Με τις διακυμάνσεις και την μεταβλητότητα έντονες και με εμφανή την απόπειρα να γράψει η αγορά θετικό πρόσημο ενδοσυνεδριακά, η έλλειψη εμπιστοσύνης και κυρίως η απουσία ορίζοντα, όσο η προεκλογική αντιπαράθεση καταπίνει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία εκτός του short, έχει σαν αποτέλεσμα οι συναλλασσόμενοι να επιδίδονται σε γρήγορες κερδοσκοπικού τύπου κινήσεις. Με τον τζίρο μόλις στα 52,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ενδιαφέρον μετακυλίεται για την περίοδο μετά τις γιορτές. Και κυρίως για την περίοδο που οι… μυλόπετρες του προεκλογικού αγώνα θα δυναμώνουν.
Οι προβλέψεις για τυχόν περαιτέρω διόρθωση, κάνουν λόγο για επιπλέον 25%, με τους χρηματιστές να συμφωνούν ότι δεν είναι δυνατόν να διαλυθούν πιο πολύ οι αποτιμήσεις ή να υποθηκευτεί η προσπάθεια των τελευταίων 2,5 ετών με αποκορύφωμα την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη στο τελευταίο 3μηνο του 2014. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εγχώρια και ξένα βραχύβια χαρτοφυλάκια, είτε απέχουν από την Ελλάδα, είτε προβαίνουν σε κινήσεις short, πιέζοντας ασφυκτικά τις αποτιμήσεις και φέρνοντας τα χαρτιά αντιμέτωπα με νέα χαμηλά.
Από τις τράπεζες, Πειραιώς και Eurobank σφυροκοπήθηκαν την Τρίτη, με την τελευταία να εμφανίζει συναλλαγές από γυρίσματα 85 εκατ. τεμαχίων. Το χαρτί δεν έκλεισε σε νέα χαμηλά, αλλά στα 0,1840 ευρώ. Νέες πιέσεις για την Πειραιώς που δεν άγγιξε καν τα χαμηλά της (0,76 ευρώ), κλείνοντας με πτώση σχεδόν 6%, στα 0,93 ευρώ. Σημειωτέον, ότι αν κρατήσει περισσότερο από τις εκλογές η πολιτική αστάθεια θα έρθουν υποβαθμίσεις στις τράπεζες, προειδοποιούν Έλληνες διαχειριστές.
Κατά τα άλλα, νέες πιέσεις γτια το Jumbo, που σημείωσε πτώση 4,63%, στα 8,45 ευρώ, 4,57% η πτώση για τη ΓΕΚ/Τέρνα, στο 1,88, 4,13% για τον ΟΠΑΠ, στα 8,58 ευρώ, 3% τα Folli Follie, στα 25,90 ευρώ, 2,27% η Ελλάκτωρ, που υποχωρεί μετά την ματαίωση του διαγωνισμού για τα σκουπίδια και πτώση 1,73% για τον ΟΤΕ, στα 9,10 ευρώ, μετοχή που κινείται ένα ευρώ πάνω από τα χαμηλά του 2014. Αντίβαρο στην πτώση απετέλεσαν οι μετοχές των Coca Cola, αλλά με ανεπαίσθητα κέρδη 0,13%, στα 15,68 ευρώ, ΔΕΗ 0,74%, στα 5,44 ευρώ και χαμηλό τα 4,91 και 3,225 ο Τιτάνας, στα 18,89 ευρώ με χαμηλό τα 16,10.
Άσχημα πάντως, φαίνεται ότι επιδρούν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο 24ωρο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, εμφανίζονται μετριοπαθή σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις πιθανής κυβέρνησής τους με τους δανειστές. Το σενάριο της δραχμής επαναφέρει για την Ελλάδα το οικονομικό δίκτυο CNBC. Σε συνέντευξη του Ντέιβιντ Γκόρντον της International Capital Strategies, ο παρουσιαστής του δικτύου υπογράμμισε ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν καταδικάσει τη χώρα σε πολυετή λιτότητα αφήνοντας να εννοηθεί πως ό,τι συμβεί στην Ελλάδα θα προκαλέσει αναταράξεις στην Ευρωζώνη. "Αν υπήρχε η δραχμή θα γινόταν μία δραστική υποτίμηση εξαρχής", σημείωσε σχετικά.
Την ίδια ώρα η Fitch υποστηρίζει πως υπάρχουν «δύο βασικά κανάλια πολιτικού κινδύνου που μπορεί να ασκήσουν πιέσεις στην πολιτική αξιολόγηση της χώρας. Πρώτον, ένα παρατεταμένο αδιέξοδο με την τρόικα σε συνδυασμό με την απουσία πρόσβασης στις αγορές που θα εντείνουν το πρόβλημα cash flow από το καλοκαίρι, ακόμη κι αν διατηρηθεί ο σφιχτός έλεγχος στον προϋπολογισμό. Το δεύτερο κανάλι εξαρτάται από την αντίδραση των καταθετών στις τράπεζες, που θα μπορούσε να προκαλέσει νέες πιέσεις στην ελληνική οικονομία από ενδεχόμενες κεφαλαιακές εκροές. Και οι δύο αυτοί παράγοντες εντείνουν τις πιέσεις στη νέα κυβέρνηση και τους ξένους πιστωτές για την επίτευξη συμφωνίας», εκτιμά ο οίκος.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr