Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Οπως για παράδειγμα συμβαίνει στην αγορά του σερβιριζόμενου καφέ -από τις εταιρείες εστίασης, τις καφετέριες, τους φούρνους που πλέον έχουν εντάξει το συγκεκριμένο προϊόν στην γκάμα τους (γιατί άραγε;) κλπ- τον οποίο ο καταναλωτής όπως θα δείξουμε και με τα στοιχεία που ακολουθούν πληρώνει έως και 10 φορές πάνω από το κόστος που στην ουσία έχει για να παρασκευαστεί.
Και για του λόγου το αληθές :
Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, τα καταστήματα των αλυσίδων εστίασης (franchisees) αγοράζουν το καφέ από τη "μαμά" εταιρεία από 16 ευρώ το κιλό μέχρι και 28 ευρώ το κιλό. Με ένα κιλό καφέ φτιάχνονται -μιλάμε για τους δημοφιλείς espresso και cappuccino που είναι επί της ουσίας και το ίδιο μείγμα- περίπου 100 καφέδες, καθώς σε μία κούπα καφέ δεν μπαίνουν περισσότερα από 14 γραμμάρια του προϊόντος.
Ποιο όμως είναι πραγματικά το κόστος του καφέ ή ακόμη καλύτερα της πολυπόθητης κούπας με την αχνιστή γεύση;
Μόλις 23 λεπτά είναι το κόστος μιας κούπας και μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το κόστος της πρώτης ύλης, το νερό και η ζάχαρη, η τιμή της οποίας παρεπιπτόντως το τελευταίο διάστημα έχει πέσει παγκοσμίως σημαντικά. Από την άλλη, ο καταναλωτής αν θέλει να γευτεί το αχνιστό ρόφημα θα πρέπει να καταβάλλει από 1 ευρώ έως και 2,5 ευρώ. Δηλαδή φτάνει να πληρώνει έως και 10 φορές το ίδιο προϊόν.
Και παρά την αισχροκέρδεια που υπάρχει στο προϊόν, ακούγεται ότι συνεργάτες γνωστής αλυσίδας καφέ έχουν ζητήσει από την μητρική εταιρεία να ρίξει την χονδρική τιμή του προϊόντος που αγοράζουν θεωρώντας ότι αυτή είναι αδικαιολόγητα υψηλή.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου