Καλά ενημερωμένες πηγές του «R» αναφέρουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχολήθηκε με τις περιπτώσεις δύο τραπεζών και εν προκειμένω της Eurobank και της Πειραιώς, όπου εντοπίστηκαν τέσσερις υποθέσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας και από «σπίτια» τα οποία δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά στην Ελληνική αγορά.
Σε κάθε περίπτωση οι καμπάνες θα είναι οι ανώτατες που προβλέπονται και μάλιστα με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία έχει θεσμοθετήσει αυστηρά πρόστιμα για περιπτώσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας, οι οποίες, όπως τονίζεται στο «R» είναι πολλαπλάσιες του κέρδους των παικτών. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κ. Μποτόπουλος είχε προαναγγείλει μόλις προσφάτως ότι οι υπηρεσίες της οδού Κολοκοτρώνη «ξεψαχνίζουν» τις σχετικές εντολές και πως αν υπήρχαν κυρώσεις αυτές θα επιβάλλονταν. Μάλιστα, είχε επισημάνει πως στα σημαντικά γεγονότα που απασχολούν την αγορά, η Επιτροπή θα εξαντλεί την αυστηρότητά της. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να υπάρξουν νεότερα για άλλες περιπτώσεις, ενδεχομένως και στο επόμενο Δ.Σ. της Κεφαλαιαγοράς.
Υπενθυμίζεται όμως, ότι τα… αίσχη στην αγορά έγιναν κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών το διάστημα του περασμένου – Μαρτίου – Μαϊου.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, επενδυτές που μετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η εκκαθάριση στο Χρηματιστήριο Αθηνών γινόταν σε διάστημα τριών ημερών μετά τη συναλλαγή (Τ+3), προχωρούσαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών τις οποίες δεν κατείχαν τη στιγμή που έδιναν την εντολή πώλησης. Έτσι, πλήθος επενδυτών -κυρίως χαρτοφυλάκια του εξωτερικού- πούλησαν αέρα, επενδύοντας στο γεγονός ότι κατά την εκκαθάριση της συναλλαγή θα είχαν τους τίτλους πιστωμένους στις μερίδες τους.
Αλλά και ξένοι επενδυτές που μετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας προχώρησαν σε ανοικτές πωλήσεις μετοχών, προκειμένου να βγάλουν κέρδος από τη διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της τιμής έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών του ιδρύματος. Ενδεικτικά, λόγω αυτής της πρακτικής, η μετοχή της Εθνικής από τα 2,63 ευρώ στις 12 Μαΐου βρέθηκε στα 2,12 ευρώ στις 16 Μαΐου.
Το παράνομο στις περιπτώσεις αυτές ήταν ότι οι μετοχές που προέκυπταν από τα δικαιώματα εγγραφής στις αυξήσεις κεφαλαίου δεν ήταν διαθέσιμες κατά την ημερομηνία διακανονισμού της συναλλαγής -ή πριν απ αυτήν- και σε ποσότητα τουλάχιστον ισοδύναμη με τον αριθμό των μετοχών που τέθηκαν τελικά σε ανοικτή πώληση.
Στις 7 Μαΐου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιστήσει την προσοχή του επενδυτικού κοινού σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και είχε προειδοποιήσει πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της θα προβεί σε ενδελεχή έλεγχο των συναλλαγών που σχετίζονται με μη σύννομες πωλήσεις και πως σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων θα επιβάλει τις προσήκουσες κυρώσεις.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr