Πλην όμως ο «διπλός πάτος» που έγραψαν χθες οι τράπεζες σε διάστημα είκοσι ημερών από το προηγούμενο sell off ήταν ο βασικότερος λόγος για το χθεσινό ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,38%, στις 910,50 μονάδες, σε εβδομαδιαία βάση 0,58% και 21,69% από την αρχή του χρόνου. Πτώση και στον τζίρο 55%, με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές στα 73,2 εκατ. ευρώ, παρά τη χθεσινή «κατοστάρα» (101,430 εκατ. ευρώ).
Κι αν η φήμη για την ΑΧΕ που ξεφόρτωσε ότι «είχε και δεν είχε» δεν επιβεβαιώθηκε από καμία πηγή, το γεγονός ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας την επόμενη χρονιά και με ενισχυμένη, αλλά διακριτική εποπτεία από την τρόικα, θα μπορούσε να αποτελέσει το πάτημα για «κάτι καλύτερο». Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά κατέληξε σε έναν ακόμα εφιάλτη, αφού οι επενδυτές, όπως αναφέρουν Έλληνες διαχειριστές, θεωρούν ότι ένα νέο «μνημόνιο», όσο ανώδυνο κι αν αυτό είναι, θα ενισχύσει την πολιτική πίεση, η οποία, ούτως ή άλλως υπάρχει ενόψει της Προεδρικής εκλογής.
Οι τράπεζες έγραψαν χθες τις 116 μονάδες, όταν στις 17 Οκτωβρίου είχαν βρεθεί στις 117 μονάδες, που σημαίνει ότι οι μετοχές του κλάδου διάγουν ημέρες απόλυτης αδυναμίας, αφού με περισσή ευκολία χτυπούν το ένα χαμηλό μετά το άλλο. Αυτός ήταν ο λόγος για την ενεργοποίηση νέων stop losses, βυθίζοντας τις τράπεζες σε νέα χαμηλά και τόσο γρήγορα! Δηλαδή σε διάστημα είκοσι ημερών! Αυτή είναι η εξήγηση που δίνουν στo «R» κορυφαία στελέχη στο private banking μεγάλης εγχώριας συστημικής τράπεζας, εκτιμώντας ότι η χθεσινή πτώση ήταν τελείως τεχνική και είχε να κάνει με τις αντοχές εγχώριων και ξένων χαρτοφυλακίων.
Η επιφυλακτικότητα ενισχύθηκε και από την αύξηση της έντασης σε γεωπολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με ειδησεογραφία που τροφοδοτείται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η εστίαση της ελληνικής αγοράς εξακολουθεί να γίνεται από πάνω προς τα κάτω με πρώτο θέμα στην ατζέντα την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της επόμενης χρονιάς. Οι επόμενες 30 ημέρες που μεσολαβούν έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου αναγκαστικά θα έχουν ως σημείο αναφοράς α) την διαπραγμάτευση με την Τρόικα και την έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος β) ποια από τις τρεις λύσεις που μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο τραπέζι θα επιλεχθεί ως προσφορότερη για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας το 2015 γ) Αν θα υπάρξει τελικά ελάφρυνση στο χρέος μετά την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2012. Με αυτή την σειρά η πορεία των νέων θα αξιολογηθεί από το Χρηματιστήριο ενώ κάθε καθυστέρηση δεν συνεπάγεται ουδετερότητα αφού τα χρονικά περιθώρια μπορούν να θεωρηθούν «ασφυκτικά».
«Οι πωλητές», γράφει στο εβδομαδιαία σχόλιό του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, «δείχνουν να ελέγχουν απόλυτα την τάση και παρά την… φιλότιμη προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να ξαναδεί τις 980 μονάδες όπου κάτι θα μπορούσε να αλλάξει έστω και βραχυπρόθεσμα (κινητός μέσος όρος 30 ημερών) η προσφορά παραμένει οδηγός της κατεύθυνσης της ελληνικής αγοράς. Με αυτά τα δεδομένα το σενάριο των νέων χαμηλών δεν άλλαξε η αντίδραση από την γρήγορη άνοδο από τις 885 μονάδες μπορεί να θεωρηθεί περαιωμένη. Τελευταίο προπύργιο των αγοραστών αποτελεί η ζώνη των 905 μονάδων».
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr