Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., ενώ έφτασε να ενισχύεται σχεδόν κατά 2%, ξεπερνώντας τις 790 μονάδες, γύρισε στο «κόκκινο», μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα στηρίξει την Ελλάδα, μόνο αν η χώρα μας βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα. Εντύπωση προκαλεί το τράβηγμα της αγοράς ανοδικά κατά την έναρξη των συναλλαγών κι ενώ η έκθεση της Goldman Sachs για περικοπή στις τιμές – στόχους των Ελληνικών τραπεζών ήταν γνωστή πριν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης την Πέμπτη. Δηλαδή, θα ανέμενε κανείς να ξεκινήσει το Χ.Α. πτωτικά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε και η έλλειψη βάθους της αγοράς δημιούργησε ένα ακόμα bear trap, εγκλωβίζοντας στα χαμηλά Έλληνες traders, αφήνοντας υπόνοιες για short selling από τα χαρτοφυλάκια εκείνα που έχουν σαν οδηγό την Goldman Sachs. Πλην όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Σταθάκη, του επικεφαλής οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, μάλλον περνάει στα ψιλά της σημερινής συνεδρίασης. Όπως επίσης, στα «ψιλά» περνούν δημοσιεύματα του Ευρωπαϊκού Τύπου, ότι η Γερμανία σκέφτεται να ρίξει νερό στο κρασί της, σχετικά με την λιτότητα.
Εκείνο που θα πρέπει να σημειωθεί κι έχει επισημάνει το «R» νωρίτερα, είναι ότι η Goldman Sachs αναγνωρίζει το πόσο φθηνές είναι οι μετοχές των Ελληνικών τραπεζών και το ότι οι μετοχές τους στην Ελλάδα, διαπραγματεύονται σε discount έναντι των Ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτό και μόνο θα μπορούσε να πυροδοτήσει αγορές, αλλά κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν συμβαίνει. Και δεν συμβαίνει όχι τόσο εξαιτίας του πολιτικού ρίσκου. Όσο του προγράμματος που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, η οποία, κατά τις δημοσκοπήσεις θα είναι εκείνη με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες του «R» αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας νέες εκθέσεις ξένων που θα βάζουν όλα τα σενάρια ως προς τη «συμπεριφορά». της ενδεχόμενης κυβέρνησης υπό τον κ. Α. Τσίπρα. Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει «σεισάχθεια», αλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών, φορολογήσει τα εταιρικά κέρδη, τώρα που οι εισηγμένες πάνε να «ξεμυτίσουν» από την κρίση, επιβάλει φόρο ακόμα και στον τζίρο τους, όπως ακούγεται στην αγορά, η πτώση του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένη, σχολιάζουν οι χρηματιστές.
Στην ανάλυσή της για την αγορά η Merit Χρηματιστηριακή τονίζει πως, «η διατήρηση του επιπέδου των 750-800 μονάδων αναδεικνύει μία σχετική ψυχραιμία των λίγων πλέον συμμετεχόντων. Ωστόσο, προεκλογικά είναι πιθανή μια περαιτέρω διολίσθηση μέχρι την ζώνη των 700- 690 μονάδων καθώς αναμένουμε αυξημένη πολιτική ένταση με επίκεντρο την ελληνική οικονομία για τις επόμενες εβδομάδες. Η χαμηλή προβλεψιμότητα για το σενάριο της επόμενης ημέρας δεν πρέπει να μας αποτρέπει από οποιαδήποτε συμμετοχή στο χρηματιστήριο, αφού υπάρχουν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης που βρίσκονται σε ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις, ενώ παράλληλα αδυνατούμε να προεξοφλήσουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα δοθούν αισθητά καλύτερες ευκαιρίες για μακροπρόθεσμη τοποθέτηση».
Αγοραστές πάντως, βγαίνουν στην Πειραιώς, στα επίπεδα των 0,93 ευρώ, στα 24,26 ανεβαίνουν τα Folli Follie και στα 14,56 η Coca Cola, μετά τα χαμηλά των 14,41 ευρώ. Από εκεί και πέρα κρατικόχαρτα και τράπεζες πληρώνουν και την Πέμπτη το μάρμαρο. Σε νέα χαμηλά για φέτος οδηγείται η ΕΥΔΑΠ, για την οποία απομακρύνεται το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τους πωλητές να οδηγούν τη μετοχή μέχρι τα 5,20 ευρώ. Απομακρύνεται από την κεφαλαιοποίηση των 500 εκατ. ευρώ η Aegean, με το χαρτί στα 6,7 ευρώ, πιέσεων συνέχεια για το Jumbo, κάτω από τα 7,5 ευρώ και την αγορά να θεωρεί ότι λόγω εκλογών έχει παγώσει η κατανάλωση. Κάτω από τα 9 ευρώ ο ΟΤΕ, στα 8,52 ευρώ, στα 0,432 και 1,27 ευρώ πιέζουν Alpha και Εθνική οι πωλητές, αλλά και στα 0,1810 την Eurobank. Στα 4,91 ευρώ πιέζεται η ΔΕΗ και πτώση για τον Τιτάνα την Πέμπτη, στα 18,66 ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr