Η όποια αντίδραση βγήκε στις τράπεζες δεν πείθει σε καμία περίπτωση, αφού πολλές από τις μετοχές του 25άρη συνέχισαν να βυθίζονται στα χαμηλά έτους.
Επίσης, τα επίπεδα κλεισίματος, οι 1.005 μονάδες (οριακά θετική μεταβολή 0,07%) σε καμία περίπτωση δεν «εμπνέουν» τους επενδυτές. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα επισφαλή περιοχή. Αν ο δείκτης έκλεισε ελαφρώς πάνω από το χιλιάρικο «οφείλεεται» στην επιστράτευση των τραπεζικών μετοχών και μόνο ή στην αντίδραση μετοχών, όπως η ΔΕΗ, που ήδη όμως, από την περασμένη εβδομάδα έχουν βρεθεί σε χαμηλά ενός χρόνου.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι από τη συνάντηση Χαρδούβελη – Λαγκάρντ χθες στην Ουάσινγκτον δεν προέκυψε τίποτα που να δίνει την εντύπωση ότι το χρέος κατέστη βιώσιμο. Το αντίθετο, οι επενδυτές τελούν εν αναμονή περιμένοντας τα stress tests των τραπεζών, κάτι που θα γίνει γνωστό την Κυριακή στις 26/10. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε άνοιγμα 7 δις. ευρώ, το πραγματικό θα είναι της τάξης των 2,5 – 3 δις. ευρώ. Που σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα πρέπει να συμπεριλάβει αφενός τις πρόσφατες κινήσεις αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, αφετέρου τον αναβαλλόμενο φόρο, το ύψος του οποίου εκτιμάται στα 3 δις. ευρώ. Τραπεζίτες ανέφεραν την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ θα κάνει δεκτές τις παραδοχές. Κι αυτό διότι δεν θέλει να διακυβευτεί η προσπάθεια εξόδου της ευρωζώνης από την ύφεση.
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μ. Χατζηδάκης αναφέρει πως «η πίεση των θεσμικών πωλήσεων που συνεπάγεται η εξαγορά μεριδίων και η αδρανής στάση των ξένων επενδυτών δεν άφησαν και πολλά περιθώρια εξισορρόπησης της αγοράς παρά την θετική συνεισφορά νέων από μακροοικονομικούς δείκτες. Η Αγορά βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ πολιτικών εξελίξεων και των εκτιμήσεων που αφορούν τα τεστ αντοχής των τραπεζών χωρίς να διαφαίνεται κάποιος βραχυπρόθεσμος καταλύτης αλλαγής διαθέσεων. Αναμενόμενα το νέο σημείο ισορροπίας θα καθοριστεί από ένα γενναίο συστημικό ασφάλιστρο κινδύνου έναντι όλων των αβεβαιοτήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη όπου οι αποτιμήσεις θα έχουν περισσότερο επαφή με τα τρέχοντα θεμελιώδη τους και λιγότερη προσδοκία».
Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 1,47%, με την Πειραιώς να αποκομίζει τα περισσότερα κέρδη, 2,5%, στο 1,23 ευρώ, διακινώντας 13,4 εκατ. τεμάχια. Κέρδη πάνω από 25 για την Eurobank, στα 0,296 ευρώ, 1,18% τα κέρδη για την Alpha, στην οποία άλλαξαν χέρια περισσότερα από 19 εκατ. τεμάχια και 0,465 ενισχύθηκε η Εθνική στα 2,20 ευρώ με 5,7 εκατ. τεμάχια. Από τα 85 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος τη Δευτέρα, τα 50 εκατ. Ευρώ έγιναν από τις τράπεζες.
Μικρή αντίδραση, μόλις 0,10% βγήκε στον ΟΤΕ, στα 10,13 ευρώ, στα 7,39 ευρώ ενισχύθηκε η ΕΥΔΑΠ, η οποία έχασε τη δυναμική της Παρασκευής, μικρά κέρδη μπροστά στις απώλειες του περασμένου διαστήματος για τη ΔΕΗ και την Motor Oil. Εντολές αγορών στον ΟΠΑΠ, στα 10,23 ευρώ, αλλά και τα ΕΛΠΕ, στα 4,88 ευρώ.
Από εκεί και πέρα νέες βαριές απώλειες για την Ιντραλότ, στο 1,36 ευρώ, γράφοντας νέα χαμηλά, κοντά στα χαμηλά της η Βιοχάλκο με το κλείσιμο στα 3,27 ευρώ, μία ανάσα από τα χαμηλά της και η ΕΧΑΕ, στα 5,56 ευρώ.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr