Διαλύθηκε το ταμπλό. Όταν από τη μία μέρα στην άλλη πας από τις 950 μονάδες στις 850 (σ.σ. για την ακρίβεια οι 854 μονάδες ήταν τα χαμηλά ημέρας), η αγορά δείχνει ότι δεν έχει φρένο. Την άποψη αυτή εκφράζουν χρηματιστές λίγο μετά το κλείσιμο της αγοράς, παρατηρώντας όμως, ότι οι παραδοσιακές θέσεις των ξένων σε μια σειρά από μετοχές του 25άρη, παρά τα χαμηλά που έγραψαν, παραμένουν ίδιες.
Ίσως, αυτό είναι και το μοναδικό ελπιδοφόρο στοιχείο. Κατά τα άλλα, το sell off αποδίδεται στον πανικό που επέδειξαν εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια, καθώς έσπασαν marging calls σε παράγωγα και μετοχές, επιτείνοντας τον ρυθμό της πτώσης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο ξεπέρασαν τα 263 εκατ. ευρώ. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. γύρισε στον Ιούλιο του 2013, κλείνοντας στις 888,93 μονάδες και με πτώση 6,25%, όπου τέτοιο ποσοστό έχει να δει η αγορά από το Νοέμβριο του περασμένου έτους.
Είναι προφανές ότι η στάση των ξένων, σύμφωνα με την αγορά, είναι ευθέως απειλητικές απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αποκόψει κάθε γραμμή σύνδεσης με το ΔΝΤ. Οι ξένοι, όπως τονίζουν στο «R», Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους από το Λονδίνο, θα επιθυμούσαν διατήρηση της σχέσης – εξάρτησης της χώρας από το ΔΝΤ και γενικώς την τρόικα. Ακόμα κι αν τα νούμερα βγαίνουν, δηλαδή η χώρα πρόκειται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το οποίο μάλιστα είναι κατά 1 δις. ευρώ υψηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις, δεν σημαίνει τίποτα. Τόσο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., και πολύ περισσότερο η αντιπολίτευση, έχουν τάξει παροχές και φοροελαφρύνσεις. Που σημαίνει ότι οι δημοσιονομικοί κόποι των τελευταίων τεσσάρων ετών κινδυνεύουν, κατά τους ξένους, να τιναχθούν στον αέρα.
Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν σε μία συγκυρία που η Ευρωπαϊκή οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και μαζί της η Γερμανία, με τα στοιχεία του Γερμανικού Ινστιτούτου Ifo να είναι αποκαρδιωτικά για την Καγκελαρία στο Βερολίνο. Η κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει κάτι από την προεκλογική περίοδο του 2012 και αναμένεται να επιταθεί, όσο η κυβέρνηση δεν βρίσκει τους πολυπόθητους 180 ψήφους βουλευτών που θα στηρίξουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας υπό την παρούσα Βουλή. Δεν είναι και λίγοι που δεν έκρυβαν την ανησυχία τους από το τι θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης.
"Βολεύει"
Από την άλλη, σχολιάζουν οι Έλληνες διαχειριστές, ότι δεν θα ήταν άστοχο να ισχυριστεί κανείς ότι το παρόν κλίμα στην αγορά ενδεχομένως «βολεύει» την κυβέρνηση προκειμένου να πείσει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα του τι θα συμβεί αν τελικά σε επικείμενες εκλογές επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ… Δεν είναι τυχαίο ότι χθες μετά την κατάρρευση κατά 5,7% της αγοράς, επίπεδα πτώσης τα οποία είχαν να συμβούν εδώ και δύο χρόνια, ακολούθησαν πολεμικές δηλώσεις από στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι η πτώση του Χ.Α. και η άνοδος των ομολόγων οφείλεται στην αμφισβήτηση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα…
Τραπεζικές πηγές πάντως, αναφέρουν ότι η πτώση που παρατηρείται εντόνως στο Χ.Α. το τελευταίο διήμερο δεν είναι «μία κι έξω». Οι ίδιες πηγές από τα dealing rooms που αντιμετωπίζουν πιο ψύχραιμα τα πράγματα βλέπουν ότι η προσφορά που βγαίνει, σκουπίζεται και σκουπίζεται από ξένους και όχι από Έλληνες θεσμικούς ή τράπεζες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Την Τρίτη βγήκαν αγοραστές αμερικανικά funds σε μια σειρά από τραπεζικά χαρτιά (π.χ. η Wellington ανακοίνωσε ότι απέκτησε το 5% της Alpha), στον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ και την Εθνική και η ίδια τάση υπήρξε και σήμερα. Ο κ. Β. Φουρλής, πρόεδρος και CEO του ομίλου Fourlis δήλωσε στο “R” την περασμένη Δευτέρα ότι η JP Morgan, μπορεί να πούλησε αλλά αγόρασαν άλλοι ξένοι τα κομμάτια που βγήκαν στην προσφορά.
Πηγή στο asset management της Εθνικής δήλωνε στο «R» ότι οι παραδοσιακές θέσεις των ξένων παραμένουν και δεν ανησυχούν. Επίσης, όλα αυτά συμβαίνουν σε επίπεδο εντυπώσεων. Οι ξένοι ασκούν πιέσεις για δικούς τους λόγους και η κυβέρνηση το ίδιο, για να πείσει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα, τι μας περιμένει αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία νέα υπογραφή στην οποιαδήποτε νέα σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της.
Ομόλογα
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά των ομολόγων φθίνει και πάλι, καθιστώντας απαγορευτική την όποια έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, κάτι το οποίο είπε ευθέως από την Ουάσινγκτον το περασμένο Σαββατοκύριακο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν. Μόνο σήμερα η απόδοση της δεκαετίας που λήγει το 2023 έφτασε και στο 7,9%, κρατώντας την απόδοση σταθερά πάνω από το 7%. Που σημαίνει ότι τα σχέδια για έξοδο της χώρας στις αγορές μέχρι τέλος του χρόνου, καθίσταται όχι απλώς απαγορευτική, αλλά και επικίνδυνη σαν σκέψη. Το ίδιο ισχύει και με το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, που βλέπουν τις αποδόσεις των ομολόγων τους να φεύγουν πάνω από το 6%. Σύμφωνα με την αγορά, είναι θέμα χρόνου οι αποδόσεις της δεκαετίας να γράψουν απόδοση 9%, εάν συνεχιστεί το στραβό κλίμα.
Όσο για το Χ.Α., υπάρχει μεγάλο ζήτημα το πόσο θα αντέξει η αγορά απανωτά χαστούκια, με τον δείκτη να κινείται πλέον κάτω και από τη στήριξη των 930 μονάδων και πλέον κινείται στα επίπεδα των 858 μονάδων, επίπεδα τα οποία έχει να δει η αγορά από τις 26/7 του 2013.
Ήδη έγραψαν νέα χαμηλά η ΓΕΚ/Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Ιντραλότ, Eurobank, Βιοχάλκο, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Μotor Oil,ΟΠΑΠ, ΜΙG, ΔΕΗ και METKA.
Τεχνικά
«Η πενθήμερη δίχως ουσία στάση του Γενικού Δείκτη λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων και η εμφανής αδυναμία του να επαναπροσδιορίσει ανοδικά την διαγραμματική αντίσταση των 1040 μονάδων έφερε το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα βυθίζοντάς τον χαμηλότερα και από την βραχυχρόνια στήριξη των 975 μονάδων», γράφει στην ανάλυσή του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit AXEΠEY κ. Απ. Μάνθος. «Τώρα τα επόμενα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται αρχικά στη ζώνη των 910 με 890 μονάδων και μετά στην περιοχή των 875 με 860 μονάδων». Γενικότερα, στην αγορά υπάρχει η εκτίμηση ότι ο δείκτης θα κινηθεί μέχρι τέλος της εβδομάδας προς τις 950 μονάδες…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr