Σύμφωνα με νέα έκθεση της PwC η εμπιστοσύνη των CEO στην Ασία και τον Ειρηνικό ενισχύεται συνεχώς. Το 46% των στελεχών στην περιοχή δηλώνουν ότι είναι πολύ αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί ανάπτυξη στους επόμενους 12 μήνες, η οποία εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει αύξηση 10 μονάδων σε σχέση με το 2012 και 4 μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρά τη μείωση στην ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς η οποία αποτελεί την οικονομική ατμομηχανή της περιοχής.
Στη έρευνα της PwC «Νέο όραμα για την Ασία και τον Ειρηνικό: Η σύνδεση δημιουργεί νέες πλατφόρμες ανάπτυξης» (New Vision for Asia Pacific: Connectivity creating new platforms for growth) για την προοπτική ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχήσυμμετείχαν πάνω από 600 ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου. Η σχετική έκθεση δημοσιεύτηκε σήμερα στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (ΟΣΑΕ) στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 67% των στελεχών σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις στις χώρες της ΟΣΑΕ μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Στα σχέδιά τους περιλαμβάνονται και οι 21 οικονομίες-μέλη της ΟΣΑΕ, με την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ινδονησία, το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη να αποτελούν τους πιο δημοφιλείς επενδυτικούς προορισμούς.
Οι κεφαλαιακές δαπάνες αποτελούν μέρος αυτών των επενδύσεων. Το 57% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είτε θα κατασκευάσουν νέες είτε θα επεκτείνουν ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις στις οικονομίες της ΟΣΑΕ μέσα στα επόμενα 3 με 5 έτη. Οι περισσότερες σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν και προσλήψεις: Το 38% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούν οι οργανισμοί τους σε παγκόσμια κλίμακα θα σημειώσει ετήσια αύξηση στα επόμενα 3-5 έτη ίση με 5%.
Την αισιοδοξία αυτή ενισχύει το όραμα μιας ζώνης Ασίας-Ειρηνικού πιο συνδεδεμένης, τόσο φυσικά όσο και εικονικά, και η προοπτική μιας πιο ισορροπημένης τοπικής ανάπτυξης. Για παράδειγμα, σχεδόν το 60% των στελεχών δηλώνουν ότι τώρα είναι πιο πρόθυμοι να ανταλλάξουν απόψεις και πόρους με τους επιχειρηματικούς τους συνεργάτες με στόχο να επιταχύνουν την ανάπτυξη προϊόντων και την απόκτηση πρόσβασης στην αγορά. Επίσης, πάνω από το 40% υποστηρίζει ότι η εταιρεία τους είναι πιθανό να προχωρήσει σε κάποια επιχειρηματική συνένωση εκτός του κύριου κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται.
«Σήμερα η Ασία και ο Ειρηνικός βρίσκονται σε μια σημαντική καμπή καθώς οι προηγμένες τεχνολογίες ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και δημιουργούν νέες ανάγκες και ακόμη και νέους κλάδους», δήλωσε ο Dennis M. Nally, Πρόεδρος της PricewaterhouseCoopers International Ltd. «Οι CEO αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται να επιδείξουν γενναιότητα για να καταφέρουν να εξαλείψουν τους παράγοντες εκείνους που εμποδίζουν την ανάπτυξη. Θέλουν να οριστικοποιήσουν την Συνεργασία Χωρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership), να αντιμετωπίσουν τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και να ενθαρρύνουν την εναρμόνιση των ρυθμιστικών πλαισίων της περιοχής».
Η έρευνα της PwC αποκάλυψε ότι οι αλλαγές εκείνες που βασίζονται σε ψηφιακά δεδομένα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην περιοχή. Το 57% των στελεχών υποστήριξαν ότι είναι πιο αισιόδοξοι για την ικανότητα τους να ανταποκρίνονται στις αλλαγές που συμβαίνουν στην αγορά και οι μισοί εξ αυτών πιστεύουν ότι μπορούν να προβλέψουν καλύτερα τη ζήτηση. Τα εν λόγω στελέχη είναι πιθανότερο να είναι «πολύ αισιόδοξα» όσον αφορά την ανάπτυξη (67%) σε σχέση με τους ομόλογούς τους.
Επιπρόσθετα ευρήματα:
- Ο εγχώριος ανταγωνισμός ενισχύεται, ενώ η αβεβαιότητα όσον αφορά τη συμμόρφωση και τη φορολογία εξακολουθούν να υφίστανται. Το 20% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι αισθάνονται λιγότερη σιγουριά για την ικανότητά τους να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους των εγχώριων δραστηριοτήτων τους σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Επίσης, το 15% αυτών υποστηρίζουν ότι η σιγουριά τους όσον αφορά την πρόβλεψη των απαιτήσεων συμμόρφωσης και των φορολογικών υποχρεώσεων μειώθηκε κατά τη διάρκεια του έτους.
- Τα περισσότερα στελέχη εταιρειών με δραστηριότητα στην Κίνα εκφράζουν "μεγάλη σιγουριά" για την ανάπτυξη στην κινεζική αγορά (42%) και μικρότερη αισιοδοξία για τη διεθνή πορεία των προϊόντων που παράγονται στην Κίνα (32%).
- Το υγιές, ικανό προσωπικό συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα. Το 75% των ερωτηθέντων ήδη έχουν προγράμματα εκπαίδευσης/διατήρησης προσωπικού και το 17% δήλωσε ότι πρόκειται να δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.
- Πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΟΣΑΕ δεν είναι έτοιμες να συμμετέχουν πλήρως στην ψηφιακή οικονομία. Λιγότερα από τα μισά στελέχη (46%) της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού δηλώνουν σίγουρα για την κερδοφορία της επένδυσής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, το 12% με 22% των επιχειρήσεων της ΟΣΑΕ δηλώνουν "πολύ σίγουρες" για μια σειρά δραστηριοτήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Το κύμα του ελεύθερου εμπορίου συνεχίζεται, όμως η πρόοδος είναι αργή. Το 70% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι η ΟΣΑΕ κινείται προς την Περιοχή Ελεύθερου Εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού (FTAAP), όμως πάνω από τους μισούς (55%) δηλώνουν ότι η πρόοδος έχει καθυστερήσει και το 11% υποστηρίζει ότι έχει σταματήσει ή ότι έχει αντιστραφεί.
«Οι επιχειρήσεις επενδύουν σε μια διαφορετική περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με ολοένα και περισσότερους μεσαίου εισοδήματος καταναλωτές που ζητούν νέα, τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα και υπηρεσίες από επιχειρήσεις και κυβερνήσεις», δήλωσε ο κ. Nally. «Ύστερα από 25 χρόνια παρουσίας, η ΟΣΑΕ οφείλει να ανταποκριθεί στον σημαντικό ρόλο της για την ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης σε όλη την περιοχή».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr