Καμία τύχη δεν είχε η προσπάθεια μαζέματος της αγοράς, παρά τις ισχυρές στηρίξεις (σ.σ. σε λεκτικό επίπεδο…) από Ευρωπαίους αξιωματούχους Κατάινεν, Ρέκλινγκ και βεβαίως παρά την πληροφορία ότι η Ελλάδα κατέληξε με την Ευρώπη σε προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για τα 12 δις. ευρώ που θα πάρουν από την ΕΚΤ οι τράπεζες ή όχι.
Νωρίτερα, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει έναν κουμπαρά στον οποίο θα περιέλθουν τα κεφάλαια του ΤΧΣ για τις τράπεζες, δηλαδή τα 10 δις. ευρώ και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή, η χώρα μας να χρηματοδοτήσει με αυτόν τον τρόπο μόνη της το χρηματοδοτικό κενό.
Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,22%, στις 869,16 μονάδες και με συναλλαγές μεγαλύτερες των 231 δις. ευρώ. Δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που ανέλαβαν το ρίσκο στις 856 μονάδες, περιμένοντας βελτίωση της εικόνας στη συνέχεια. Οι χρηματιστές αναφέρουν ότι η προσφορά που βγαίνει στην αγορά σκουπίζεται εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών αποτιμήσεων
Ταμπλό
Ο όγκος των συναλλαγών στην Εθνική με 21 εκατ. τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια είναι ασυνήθιστα αυξημένος. Μεγάλοι οι όγκοι επίσης σε Alpha Bank 43,5 εκατ. τεμάχια, Πειραιώς 34 εκατ. τεμάχια και Euorbank 50 εκατ. τεμάχια. Αυξημένοι οι όγκοι και στον ΟΤΕ στα 2 εκατ. τεμάχια, στον ΟΠΑΠ 4,4 εκατ. τεμάχια και στη ΔΕΗ με 1,6 εκατ. τεμάχια.
Οριακές απώλειες για την Alpha Bank στα 0,536 ευρώ με τζίρο στα 23,2 εκατ. ευρώ, κέρδη 1,08% για την Εθνική και κλείσιμο στα 1,87 ευρώ, ενώ η Πειραιώς υποχώρησε 5,45% στα 1,04 ευρώ.
Πτώση 4,73% για τον ΟΤΕ στα 8,86 ευρώ ενώ η Eurobank περιόρισε τις απώλειες για να κλείσει στα 0,247 ευρώ.
Στα 6,2 ευρώ η ΔΕΗ έχασε 5,2%, στα 8 ευρώ ο ΟΠΑΠ με πτώση 6,76%. Απώλειες 1,18% για τον Τιτάν στα 16,8 ευρώ και -3,6% για τα ΕΛΠΕ στα 4,2 ευρώ.
Με πτώση 3,98% η Jumbo στα 7,97 ευρώ ενώ η Eurobank Properties κέρδισε 1,25% στα 8,1 ευρώ.
Κέρδη 0,86% για τη Follie στα 23,5 ευρώ, πτώση 5% για την Ελλάκτωρ στα 2,44 ευρώ και 4,2% για τον Μυτιληναίο στα 5,02 ευρώ.
Νέα βουτιά 8,54% για τη ΓΕΚ Τερνα στα 2,25 ευρώ. Στο -3,26% και τα 5,34 ευρώ έκλεισε η Aegean.
Εμπιστοσύνη
Πέρα από τα τεχνικά πάντως, υπάρχει μείζον θέμα εμπιστοσύνης των ξένων προς την Ελληνική κυβέρνηση. Έλληνας διαχειριστής τόνιζε νωρίτερα στο «R» ότι απόδοση επιτοκίου της δεκαετίας πάνω από 6% σημαίνει ότι η αγορά είναι κλειστή. Πλέον η απόδοση της δεκαετίας διαμορφώνετααι στα 7.7%, ενώ νωρίτερα άγγιξε και το 8%, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχίσει προς το… 9%. Οι ξένοι θεωρούν ότι το οικονομικό επιτελείο υπέπεσε σε επικοινωνιακά λάθη που κοστίζουν στο Χρηματιστήριο, τα ομόλογα και την οικονομία. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση πήγε κόντρα στις αγορές διατρανώνοντας τη θέση της περί απομάκρυνσης του ΔΝΤ, χωρίς να έχει εξασφαλίσει το πώς θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που απαιτείται.
Με τα επιτόκια πάνω από 8%, εννοείται ότι η έξοδος στις αγορές είναι απαγορευτική. Που σημαίνει ότι συμφέρει περισσότερο η παραμονή της Ελλάδας στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης που δανείζουν με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, αλλά με όρους που παραπέμπουν σε ένα νέο… μνημόνιο, ή τέλος πάντων σε ένα νέο πλαίσιο υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών της. Μόλις χθες, μετά το υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το Reuters φαίνεται να αναδιπλώνεται και να συζητάει για μία προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, ενώ ο κ. Ι. Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται να πέτυχε νέα συμφωνία για χορήγηση ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις Ελληνικές τράπεζες, ύψους 12 δις. ευρώ, κάτι όμως, που αξιωματούχοι στην Ευρώπη διαψεύδουν μέσω του Bloomberg. Η ταραχή εντάθηκε στην αγορά με αποτέλεσμα την πτώση με 3,6% στα χαμηλά των 856 μονάδων.
Αγορές
Όπως όλα δείχνουν οι ξένοι θεωρούν ότι η χώρα μας δεν είναι έτοιμη να βγει στις αγορές και πως τα προβλήματα για τη χώρα είναι μπροστά της και κυρίως είναι πολιτικά. Αν συνεχιστεί η κατάσταση με τα υψηλά επιτόκια στα 10ετή ομόλογα για καμιά ‘βδομάδα, οι αγορές θα έχουν κλείσει για μία ακόμα φορά για τη χώρα μας, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, υποχρεώνοντας έτσι, ταπεινωτικά την Ελληνική κυβέρνηση να συρθεί και να υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές της και με την αξιωματική αντιπολίτευση να προελαύνει στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά αυτοδυναμίας.
Αντιπολίτευση
Ειδικά για την αντιπολίτευση, έμπειροι traders, ανησυχούν, αφού μετά από συζητήσεις που είχαν με κοινοτικούς αξιωματούχους, δεν αποκλείεται να κλείσει η γραμμή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί κυβέρνηση και προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις. Που σημαίνει ότι τα λουκέτα σε υπερδανεισμένες εισηγμένες θα πέσουν… βροχή. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να αποχωρήσουν τα ξένα funds από την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση και με το πολιτικό ρίσκο στα φόρτε του, η αγορά δεν ενδείκνυται για το τρέχον… εξάμηνο, εκτιμώντας ότι η νέα «διαδρομή» του δείκτη θα μπορούσε να είναι μεταξύ των 780 – 1.000 μονάδων και το αντίθετο.
Άλλοι παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται πιο ψύχραιμοι θεωρώντας ότι αυτό που συμβαίνει στην αγορά μας και στα ομόλογα δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο. Τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται ανοδικές τάσεις στα επιτόκια των Πορτογαλικών, Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr