Το σοκ της βίαιης επαναφοράς στα όρια των 1.000 μονάδων δεν έχει ξεπεραστεί. Η όποια αντίδραση θα μπορούσε να έχει ως «επιχείρημα’ το καλό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια. Για ότι μας αφορά δε, οι ξένοι που έχουν ακόμα ισχυρές και σημαντικές θέσεις επιστράτευσαν όλα τα… μέσα για να μη διαλυθεί το… σύμπαν.
Η ανάλυση των Merrill Lynch και Citigroup για τις τράπεζες παραμονές της ανακοίνωσης των stress tests με περιθώρια ανόδου των τιμών των μετοχών πάνω από 30% και με την αγορά να «χαροπαλεύει» στο χιλιάρικο, δίνει την εντύπωση στην αγορά ότι επιχειρείται πουσάρισμα ή για να κρατηθούν οι τιμές, ή για να «παγιδευτούν» επενδυτές, ή για να κρατηθούν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών προκειμένου να μη διαλυθούν αν υπάρξουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Την ίδια ώρα, η τάση, όπως φαίνεται από τις κινήσεις των ξένων είναι για… αποχαιρετισμό. Ήδη, η JP Morgan ανακοίνωσε ότι μειώνει τη θέση της στον Φουρλή, ενώ είναι κοινό μυστικό στην αγορά ότι η Silchester μειώνει ραγδαία τη συμμετοχή της στη ΔΕΗ. Η μεν JP Morgan ήταν επενδεδυμένη στον Φουρλή από το 2011, το δε Silchester ήταν στη ΔΕΗ από το 2010. Παρόμοιες κινήσεις είχαν προηγηθεί σε ΟΠΑΠ και Lumbo, ενώ είναι αλησμόνητη η έξοδος funds, ειδικά το καλοκαίρι από την Πειραιώς.
Ακόμα και η αντίδραση της αγοράς που φαίνεται ότι πάει να βγει σήμερα είναι τελείως… άσφαιρη. Από τις 1.033 μονάδες και με τον δείκτη να ενισχύεται πάνω από 2%, η αγορά κινείται στις 1.020 μονάδες και με κέρδη λίγο πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ φαίνεται ότι έχουν «κάτσει» και οι συναλλαγές.
Το ενδιαφέρον της αγοράς είναι στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις, το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές, τα αποτελέσματα των stress tests, αναζητώντας τους καταλύτες εκείνους που θα δημιουργήσουν και πάλι συνθήκες αντίδρασης. Με ενδιαφέρον πάντως, καταγράφονται απόψεις περί συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής…
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr