Οι απώλειες ήταν μεγάλες 5,63%, με κλείσιμο στις 789,20 μονάδες και με τον τζίρο χαμηλό, στα επίπεδα των 62 εκατ. ευρώ, αν και η αγορά άρχισε να ανεβάζει «στροφές» προς το κλείσιμο. Το Χρηματιστήριο κινήθηκε τη Δευτέρα στο ρυθμό των δημοσιευμάτων από τον ξένο Τύπο αναφορικά με τα σενάρια περί εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, τα σενάρια της ακυβερνησίας, τα σενάρια ατυχήματος και μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας έναντι των δανειστών της.
Το θέμα θα μπορούσε να κλείσει μετά τη δήλωση της Καγκελαρίας ότι «αναμένουμε από την Ελλάδα να φανεί συνεπείς στις δεσμεύσεις της» ή τη δήλωση της Κομισιόν, ότι «η θέση της Ελλάδας ανήκει στην ευρωζώνη», αλλά οι σορτάκηδες δεν κάμφθηκαν. Οι εντολές που έβγαιναν ήταν καθαρά εντολές πώλησης με τους γνώριμους πλέον τρόπους. Αποχώρησης, μείωσης της έκθεσης στη χώρα μας, σορτάροντας, είτε μέσω Χ.Α., είτε μέσω κάποιας πλατφόρμας στο εξωτερικό.
Οι 750 μονάδες αποτελούν την επόμενη στήριξη και πλέον ανοίγει ο δρόμος, αν διασπαστούν και οι 750 μονάδες για κίνηση πολύ πιο κάτω σε επίπεδα που ενδεχομένως αποτελέσουν και τα χαμηλότερα εδώ και 28 – 30 χρόνια. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί πως σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, δεν υφίσταται πλέον σημαντικός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς τόσο η Γερμανία, όσο και ή Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένες για αυτό το, απευκταίο, σενάριο, τονίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
"Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης (σ.σ σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη) είναι πολύ περιορισμένος καθώς η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση", σχολιάζει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές από την Καγκελαρία και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Στο μεταξύ, η αβεβαιότητα για την τύχη της ελληνικής οικονομίας, μετά τα απανωτά δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο Grexit φαίνεται πως διαλύει το ευρώ, που κατρακυλά σε επίπεδα που είναι χαμηλότερα των τελευταίων εννέα ετών σε σχέση με το δολάριο. Ειδικότερα, το ευρώ υποχώρησε κατά 0,5% στο 1,1943 δολάρια στην αγορά του Τόκιο, αφού άγγιξε και το επίπεδο του 1,1864, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2006.
Το εφιαλτικό σενάριο για το ευρώ ενισχύεται και από την διαφαινόμενη κίνηση της ΕΚΤ να αρχίσει αγορές κρατικών ομολόγων μετά τις δηλώσεις Ντράγκι ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τον αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Πίσω στο Χ.Α., ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε σε πολυετή χαμηλά (κοντά δύο ετών), με τον εν λόγω δείκτη να κλείνει στις 91,75 μονάδες, ενώ τον περασμένο βρέθηκε ενδοσυνεδριακά και πιο κάτω στις 85 μονάδες. Όπως και να ‘χει πάντως, η αγορά δείχνει σε κώμα… Για παράδειγμα, τα Folli Follie, μία από τις μετοχές που έγραψαν κέρδη το 2014, έκλεισε με πτώση σχεδόν 9%, στα 24,17 ευρώ και με όγκο 73 χιλιάδων τεμαχίων. Η ΔΕΗ κατέγραψε πτώση σχεδόν 9%, στα όρια των 5 ευρώ με ούτε 300 χιλιάδες κομμάτια. Πτώση σχεδόν 7,5% για την ΕΤΕ, στο 1,37 ευρώ σχεδόν 7% η πτώση για τη Eurobank, στα 0,175 ευρώ, 5,7% οι απώλειες για την Alpha, στα 0,447 ευρώ και 5,24% για την Πειραιώς, που υποχώρησε στα 0,905 ευρώ.
Η Grivalia (+1,33%) που ήταν και ο μοναδικός τίτλος που διασώθηκε με θετικό πρόσημο, παρά το γεγονός ότι από σήμερα οι τίτλοι της εισηγμένης ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το προσωρινό μέρισμα χρήσεως 2014, € 0,10 ανά μετοχή.
Σχεδόν ο μισός τζίρος έγινε στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ στον ΟΤΕ που υποχώρησε κατά 3% οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 111,2 εκατ. ευρώ και στον ΟΠΑΠ που οι απώλειες ανήλθαν σε 7,3%, ο τζίρος ξεπέρασε τα 5,2 εκατ. ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr