Πτώση ιστορικών διαστάσεων και μεγέθους έλαβε χώρα στο Χρηματιστήριο, με πτώση 12,78% και κλείσιμο στις 902,84 μονάδες. Μία μέρα μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση ότι ξεκινούν οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με πρώτη ημέρα ψηφοφορίας στις 17 Δεκεμβρίου, η αγορά λύγισε υπό το βάρος ενός μαζικού sell off που έριξε τον γενικό δείκτη μέσα σε μία μέρα 132,24 μονάδες και με συναλλαγές υπερδιπλάσιες της χθεσινής μέρας, συνολικού ύψους 218 εκατ. ευρώ.
Μπορεί η κυβέρνηση να έλαβε δίμηνη παράταση από την τρόικα μέχρι να επιλύσει τα θέματα της οριστικής συμφωνίας με τους δανειστές, ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές ανησυχούν ή μάλλον δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου ότι υπάρχουν οι «πρόθυμοι» 180 ψήφοι για εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο, θα έλεγε κανείς ότι είναι μοιρασμένοι σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία εκείνοι που είχαν την ενημέρωση της δίμηνης παράτασης –που πρώτο το “R” αποκάλυψε χθες πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες του Eurogroup, όπως και το ενδεχόμενο για διαδικασίες εκλογής προέδρου πριν από τα Χριστούγεννα-, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί τον παρόντα πολιτικό χρόνο. Από την άλλη βρίσκονται εκείνοι που στέκονται στο ενδεχόμενο της πολιτικής αβεβαιότητας αν γίνουν εκλογές και έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποδόσεις των Ελληνικών δεκαετών ομολόγων ξέφυγαν από τα επίπεδα του 7,2% χθες, γλύφοντας σήμερα το 8%. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έρχονται «περίεργα» μηνύματα από τις τράπεζες. Καταθέτες ζητούσαν να ενημερωθούν πότε λήγει ο χρόνος των προθεσμιακών καταθέσεών τους, βάζοντας τους τραπεζίτες σε σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες μέρες που η πολιτική κόντρα κορυφωθεί. Δραματική πάντως, ήταν η εικόνα του Χρηματιστηρίου, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει δραματική πτώση, με τις μεγαλύτερες απώλειες στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση να αγγίζουν το… 24% και οι μικρότερες το 4,35%, αφορώντας την MIG και την Grivalia αντίστοιχα.
Από εκεί και πέρα η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε 23,08%, στα 5,80 ευρώ με 1,5 εκατ. τεμάχια όγκο, υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές την περασμένη εβδομάδα της ανόδου. Πτώση 20,49% για την Εθνική, στο 1,63 ευρώ, με χαμηλό το 1,59, 16,42% η Πειραιώς, στο 1,12 ευρώ με χαμηλό το 1, 14,34% η Alpha, στα 0,494 ευρώ με χαμηλό στα 0,468 ευρώ και 13,55% η Eurobank στα 0,236 ευρώ και χαμηλό στα 0,2020 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, απώλειες στα 2,25 ευρώ ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή με βουτιά 17,88%, 16,25% για τη Βιοχάλκο, στα 2,01 ευρώ και χαμηλό στο 1,98, πτώση 16% για την ΓΕΚ/Τέρνα, στα 2,31 ευρώ, 15,98% απώλειες για τα ΕΛΠΕ, στα 4,05 ευρώ με χαμηλό τα 4 ευρώ, 15,77% η Ελλάκτωρ, στα 2,35 ευρώ με χαμηλό στα 2,05. Στα 5,45 ευρώ υποχώρησε ο Μυτιληναίος, στα 5,44 ευρώ η ΕΧΑΕ, στα 9,49 ο ΟΠΑΠ, στα 8,55 ευρώ η ΜΕΤΚΑ και στα 9,19 ο ΟΤΕ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Solidus ΑΧΕΠΕΥ κ. Αλ. Σίνος κάνει λόγο για «αβεβαιότητα εις το… τετράγωνο! Τα ερωτήματα είναι αν θα εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, αν θα προκηρυχθούν εκλογές κι αν γίνουν εκλογές και προκύψει ο ΣΥΡΙΖΑ τι διαπραγμάτευση θα κάνει με τους δανειστές». Θεωρεί ότι η πτώση ήταν υπερβολική, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα ξεκαθάρισμα από τη στιγμή που η αβεβαιότητα δεν μπορούσε να σέρνεται μέχρι τον Φεβρουάριο.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Ε. Χαρατσής, κάνει λόγο για την μεγαλύτερη βουτιά στην αγορά μετά τον Οκτώβριο του 1987, με τις αποδόσεις να επιστρέφουν πάλι στο 8% και το Χρηματιστήριο να επιστρέφει 15 – 20 μέρες πίσω. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μεταβλητότητα, αν και η κίνηση της κυβέρνησης δείχνει μελετημένη, παρά το γεγονός ότι ενέχει ρίσκο. Θεωρεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, πέραν όλων των άλλων, έσκασαν και πολλά margin calls, επιτείνοντας τις ρευστοποιήσεις.
Σημειώνεται δε, ότι η προηγούμενη ανοδική αντίδραση που εν πολλοίς οφείλονταν στην εκτίμηση πως υπάρχουν χρονικά περιθώρια μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο ώστε να μπει η χώρα σε προεκλογική διαδικασία, στερείται πλέον της συγκεκριμένης παραμέτρου με αποτέλεσμα το σημερινό sell off των Blue Chips.
Η αγορά εισέρχεται σε μια νέα φάση που το μόνο σίγουρο είναι πως θα διακατέχεται από κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας, ενώ θα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στο άκουσμα της κάθε λογής φημολογίας.
Υπενθυμίζεται πως οι διεθνείς επενδυτικοί πόλοι τις προηγούμενες συνεδριάσεις, αντλώντας πληροφορίες και ενδεχομένως κάποιας μορφής διαβεβαιώσεις από εγχώρια κέντρα, δεν έδιναν παρά ελάχιστες πιθανότητες στο να ανοίξει το θέμα των εκλογών πριν τις γιορτές, προχώρησαν σε τοποθετήσεις στο ΧΑ έστω και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.
Ωθώντας έτσι την αγορά της Αθήνας υψηλότερα, εικόνα που παρεμπιπτόντως αποτελούσε μια από τις ελάχιστες αν όχι την μοναδική αισιόδοξη ένδειξη αναφορικά με την πορεία της οικονομίας.
Κύκλοι του χώρου χωρίς να κρύβουν την απογοήτευσή τους υποστηρίζουν πως για μια ακόμα φόρα το πολίτικο σύστημα της Ελλάδας αποδεικνύει πως ούτε μπορεί να καταλάβει πως λειτουργούν οι αγορές, ούτε βεβαίως και το ενδιαφέρει, προκειμένου να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που θέλει εκβιάζοντας καταστάσεις.
A. Tάντουλος - Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr