Η εικόνα της αγοράς ήταν αποκαρδιωτική με τους εγχώριους εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά να κάνουν λόγο για παιχνίδια υποτιμητικής κερδοσκοπίας, αλλά και να διακινούν σενάρια περί πρόωρης προσφυγής της χώρας στις κάλπες. Κι αν το πρώτο σενάριο ενέχει στοιχεία ρεαλισμού και πραγματικότητας, το δεύτερο, κι αυτό είναι που φοβίζει τους ξένους, προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση στην αγορά που μετά τις ευρωεκλογές χάνει πάνω από 15% και πάνω από 13% από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.
Αποκορύφωμα της πτώσης και της ένδειξης ότι οι ξένοι φεύγουν αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση, που ο γενικός δείκτης κατέγραψε μεγάλη πτώση 5,70%, κλείνοντας στις 948,21 μονάδες, επίπεδα τα οποία έχει να δει η αγορά από τον Σεπτέμβριο του 2013. Οι συναλλαγές παραπέμπουν σε ξεκάθαρο sell off, αφού ξεπέρασαν τα 165 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δονήσεις στην αγορά, καθώς ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια και παραδοσιακές θέσεις ξένων σε μετοχές, όπως τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ και βεβαίως στις τράπεζες βγήκαν πωλητές, αλλά τη θέση τους όμως, πήραν άλλοι ξένοι, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αγορές στα χαμηλά από αμερικανικά funds. Πλην όμως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «R», η σημερινή πτώση ανέστειλε μεγάλη συμφωνία στο realestate με εισηγμένη εταιρεία στο Χ.Α., η οποία θα ανακοινωθεί αργότερα κι εφόσον φτιάξει το κλίμα στην αγορά.
Πλέον έχουν σπάσει όλες οι στηρίξεις της αγοράς, με την επόμενη να εντοπίζεται στην περιοχή των 930 μονάδων, επίπεδα για τα οποία έχει ενημερώσει εγκαίρως το «R». Κι αν η επίσημη «δικαιολογία» ήταν το χθεσινό άδειασμα 200 μονάδων στη Wall Street εξαιτίας των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία και κυρίως την Ευρωπαϊκή, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ευρώπης. Οι απώλειες στα Ευρωπαίκά χρηματιστήρια ήταν υποτονικές, με τον Dax να περιορίζει αισθητά τις απώλειές της και τον Γαλλικό Cac να περνάει σε θετικό πρόσημο.
Σημειωτέον, ότι το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε περαιτέρω τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Στην Ελλάδα πάντως, οι λόγοι ανησυχίας είναι άλλοι. Η νέα δημοσκόπηση της GPO δείχνει ξεκάθαρο προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό 6,4%, τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει έντονη επιθυμία να απεμπλακεί από τα μνημόνια. Οι ξένοι ανησυχούν και για την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να διακυβευτεί η δημοσιονομική προσπάθεια έξι ετών, αλλά και για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει, έστω μίας μορφής επιτήρηση στη χώρα, αν το ΔΝΤ αποχωρήσει. Για το λόγο αυτό δεν ήταν λίγες οι φωνές2 σήμερα στην αγορά που έλεγαν ότι η πτώση συνδέεται με «εκβιασμό» των ξένων να μη φύγει η Ελλάδα από τα μνημόνια και πως αν η χώρα βγει πάλι στις αγορές μέχρι τέλος του χρόνου και με το επιτόκιο του 10ετούς στο 7%, δεν θα τα καταφέρει.
Ωστόσο, η Citigroup ψάχνει να βρει τα ανθεκτικά χαρτιά που θα αντέξουν στο ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ σε πιθανές εκλογές. Κατά την άποψη του αμερικανικού οίκου τα χαρτιά που θα αντέξουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση είναι ο ΟΤΕ και η Aegean, όπου η μεν πρώτη μετοχή δεν έχει καμία σχέση με το Δημόσιο, η δε δεύτερη είναι συνδυασμένη με την πορεία του τουρισμού με τις προβλέψεις να είναι θεαματικές και για τη σεζόν του 2015.
Πάντως, δεν επέδρασε καθόλου στο ταμπλό η καλή έκθεση της Goldman Sachs για τα αποτελέσματα των stress tests. Στο 1 δισ ευρώ υπολογίζει η Goldman Sachs τις κεφαλαιακές ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στην περίπτωση που δεν προσμετρηθεί στα stress tests της ΕΚΤ πλήρως ο αναβαλλόμενος φόρος λόγω των ενστάσεων από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.
Σύμφωνα με την επενδυτική οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 θα υποχωρήσουν κατά 30 με 60 μονάδες βάσης και όπως σημειώνει η νομοθετική παράλειψη που τώρα θέτει εκτός ένα "όπλο" που είχαν για τα stress tests οι τράπεζες έρχεται να ενισχύσει την αβεβαιότητα γύρω απ' τις ελληνικές τράπεζες.
Σ.K.X.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr