες το 15,3%! Πρόκειται για μία από τις χειρότερες περιόδους ιστορικά, σημειώνει στο «R» ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Xρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, ο οποίος θα περίμενε το επόμενο διάστημα αποφόρτιση των ισχυρών πιέσεων που εκδηλώνονται στην αγορά και που αρχίζουν με το που ανοίγει το Χρηματιστήριο.
Επαγγελματίες της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι εντολές πώλησης που εκδηλώνονται στις τράπεζες, συνδέονται με το γεγονός ότι υπάρχει μόχλευση. Οι ξένοι προκειμένου να μη χρειαστεί να ρίξουν κι άλλα λεφτά για να στηρίξουν τις μετοχές τους, επιλέγουν την λογική του stop loss, αδειάζοντας έτσι, ότι έχουν και δεν έχουν από Ελληνικές μετοχές και ειδικά τραπεζικές. Πρόκειται για hedge funds, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι χρηματιστές που θεωρούν ότι funds, όπως το Capital, ή συνδεδεμένα με αυτό χαρτοφυλάκια σπεύδουν να μειώσουν την έκθεσή τους στην Ελληνική αγορά.
Εκείνο που παρατηρούν οι traders είναι ότι εδώ και τρεις μέρες δεν υπάρχει ούτε μία «φιλική» προς τις αγορές δήλωση. Πριν καν αναγνωστούν οι προγραμματικές δηλώσεις ο κάθε υπουργός ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο που έχει δηλώνει ότι δεν πρόκειται, για παράδειγμα, να ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΛΠ ή σταματάει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Προς το παρόν, μόνο ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι το «κράτος έχει συνέχεια», χωρίς να αναφερθεί, ωστόσο, σε λεπτομέρειες.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ξένοι που κατέχουν σημαντικές θέσεις στο Χ.Α., σφυροκοπούν το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ αισθητά κλυδωνίζεται και η αγορά των ομολόγων. Η απόδοση στο 3ετές βρισκόταν στο 16,61%, στο 5ετές στο 13,26% και στο 10ετές στο 10,29%.
Μέσα σε ένα τόσο βαρύ κλίμα για την αγορά, η φημολογία και η σπέκουλα έχουν κυρίαρχη θέση. Στις χρηματιστηριακές μοιράζουν ήδη τις θέσεις που θα λάβουν οι «νέοι» διοικητές στις τράπεζες, ενώ επίκεινται αλλαγές τόσο στο ΤΧΣ, όσο και στην φιλοσοφία του Ταμείου. Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι με νομοθετική ρύθμιση το Ταμείο θα αποκτήσει απευθείας τις μετοχές που κατέχει στις τράπεζες μέσω της μετατροπής των προνομιούχων μετοχών σε κοινές. Η πτώση για τον τραπεζικό κλάδο ανέρχεται σε 44% τις τελευταίες τρεις μέρες…
Πτώση 29,26% για την Πειραιώς, στα 0,498 ευρώ με 43,3 εκατ. τεμάχια, 26,76% υποχώρησε η Alpha, στα 0,2710 ευρώ, 25,93% υποχώρησε η Eurobank, στα δέκα λεπτά με 103 εκατ. τεμάχια και 25,45% η Εθνική στα 0,835 ευρώ. Η «κρατική» ΔΕΗ βρέθηκε στα 4,45 ευρώ και με πτώση 14%, το ενδεχόμενο να μην πουληθεί το 10% του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο οδήγησε τη μετοχή στα 7,77 ευρώ, το ενδεχόμενο, επίσης, αναθεώρησης της σύμβασης του ΟΠΑΠ, έδωσε πτώση 11,60%, στα 6,86 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι πωλητές γονάτισαν την Motor Oil, πιέζοντας το χαρτί στα 6,10 ευρώ, την MIG στα 0,1550 ευρώ, την Aegean, στα 6,70 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ. Μαζί με τα ξερά, φάνηκε πως κάηκαν και τα χλωρά, καθώς η ΓΕΚ/Τέρνα μέτρησε απώλειες σχεδόν 8%, στο χαμηλό του 1,74 ευρώ, ΟΛΠ, η αποκρατικοποίηση του οποίου «παγώνει» υποχώρησε στα 10 ευρώ, ο Μυτιληναίος υποχώρησε στα 5,25 ευρώ, Τιτάν στα 18,90 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 4,60 και Ελλάκτωρ στο 1,84.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr