Σε μια εξαιρετικά δύσκολη διεθνή συγκύρια το Ελληνικό Χρηματιστήριο υποχώρησε και την Παρασκευή κυρίως λόγω των επιθετικών ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,97%, στις 1.004,88 μονάδες και με τις συναλλαγές αυξημένες, στα 136,7 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, ενώ η δυναμική της πτώσης βρήκε νέα υποστήριξη από την τάση των ξένων αγορών και σε συνδυασμό με τα ανοικτά εσωτερικά μέτωπα επέτειναν το σκηνικό πίεσης των τιμών στην εγχώρια αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκαν εκροές από τα εγχώρια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που αντιστοιχούν στο ύψος των εκροών που είχαν σημειωθεί από την αρχή του έτους έως το ξεκίνημα της τρέχουσας εβδομάδας.
Η πίεση των θεσμικών πωλήσεων που συνεπάγεται η εξαγορά μεριδίων και η αδρανής στάση των ξένων επενδυτών δεν άφησαν και πολλά περιθώρια εξισορρόπησης της αγοράς παρά την θετική συνεισφορά νέων από μακροοικονομικούς δείκτες. Η Αγορά βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ πολιτικών εξελίξεων και των εκτιμήσεων που αφορούν τα τεστ αντοχής των τραπεζών χωρίς να διαφαίνεται κάποιος βραχυπρόθεσμος καταλύτης αλλαγής διαθέσεων. Αναμενόμενα το νέο σημείο ισορροπίας θα καθοριστεί από ένα γενναίο συστημικό ασφάλιστρο κινδύνου έναντι όλων των αβεβαιοτήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη όπου οι αποτιμήσεις θα έχουν περισσότερο επαφή με τα τρέχοντα θεμελιώδη τους και λιγότερη προσδοκία.
Τεχνική ανάλυση
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης τηςBeta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινείται με κατεύθυνση το ανοδικό κενό των 977 – 980 μονάδων επίπεδο στο οποίο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εφαλτήριο δυνατότερης ανοδικής αντίδρασης. Οι ταλαντωτές και ο MACD βρίσκονται πλέον σε υποτιμημένες ζώνες τιμών ωστόσο φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να ενεργοποιήσει κάποια ζωηρά αγοραστικά αντανακλαστικά. Επομένως θα αναμέναμε την όποια ανοδική αντίδραση να ξεκινήσει από «σκληρά» επίπεδα υποτιμήσεων με την ζώνη των 970 - 980 μονάδων να ταιριάζει στο σενάριο μας.
Από εκεί και πέρα», όπως αναφέρει ο αναλυτής, « το ύψος της αντίδρασης θα εξαρτηθεί από την ένταση και την δομή των συνεδριάσεων. Ξεκινώντας από τις 970 μονάδες η αντίδραση έχει καλές πιθανότητες να φθάσει μέχρι τις 1.030 μονάδες, μέτριες πιθανότητες να δει τις 1.060 και λίγες να φθάσει μέχρι τις 1.090. Ο λόγος για τον οποίο επισημαίνονται τα επίπεδα αυτά είναι επειδή αφενός ο ημερολογιακός χρόνος της πτώσης είναι σημαντικός (πέντε σερί πτωτικές εβδομάδες) αφετέρου και ποσοστιαία πλέον η αγορά κινείται σχεδόν μονοκόμματα πτωτικά ξεκινώντας από τις 1.200 μονάδες και κάνοντας μικρά διαλλείματα που περιορίζονται σε μία ή δύο το πολύ συνεδριάσεις. Σε αυτή την εικόνα βραχυπρόθεσμης πτωτικής υπερβολής αναμένουμε ότι η απάντηση των αγοραστών θα έχει περισσότερη δύναμη. Για να υπάρξει αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα πρέπει να ανακτηθούν τα επίπεδα των 1.100 μονάδων».
Πάντως, άνθρωποι του χώρου δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους μια και χθες υπήρξαν τα πρώτα σαφή δείγματα ανοδικής αντίδρασης ωστόσο η αντίστροφη της τάσης στην Wall Street ακύρωσε την τάση.
Από την πλευρά της η UBS σε μια διπλής ανάγνωσης έκθεση εκτιμά πως υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν να αντισταθμίσουν το αυξημένο ρίσκο, από την άλλη όμως τονίζει τα «αγκάθια» που υπάρχουν μπροστά έπος τα stress test , η πολιτική αστάθεια και το χρηματοδοτικό κενό.
Την ίδια στιγμή στα εγχώρια dealing rooms οι διαχειριστές ανησυχούν πως αν το περιβάλλον δεν διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο σύντομα, τότε όλο και περισσότεροι επενδυτές θα προτιμήσουν τις ρευστοποιήσεις τροφοδοτώντας την πτώση, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που είναι διατεθειμένοι να ασχοληθούν με το intraday «παιχνίδι».
Πολιτικό ρίσκο
Το Ελληνικό πρόβλημα επικεντρώνεται στο πολιτικό ρίσκο. Ουκ ολίγες είναι οι φωνές για αποχώρηση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά από την πρωθυπουργία και σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία και πρόεδρο Δημοκρατίας θα εκλέξει και διαπραγματεύσεις για το χρέος θα κάνει.
Οι ξένοι ήδη έχουν πάθει… ίλιγγο από τη διαφαινόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα, αλλά και από τις φοροελαφρύνσεις που τάζει η κυβέρνηση από τη Βουλή προκειμένου να πείσει τους ανεξάρτητους βουλευτές να την στηρίξουν. Με τον κ. Απ. Κακλαμάνη η πλειοψηφία της κυβέρνησης ανέρχεται στους 155 βουλευτές και το ιδανικό από τη σημερινή ψηφοφορία θα ήταν να προκύψουν 157 που θα δώσουν τη στήριξή τους.
Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει ευρεία αποδοχή και πως βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας η παρούσα Βουλή.
Ταυτόχρονα, το αρνητικό κλίμα επιτείνει η νέα δημοσκόπηση που φέρνει τη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις έξι ποσοστιαίες μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία, το ποσοστό της οποία διαμορφώνεται πλέον κάτω από 20%.
Ταμπλό
Ακόμα και η μετοχή της Εθνικής που ενδοσυνεδριακά κατέγραφε κέρδη, έκλεισε με απώλειες 0,45%, κάτω από τα 2,2 ευρώ. Οι απώλειες της Eurobank περιορίστηκαν σε 2,68%, στα 0,29 ευρώ, ενώ της Alpha διευρύνθηκαν σε 4,19%, στα 0,595 ευρώ. Πτώση 2,4% για την Πειραιώς, στο 1,20 ευρώ και γενικότερα στην αγορά υπάρχει ανησυχία για τα stress tests τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να γίνουν γνωστά στο τέλος του μήνα. Αν ληφθεί υπ’ όψη η εικόνα του ταμπλό, δεν θα πρέπει να αναμένονται και τόσο… αισιόδοξα. Από εκεί και πέρα νέες πιέσεις για την Motor Oil, που έκλεισε σε νέα χαμηλά έτους, στα 6,55 ευρώ, νέα χαμηλά και για την Ιντραλότ στο 1,45στα 26,50 ευρώ υποχώρησε η μετοχή των Folli Follie, νέα χαμηλά και για τη ΔΕΗ, στα 7,85, στα όρια των 10 ευρώ επέστρεψε ο ΟΠΑΠ, στα 9,80 η ΜΕΤΚΑ και στα 5,90 ο Μυτιληναίος. Κέρδη 5,76% μόνο για την ΕΥΔΑΠ σε όλο τον 25άρη.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr