Την πρώτη ημέρα επιστροφής της τρόικα στην Ελλάδα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου σκαρφαλώνει στο 6,77%, που σημαίνει ότι η καχυποψία των ξένων επενδυτών απέναντι στη χώρα επιστρέφει δριμύτερο. Οι ξένοι, όπως έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή το «R» απέχουν από τον Ιούλιο κι αυτό διότι εκτιμούν ότι το πολιτικό ρίσκο στη χώρα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, ότι δηλαδή κινδυνεύει να μη βρει τις 180 ψήφους που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Είναι ότι μπροστά στο κίνδυνο της διενέργειας εκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις μέχρι… 15%, κάτι που σημαίνει ότι κινείται στα όρια της αυτοδυναμίας, η κυβέρνηση α) θέλει να τελειώνει με το ΔΝΤ, κάτι που δεν αρέσει στους ξένους, διότι οι Ελληνικές κυβερνήσεις θα ολιγωρήσουν ξανά και β) προβαίνει σε φοροελαφρύνσεις τέτοιες, που θα δοκιμάσουν τις αντοχές του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς.
Η απόδοση της 10ετίας ανεβαίνει στο 6,8% παρατηρούν τραπεζικές πηγές, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ή να μην πάει καλά η έκδοση επταετούς ομολόγου ή το υπουργείο Οικονομικών να ανακρούσει πρύμναν και να μην εκδώσει νέο ομόλογο. Αν συμβεί αυτό, α) η κυβέρνηση θα χάσει την αξιοπιστία της στις αγορές και βεβαίως η ίδια η χώρα θα τρωθεί και πάλι και β) δημιουργείται μείζον ζήτημα με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού την επόμενη χρονιά. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η κατάσταση στην οικονομία δείχνει ότι έχουν παγώσει και πάλι τα πάντα, όπως κάθε φορά που έρχεται η τρόικα στην Αθήνα, ή όπως την εποχή που η Ελλάδα έμπαινε στα μνημόνια. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δε, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις μόνο κακό κάνει στην αγορά, την οικονομία, τις επιχειρήσεις και βεβαίως στα… δημόσια έσοδα.
Οι ξένοι λοιπόν, δεν έχουν κανένα λόγο να επενδύσουν σε αυτή τη συγκυρία στη χώρα μας, όταν μπορούν να βγάλουν πολλαπλάσια κέρδη από το σορτάρισμα στο χρυσό και το ευρώ.
Γνωστός χρηματιστής που βρέθηκε προ δεκαημέρου στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του roadshow του Χ.Α. αναφέρει στο «R» ότι οι ξένοι αποχωρούν γιατί έβγαλαν πολλά λεφτά από την Ελλάδα, την περίοδο που έπρεπε. Ποια ήταν αυτή; Τα ομόλογα μετά το PSI και στην άνοδο της αγοράς μετά την υποβάθμισή της από την Morgan Stanley.
Ισχυρή αντίδραση βγήκε σήμερα στον Μυτιληναίο, την Alpha, την ΕΧΑΕ, την ΕΥΔΑΠ, την Εθνική, την Πειραιώς και την Eurobank. Οι χρηματιστές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η αντίδραση που βγαίνει τη Δευτέρα, στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, γίνεται μόνο και μόνο για να βελτιωθεί η εικόνα της αγοράς. Μία συνεδρίαση όμως, δεν είναι αρκετή για να βελτιωθεί η εικόνα της αγοράς στο τρίτο τρίμηνο…
Η εικόνα της αγοράς και του ταμπλό είναι αποκαρδιωτική. Διακυμάνσεις και νευρικότητα και εντολές πώλησης σε σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις σε σχέση με την προηγο΄’υμενη συνεδρίαση. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 135 εκατ. ευρώ και ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.061,58 μονάδες εν μέσω καχυποψίας. Την Τετάρτη ξεκινάει και τυπικά το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης για τις εισηγμένες, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων εκ μέρους των ξένων.
Ισχυρή αντίδραση βγήκε στο κλείσιμο για την Πειραιώς που έκλεισε με άνοδο 5,5%, στο 1,34 ευρώ, η οποία ουσιαστικά τράβηξε όλο τον τραπεζικό κλάδο, που κατάφερε να κλείσει με άνοδο 2,42%. Στα 7,31 ευρώ η ΕΥΔΑΠ, κέρδη πάνω από 3% για τον Μυτιληναίο, στα 6,17 ευρώ, Στα 6,05 ευρώ ανήλθε η μετοχή της ΕΧΑΕ, στα 0,614 ευρώ η Alpha με άνοδο 1,82%. Στα 3,05 ευρώ ενισχύθηκε η Ελλάκτωρ και στα 5,18 ευρώ η μετοχή των ΕΛΠΕ.
Από εκεί και πέρα πτώση πάνω από 3% για τον ΟΠΑΠ στα 10,35 ευρώ, 3,90% η Motor Oil, στα 6,90 ευρώ, 2,44% η Ιντραλότ, στο 1,60 ευρώ.
Σ.K.X.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr