Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα εάν θέλει να έχει ένα μαξιλάρι απέναντι στις αγορές θα πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμα που ακολουθεί εδώ και χρόνια. Το μήνυμα ήταν σαφές προς την Αθήνα. «Η προληπτική γραμμή συνοδεύεται από όρους» υπογράμμισε. «Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι η πλήρης τήρηση του προγράμματος από την Ελλάδα κάτι που είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη και την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Μάλιστα έσπευσε να πει ότι απαιτείται «βιώσιμη» έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα Μάλιστα απέδωσε στον Γκίκα Χαρδούβελη κατά τη συνέντευξη τύπου τη φράση ότι η έξοδος από το Πρόγραμμα «πρέπει να είναι μια συνετή έξοδος» λέγοντας ότι αυτή ήταν η ακριβής διατύπωση του έλληνα υπουργού Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο.
«Η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο το καλοκαίρι όσον αφορά την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρόσθεσε κρούοντας όπως πάντα τα απαραίτητα «καμπανάκια» «Ενημερωθήκαμε ότι χρειάζεται σε ορισμένες περιοχές περαιτέρω πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στις αναγκαίες δράσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όταν τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση θα είναι πιο καθαρά το Eurogroup θα ξεκινήσει να εξετάζει έναν αριθμό συγγενικών θεμάτων όπως οι διαδικασίες που θα τεθούν σε ισχύ μετά το ελληνικό πρόγραμμα το οποίο τελειώνει στο τέλος του έτους» είπε
Επίσης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι είναι πρόωρο να συζητήσουμε για το εάν θα υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, δεδομένου ότι θα πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση της τρόικας. «Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα συζητήσουμε το μέλλον», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε ακούσει επίσημα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για διακοπή του προγράμματος με το ΔΝΤ. Συμπλήρωσε δε ότι υπάρχει ισχυρή συναίνεση στο Eurogroup ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «βιώσιμη και αξιόπιστη για όλους τους εταίρους».
Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2015, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι εξ όσων πληροφορείται η επικείμενη Προεδρική εκλογή στη χώρα μπορεί να οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές. Ανέφερε, πάντως χαρακτηριστικά ότι οι πολιτικοί κύκλοι στις χώρες μέλη της ευρωζώνης είναι πάντα στο υπόβαθρο των συζητήσεων, αλλά ποτέ στην επιφάνεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και εκτελών χρέη Επιτρόπου Οικονομικών Γιούρκι Κατάινεν επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τόνισε ότι στην Ελλάδα έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος σημειώνοντας ωστόσο ότι η οικονομική «κατάσταση δεν ακόμη όσο σταθερή και εύρωστη» θα έπρεπε.
Πολιτική απόφαση η χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ – Απαιτείται πράσινο φως από Κοινοβούλια
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΤΧΣ έσπευσε να «κόψει» την όρεξη γι κατά το δοκούν χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ. Ο Κλάους Ρέγκλινκ τόνισε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ότι απαιτείται απόφαση ESM και ευρωπαϊκών κοινοβουλίων για να αλλάξουν χρήση τα κεφάλαια του ΤΧΣ. Σημείωσε μάλιστα ότι η χρήση των κεφαλαίων μπορεί εύκολα να επεκταθεί και για την επόμενη χρόνιά. Αν όμως υπάρξει αίτημα να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για άλλο λόγο τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση από το δ.σ. του ESM αλλά και ορισμένα κοινοβούλια. «Δεν ξέρουμε τι ποσό από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ που σήμερα είναι 11 δισ. ευρώ θα περισσέψει», είπε από την πλευρά του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτό μπορεί να μην είναι γνωστό ούτε στο τέλος του μήνα οπότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test καθώς αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες οι τράπεζες θα έχουν ένα περιθώριο 6 έως 9 μήνες για να το καλύψουν με ίδια μέσα.
Από εκεί και πέρα συμπλήρωσε ότι για την Ελλάδα μια επιλογή θα είναι να επιτρέψει τα χρήματα για να μειωθεί το χρέος.
Για το ίδιο θέμα, πάντως, κυβερνητικές πηγές από το Λουξεμβούργο ανέφεραν ότι για την ελληνική πλευρά θα ήταν προτιμότερο το ποσό αυτό να χρησιμοποιηθεί ως ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» αντί να επιστραφεί πίσω στο μηχανισμό.
Επίσης, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι προχωρά μόνη της και ότι οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται γιατί οι Έλληνες έχουν κατανοήσει την αξία τους» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια «συνετή έξοδο» από το πρόγραμμα βοήθειας και να «μεταπηδήσει» σε μια άλλου είδους σχέση με τους δανειστές της, η οποία θα είναι «κοινά αποδεκτή». Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βγει ομαλά και σταδιακά στις αγορές, με τα εύσημα των δανειστών και των οίκων αξιολόγησης.
Τέλος, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το κλίμα αβεβαιότητας θα αλλάξει, αν ληφθούν καθοριστικής σημασίας αποφάσεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr