Σε απόλυτη ομηρία τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο θέτει η κυβέρνηση την αγορά και την οικονομία. Αν μάλιστα μέχρι τότε, δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, η ομηρία θα συνεχιστεί επί μακρό, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς που προσπάθησαν να διαβάσουν πίσω από τις χθεσινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος.
Με τον γενικό δείκτη να καταγράφει από τις υψηλότερες απώλειες από την αρχή του χρόνου, δηλαδή πάνω από 21%, η απόδοση της δεκαετίας να διαμορφώνεται πάνω από το 8% και γενικότερα, η έξοδος της χώρας στις αγορές να καθίσταται ανέφικτη, η συσσώρευση, αλλά και η πλαγιοκαθοδική κίνηση στην αγορά θα πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενες, σχολίαζαν στο «R» το πρωί της Τρίτης διαχειριστές σε asset management τραπεζών.
«Ο ελληνικός λαός θα έχει, το ταχύτερο δυνατό, και σίγουρα πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ολοκληρωμένη συμφωνία μας με τους εταίρους», είπε ο κ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τέλος του χρόνου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έσπευσε να θέσει εκ νέου το «προεκλογικό δίλημμα», το οποίο αποτελεί και δίλημμα για τους 180 βουλευτές. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο: «Θα διαλέξουμε είτε μια λύση για την οποία έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους, είτε άλλες λύσεις που είναι ασαφείς, είναι επισφαλείς, είναι υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του λαού».
Το πιθανότερο σενάριο είναι η αγορά να κινηθεί προς τα χαμηλά των 850 μονάδων, ενώ η όποια ανοδική αντίδραση, όπως έχει καταγράψει το “R” από την πρώτη στιγμή, θα είναι κίνηση του δείκτη προς τις 970 μονάδες, επίπεδα τα οποία, όπως έχει καταφανεί, αποτελούν το έναυσμα για την κατοχύρωση ρευστότητας.
Την ίδια ώρα, η αγορά θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και στο μέτωπο των προαπαιτούμενων για να επιτευχθεί η συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την προληπτική πιστωτική γραμμή. Σύμφωνα με την Καθημερινή τα προαπαιτούμενα είναι 19 και θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί εκ μέρους της κυβέρνησης μέχρι το επόμενο Eurogroup, το οποίο υποτίθεται ότι θα αποφάσιζε για την μεταμνημονιακή εποχή στη χώρα μας:
Σύμφωνα με την Καθημερινή τα προαπαιτούμενα είναι:
1. Κάλυψη δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το υπολογίζει στα 2,6 δισ. για το 2015.
2. Αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Η τρόικα θεωρεί ότι οι δόσεις είναι «πολύ γενναιόδωρες» και δεν δημιουργούν τα κατάλληλα κίνητρα για την αποπληρωμή των οφειλών.
3. Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει οριζόντια ρύθμιση δανείων για νοικοκυριά (δηλαδή στεγαστικών και καταναλωτικών). Επίσης ότι θα άρει τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς στο τέλος του έτους.
4. Περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
5. Στο θέμα του ασφαλιστικού η τρόικα ζητάει να παράσχει η ελληνική πλευρά παραμετρικές αλλαγές (δηλαδή αλλαγές σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης μεταξύ άλλων), να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά ορόσημα που αναφέρονται στο Μνημόνιο, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης.
6. Διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%) και κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων (που συνήθως παρέχονται στα νησιά).
7. Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων χρησιμοποιώντας τις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
8. Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης η κυβέρνηση πρέπει να κάνει προτάσεις για το lockout σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές στην Ε.Ε.
9. Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο ώστε πρώτον να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις προηγούμενες αξιολογήσεις και δεύτερον να συνάδει με τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς.
10. Παρουσίαση του νέου ενιαίου μισθολογίου για τον δημόσιο τομέα.
11. Περιορισμός των επιδομάτων εκτός από τις βασικές αποδοχές στο Δημόσιο (π.χ. οδοιπορικά, εκτός έδρας, πληρωμή κινητού τηλεφώνου κ.λ.π). Να περιοριστούν οι μισθολογικές διαφορές στη δημόσια διοίκηση.
12. Αξιολόγηση δαπανών και στα υπουργεία και όχι μόνο στους δημόσιους φορείς.
13. Προτάσεις αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ.
14. Βελτίωση «δημοσιονομικών κανόνων» που θα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δημοσιονομική ευελιξία στους δημόσιους φορείς. Θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή το 2015.
15. Επισήμανση ότι ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις το 2014 έχει χαθεί (ήταν 1,5 δισ. και τελικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ανέρχονται στα 600-700 εκατομμύρια). Επισήμανση ότι έχουν χαθεί οι στόχοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και οι στόχοι για τις απολύσεις, επιστροφές φόρων και αιτήσεις για συντάξεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί.
16. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ αλλά και στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
17. Στον τομέα των στατιστικών η τρόικα ζητάει να επεκταθεί η θητεία της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
18. Υιοθέτηση ώς τις αρχές Δεκεμβρίου της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης.
19. Κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Η αγορά ανησυχεί ότι το σενάριο των εκλογών από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα είναι ορατό περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Έλληνες διαχειριστές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση τα έκανε δύσκολα μόνη της, αφού τα προαπαιτούμενα αυτά έπρεπε να είχαν ψηφιστεί από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ είχαν καθοριστεί ως εκκρεμότητες από την προηγούμενη αξιολόγηση της τρόικα, στις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει ότι πλέον και η δόση των 7 δις. ευρώ βρίσκεται στον αέρα, ενώ πηγαίνει πιο πίσω η έξοδος της χώρας στις αγορές, πιθανή αναβάθμιση της οικονομίας, ακόμα και οι πρωτοβουλίες των τραπεζών για την επανιδιωτικοποίησή τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr