Ήδη, η δεκαετία στο Ελληνικό ομόλογο έχει ξεφύγει σε απόδοση πάνω από 10%, πιστοποιώντας ότι οι αγορές για τη χώρα μας, όχι απλά είναι κλειστές, αλλά δεν υπάρχουν. Ενώ η πιο «νευρική» τριετία στο Ελληνικό ομόλογο, που αποτελεί υπό κανονικές συνθήκες ένδειξη για την αγορά ή όχι του χρέους μιάς χώρας, έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ και αγγίζει σε απόδοση το 14%!
Υπό τις παρούσες συνθήκες οι αναλυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί και συνάμα να δίνουν απαγορευτικό για την ανάληψη ρίσκου στην Ελλάδα και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Νεότερες εκθέσεις δεν υπάρχουν, αλλά αναμένεται να υπάρξουν την επόμενη εβδομάδα όταν οι διαχειριστές των ξένων funds θα έχουν επιστρέψει στα desks τους, όπως αναφέρουν Έλληνες συνάδελφοί τους στην Ελλάδα. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα πέσει και το σχετικό σήμα ως προς το τι θα κάνουν με τις κινήσεις τους στη χώρα.
Πάντως, το αρνητικό πρόσημο δεν απεφεύχθη στο κλείσιμο του γενικού δείκτη, παρά την απόπειρα να περιοριστούν οι απώλειες. Ο γενικός δείκτης προσέγγισε τις 780 μονάδες. Η Τάση παραμένει ασφαλώς πτωτική, κατά τους χρηματιστές, όχι γιατί είναι μόνο το πολιτικό ρίσκο, αλλά και γιατί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά. Δηλαδή, τα ξένα desks ανησυχούν για την φορολογία στον τζίρο, την αλλαγή στις διοικήσεις των τραπεζών κ.ά. Αυτά και μόνο, που έχουν τιμολογηθεί από τους Έλληνες διαχειριστές στα τμήματα asset management των τραπεζών, είναι ικανά να επιφέρουν περαιτέρω πτώση στο Χρηματιστήριο. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 120 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον, έστω κι αν πρόκειται για short, επιστρέφει σταδιακά στο Χ.Α., μετά τις γιορτές.
Το να δοκιμαστεί η στήριξη των 750 μονάδων, είναι κάτι πολύ κοντινό σχολιάζουν οι χρηματιστές, οι οποίοι ωστόσο, δεν παραλείπουν να πουν ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, υπάρχει τζίρος και συναλλαγές.
Η προσφορά απορροφάται και στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή τράπεζες και κρατικόχαρτα. Ούτε οι δηλώσεις Μοσκοβισί ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ, αλλά ούτε και οι εκτιμήσεις του Μάρτιν Σουλτς ότι ακόμα κι αν αναλάβει την κυβέρνηση στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παραβεί τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, δεν κάμπτουν τους πωλητές. Πωλητές που εκτείνονται πλέον σε όλο το φάσμα των Ελληνικών τίτλων, ομόλογα και μετοχές. Καμία σχέση δεν έχει η σημερινή εικόνα των υπολοίπων αγορών. Το πάρτι συνεχίζεται σε Dax και Παρίσι, ενώ το δεκαετές Γερμανικό ομόλογο διαπραγματεύεται στα χαμηλά του 0,43%. Ίδια εικόνα και για το σύνολο των Βορειοευρωπαϊκών τίτλων, παρατηρούν Έλληνες αναλυτές, σηκώνοντας όλο το χρήμα εκείνων που ανησυχούν για τις εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό Νότο.
Ο γενικός δείκτης πάντως, μαζεύτηκε από τα χαμηλά των 761 μονάδων κι έκλεισε με απώλειες 1,46%, στις 777,70 μονάδες. Πτώση 5,5% για την Ελλάκτωρ, στο χαμηλό του 1,89 ευρώ, αποτέλεσμα της ματαίωσης του διαγωνισμού για τα απορρίμματα στην περιφέρεια Αττικής. Νέα βουτιά σε νέα χαμηλά το 2015 για την Motor Oil, στα 5,73 ευρώ, πτώση πάνω από 5% για την Εθνική, στο 1,30 ευρώ και νέα χαμηλά για φέτος. Πάνω από 5% πτώση κατέγραψε και η ΕΥΔΑΠ. Από εκεί και πέρα στο «κόκκινο» η Jumbo, στα 7,69 ευρώ, η οποία μετά την αποκοπή του μερίσματος δεν έχει «συνέλθει». Νέες πιέσεις για τον ΟΤΕ, στα 8,75 ευρώ και συγκράτηση για ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίο, στα 8,45 και 4,35 ευρώ αντίστοιχα. Εντύπωση προκαλεί το μηδενικό κλείσιμο της Aegean στα 6,90 ευρώ, παρά το υψηλό ημέρας στα 7,18 ευρώ.
Από εκεί και πέρα ενεργοποιήθηκαν αγοραστές στη Eurobank, από τα επίπεδα των 0,17 ευρώ, με το χαρτί να κλείνει στο 5,14% και περίπου 40 εκατ. τεμάχια όγκο. Ευκαιρίες βρήκαν οι αγοραστές στη Γριβάλια, στα 7,80 ευρώ, τον Τιτάνα στα 19 ευρώ και στα ΕΛΠΕ, στα 3,56 ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr