Κίνηση μαζέματος αν και περιορισμένα, από τα χαμηλά των 856 μονάδων και με εμφανείς αγορές από εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια στα χαμηλά μετοχών του 25άρη που βρέθηκαν λίγο πριν από τη… διάλυση, παρατηρείται στο Χ.Α. Ένδειξη για το γύρισμα έδωσε η μετοχή της Alpha Bank υποστηρίζουν οι χρηματιστές, αλλά μένει να φανεί αν η αγορά θα κρατήσει τα κέρδη της μέχρι το τέλος ή αν αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμα bear trap. Οι συναλλασσόμενοι παραμένουν εκτός, μετά το σπάσιμο των margin calls χθες, αλλά και το σορτάρισμα των Ελληνικών μετοχών, εντός κι εκτός Ελλάδος.
Πέρα από τα τεχνικά πάντως, υπάρχει μείζον θέμα εμπιστοσύνης των ξένων προς την Ελληνική κυβέρνηση. Έλληνας διαχειριστής τόνιζε νωρίτερα στο «R» ότι απόδοση επιτοκίου της δεκαετίας πάνω από 6% σημαίνει ότι η αγορά είναι κλειστή. Πλέον η απόδοση της δεκαετίας διαμορφώνετααι στα 7.7%, ενώ νωρίτερα άγγιξε και το 8%, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχίσει προς το… 9%. Οι ξένοι θεωρούν ότι το οικονομικό επιτελείο υπέπεσε σε επικοινωνιακά λάθη που κοστίζουν στο Χρηματιστήριο, τα ομόλογα και την οικονομία. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση πήγε κόντρα στις αγορές διατρανώνοντας τη θέση της περί απομάκρυνσης του ΔΝΤ, χωρίς να έχει εξασφαλίσει το πώς θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που απαιτείται.
Με τα επιτόκια πάνω από 7%, εννοείται ότι η έξοδος στις αγορές είναι απαγορευτική. Που σημαίνει ότι συμφέρει περισσότερο η παραμονή της Ελλάδας στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης που δανείζουν με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, αλλά με όρους που παραπέμπουν σε ένα νέο… μνημόνιο, ή τέλος πάντων σε ένα νέο πλαίσιο υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών της. Μόλις χθες, μετά το υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το Reuters φαίνεται να αναδιπλώνεται και να συζητάει για μία προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, ενώ ο κ. Ι. Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται να πέτυχε νέα συμφωνία για χορήγηση ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις Ελληνικές τράπεζες, ύψους 12 δις. ευρώ, κάτι όμως, που αξιωματούχοι στην Ευρώπη διαψεύδουν μέσω του Bloomberg. Η ταραχή εντάθηκε στην αγορά με αποτέλεσμα την πτώση με 3,6% στα χαμηλά των 856 μονάδων.
Όπως όλα δείχνουν οι ξένοι θεωρούν ότι η χώρα μας δεν είναι έτοιμη να βγει στις αγορές και πως τα προβλήματα για τη χώρα είναι μπροστά της και κυρίως είναι πολιτικά. Αν συνεχιστεί η κατάσταση με τα υψηλά επιτόκια στα 10ετή ομόλογα για καμιά ‘βδομάδα, οι αγορές θα έχουν κλείσει για μία ακόμα φορά για τη χώρα μας, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, υποχρεώνοντας έτσι, ταπεινωτικά την Ελληνική κυβέρνηση να συρθεί και να υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές της και με την αξιωματική αντιπολίτευση να προελαύνει στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά αυτοδυναμίας.
Ειδικά για την αντιπολίτευση, έμπειροι traders, ανησυχούν, αφού μετά από συζητήσεις που είχαν με κοινοτικούς αξιωματούχους, δεν αποκλείεται να κλείσει η γραμμή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί κυβέρνηση και προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις. Που σημαίνει ότι τα λουκέτα σε υπερδανεισμένες εισηγμένες θα πέσουν… βροχή. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να αποχωρήσουν τα ξένα funds από την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση και με το πολιτικό ρίσκο στα φόρτε του, η αγορά δεν ενδείκνυται για το τρέχον… εξάμηνο, εκτιμώντας ότι η νέα «διαδρομή» του δείκτη θα μπορούσε να είναι μεταξύ των 780 – 1.000 μονάδων και το αντίθετο.
Άλλοι παράγοντες της ααγοράς εμφανίζονται πιο ψύχραιμοι θεωρώντας ότι αυτό που συμβαίνει στην αγορά μας και στα ομόλογα δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο. Τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται ανοδικές τάσεις στα επιτόκια των Πορτογαλικών, Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr