Η έλλειψη τζίρου και η απουσία ενδιαφέροντος αποτελούν το βασικότερο λόγο για τη σημερινή βουτιά της αγοράς, υποστηρίζουν οι χρηματιστές. Οι ξένοι μπορεί να εμφανίζονται ως πωλητές, αλλά οι συναλλαγές είναι τόσο μικρές που να μην μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι γίνεται… ξεπούλημα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 54 εκατ. ευρώ και ο δείκτης υποχώρησε 1,36%, στις 1.035 μονάδες (νέα χαμηλά έτους). Έξι μετοχές του 25άρη πραγματοποίησαν όγκο συναλλαγών πάνω από 1 εκατ. τεμάχια και 12 μετοχές πραγματοποίησαν τα… 40 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι στο υπόλοιπο ταμπλό υπάρχουν μετοχές που δεν έκαναν πράξη καν.
Αν υπάρχει κάποια δικαιολογία για τη νέα πτωτική κίνηση της αγοράς είναι η στάση αναμονής ενόψει της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Η ανησυχία των αναλυτών συνδέεται με το ευρύτερο πολιτικό ρίσκο της χώρας με αφορμή την προεδρική εκλογή. Πλέον όμως, υπάρχει επιφυλακτικότητα για το τι θα δείξουν τα stress tests, καθώς από σήμερα οι τράπεζες θα ενημερωθούν για την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουν στα stress tests, με την εικόνα να ξεκαθαρίζει τελείως στις 26 Οκτωβρίου.
Απώλειες 3,88% για την Jumbo, στα 10,15 ευρώ με 130 χιλιάδες τεμάχια, 3,38% ο Τιτάνας, στα 20 ευρώ με 49 χιλιάδες τεμάχια, 3,275 η Τέρνα Ενεργειακή, στα 2,96 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν χαμηλά έτους. Στα 10,58 υποχώρησε ο ΟΠΑΠ, κάτω από τα 0,30 η MIG, στα 2,29 ευρώ, παρά την αναβαθμισμένη τιμή στόχο της BofA/M.L. η μετοχή της Εθνικής, στα 0,62 ευρώ η Alpha και στο 1,27 ευρώ υποχώρησε η Πειραιώς.
«Οι αναλυτές μπορεί να ανησυχούν για την Ελλάδα, οι διαχειριστές όμως, όχι». Την άποψη αυτή εκφράζουν πηγές στο asset management της Εθνικής Τράπεζας, θέλοντας να καθησυχάσουν επενδυτές και αγορά, μετά τις έντονες διακυμάνσεις που παρουσιάζει το Ελληνικό χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες.
«Οι αναλυτές», όπως αναφέρουν, «μπορεί να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τα reports των ξένων οίκων, πλην όμως, οι βασικές θέσεις των ξένων οίκων στην Ελλάδα, σε τράπεζες, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και σε άλλες μετοχές του 25άρη, παραμένουν σταθερές». Επίσης, εξηγούν ότι, ‘οι ξένοι και γενικώς τα μεγάλα σπίτια που τοποθετούνται στη χώρα μας έρχονται για να μείνουν και αυτό προκύπτει από τις μεγάλες θέσεις που έχουν funds σε Ελληνικές μετοχές, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος, οι τράπεζες». Τονίζουν ακόμα, ότι «η φασαρία στο ταμπλό προέρχεται κυρίως από τα hedge funds, τα οποία έχουν περισσότερο επιθετικογενή χαρακτηριστικά, είτε σορτάροντας, που σημαίνει ότι η αγορά γκρεμίζεται, είτε αγοράζοντας που σημαίνει ότι η αγορά πραγματοποιεί απανωτά ράλι».
Η άποψη των διαχειριστών στα μεγάλα επενδυτικά σπίτια είναι ότι οι εκλογές στη χώρα μπορεί να αποφευχθούν και η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, ακόμα κι αυτό να μη συμβεί, θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει υπό τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θα έχει πολλά περιθώρια ευελιξίας και το κυριότερο δεν θα αφήσει να πάει χαμένη η δημοσιονομική προσπάθεια των τελευταίων πέντε ετών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «οι ξένοι οίκοι παρακολουθούν την Ελλάδα ως μέρος του συνόλου της Ευρωπαϊκής αγοράς, η οποία όμως, είναι χωρισμένη στα δύο, σε Βορρά και Νότο». Εξηγούν ότι αν υπήρχε τόσο σοβαρό πρόβλημα στη χώρα, ή στις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, τα asset managements των διεθνών επενδυτικών οίκων από τους οποίους γραμμή παίρνουν και οι Ελληνικές τράπεζες, δεν θα πρότειναν για αγορές τα ομόλογα των εν λόγω κρατών. Στα οποία βεβαίως περιλαμβάνονται και τα Ελληνικά». Το ίδιο επίσης, ισχύει και για τα senior bonds των τραπεζών και κυρίως της Alpha και της Εθνικής που εμφανίζουν αποδόσεις πάνω από 4 και 5%.
Τονίζουν ακόμα ότι η στρατηγική τους είναι συνολική. Δηλαδή, την περίοδο αυτή, εκτός από τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού νότου που έχουν καλύτερες αποδόσεις, προτιμούν να σορτάρουν το χρυσό ή το ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχει ισορροπήσει κάτω από το 1,20 σε σχέση με το δολάριο.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr