Αυτή και μόνο η «ισορροπία» του τρόμου κρατάει το θερμόμετρο της αγωνίας για την έκβαση της Ελληνικής υπόθεσης στο… κόκκινο, με την προσοχή της αγοράς πάντως, να είναι στραμμένη στα αποτελέσματα των stress tests την ερχόμενη Κυριακή, 26 Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση ποντάρει στη σταδιακή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μετά τα stress tests των τραπεζών, τα οποία, εκτός απροόπτου, θα είναι ικανοποιητικά για τον κλάδο, στη θετική αξιολόγηση της τρόικα και βεβαίως στη διευθέτηση του χρέους, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο Δεκέμβριο.
Η Beta Χρηματιστηριακή σε ανάλυσή της την περασμένη Παρασκευή, σημείωνε ότι οι αποτιμήσεις μετά την έντονη πτώση των έξι συνεχόμενων εβδομάδων είναι ελκυστικές. Συνολικά η απομείωση των κεφαλαιοποιήσεων σε αυτό το διάστημα διαμορφώθηκε σε 16 δις ευρώ. Με μέσο όρο δεκαετίας τις 14,5 φορές τα κέρδη της επόμενης χρήσης (ΡΕ 2015) ο σχετικός λόγος για ένα αρκετά διευρυμένο δείγμα δεικτοβαρών μετοχών βρίσκεται στο 11,9.
Στα υψηλά επίπεδα του φετεινού Μαρτίου ο σχετικός λόγος έφθασε τις 16 φορές, αποτίμηση η οποία ενσωματώνει περισσότερο προσδοκία και πατάει σε αισιόδοξες υποθέσεις σε μίκρο και μάκρο επίπεδο. Στα τρέχοντα επίπεδα οι υποθέσεις αυτές είναι πιο ρεαλιστικές ειδικά για κάποιες εταιρίες με μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών ή με διψήφιο ποσοστό απόδοσης ελεύθερων ταμειακών ροών θα μπορούσε να υποτεθεί ότι εκτός από τα τεχνικά δεδομένα και τα θεμελιώδη τους είναι αισθητά υποτιμημένα. Υποτιμήσεις παρατηρούνται και σε επίπεδο καθαρής θέσης αλλά και σε επίπεδο αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά αποτελέσματα. Άρα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη η αγορά θα μπορούσε να ξαναδεί τα επίπεδα των 1.100 μονάδων που αντιστοιχούν στο μέσο όρο διαπραγμάτευσης της ιστορικής αποτίμησης της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 1,09%, στις 941,93 μονάδες και με τις συναλλαγές αισθητά μειωμένες σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, στα 91,3 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι είχε βρεθεί και πιο ψηλά στις 953 μονάδες, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι:
α)δεν βοήθησε για διατήρηση του θετικού momentum το κλίμα στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και
β) είθισται μετά από έντονη πτώση το Χρηματιστήριο, αλλά και μετά την αντίδραση που ακολουθεί, η αγορά να θέλει να ισορροπήσει και να βρει τα βήματά της.
Ο τραπεζικός κλάδος πρωταγωνίστησε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με κέρδη 3,23%. Η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 7,55%, στο 1,14 ευρώ και 19 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 3,51% για την Alpha, στα 0,59 ευρώ και 21 εκατ. τεμάχια όγκο, 2,64% η Eurobank, στα 0,272 ευρώ και 16 εκατ. τεμάχια, ενώ υποτονικότερη ήταν η αντίδραση της Εθνικής, στα 2,05 ευρώ 5,750 εκατ. τεμάχια όγκο. Νέα αντίδραση 3,08% για την ΕΥΔΑΠ, στα 6,36 ευρώ, 1,61% για τον Μυτιληναίο, στα 5,67 ευρώ, 1,55% τα κέρδη για τη ΔΕΗ, στα 6,55 ευρώ, στα 18 ευρώ ενισχύθηκε ο Τιτάνας. Νέες απώλειες για την Ιντραλότ, στο 1,24 ευρώ και χαμηλό το 1,08 ευρώ.
Euroxx
«Πόνο» βραχυπρόθεσμα και κέρδη μακροπρόθεσμα, προβλέπει η Euroxx χρηματιστηριακή για τους Ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους, σε σχετικό report, επισημαίνοντας πως ο τραπεζικός δείκτης χάνει 40% από τα υψηλά του έτους και 20% κατά τον τελευταίο μήνα.
Οι αναλυτές της Euroxx θέτουν την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 0,75 ευρώ από 0,9 ευρώ, για την Eurobank στα 0,35ευρώ από 0,5 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 3,1 ευρώ από 3,3 ευρώ και για την Πειραιάς στα 1,75 ευρώ από 2,2 ευρώ.
Χρηματιστηριακές
H Βeta Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι χρειάστηκε η προσέγγιση των 850 μονάδων και σωρευτικές απώλειες 13,5% για να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά της αγοράς και να βγει μια αντίδραση με δύναμη και διάρκεια. Η αφορμή δόθηκε από εκεί που ξεκίνησε το έναυσμα της πτώσης: Από την αγορά ομολόγων και δη από την διαπραγμάτευση της δεκαετίας. Αυτό το οποίο άλλαξε ο συγκεκριμένος παράγοντας ήταν το ασφάλιστρο κινδύνου της Ελληνικής αγοράς καθώς η υιοθέτηση υψηλότερου προεξοφλητικού επιτοκίου μειώνει την μελλοντική αξία των ταμειακών ροών και δημιουργεί πιο απαιτητικές προσδοκίες ως προς την ανάπτυξη των μεγεθών της κερδοφορίας σε βάθος χρόνου. Παρά την σημαντική ανάκαμψη της Παρασκευής η ψυχολογία παραμένει εύθραυστη, οι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές έχουν υιοθετήσει αυτή την νευρική στάση δεν έχουν εκλείψει και θα χρειαστούν αρκετές καλές ειδήσεις για να ισορροπήσει το ισοζύγιο νέων και να επανέλθει η διάθεση ανάληψης ρίσκου σε επενδυτές με μεγαλύτερο ορίζοντα παραμονής στην αγορά.
Σύμφωνα με τη Merit Χρηματιστηριακή, η ανοδική αντίδραση της Παρασκευής, οποία συμμάζεψε τις απώλειες της αγοράς είναι πιθανόν να συνεχιστεί δοκιμάζοντας άμεσα την περιοχή των 950-980 μονάδων που χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη. Ωστόσο, όπως εκτιμά, “η επόμενη ημέρα απαιτεί “καύσιμα” για να μπορέσει να περάσει και πάλι σε ανοδικό τέμπο. Η πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και το διεθνές περιβάλλον είναι αυτά που θα καθορίσουν τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης”.
Μάλιστα, όπως προσθέτει η σημερινή συνεδρίαση προσφέρει ευκαιρίες καθώς “η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα”.
“Εκτιμούμε ότι μπορούμε να κατοχυρώσουμε εκ νέου την περιοχή που αναφέρουμε παραπάνω, ενώ το ελληνικό 10ετές πιθανότατα να σταθεροποιηθεί στο 6,50%-7,00%” συμπληρώνει.
Υψηλή μεταβλητότητα για όλη την εβδομάδα προβλέπει και η Alpha Finance, καθώς όπως τονίζει το πολιτικό τοπίο παραμένει ασταθές.
Σ.K.X.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr