Παράλληλα, η ειδική σύνοδος για το ελληνικό χρέος που είχε διαρρεύσει ότι θα διεξαγόταν στην Ουάσινγκτον τον Νοέμβριο "σκόνταψε" στις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας και δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως δήλωσε την Πέμπτη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ.
Στο δελτίο της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι ο φετινός στόχος του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ είναι εφικτός, βάσει των τελευταίων στοιχείων. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα προσθέτει ότι: "Για τα έτη μετά το 2014 υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά κενά, σε σύγκριση με τους πιο φιλόδοξους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματά 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Οι λύσεις για το πώς θα αντιμετωπισθούν αυτά θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον προϋπολογισμό του 2015 και της επόμενης εξέτασης του προγράμματος το φθινόπωρο του 2014".
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αβεβαιότητα γύρω από τις συνέπειες των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων στη φορολογία εισοδήματος οι οποίες ισχύουν από φέτος, οι δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν τις μειώσεις μισθών και συντάξεων σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και η οριακή οικονομική κατάσταση στον τομέα της υγείας αποτελούν τις τρεις εστίες κινδύνου για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας μας στο εγγύς μέλλον.
Για το 2015 η τρόικα επιμένει ότι το δημοσιονομικό κενό φθάνει τα 2 δισ. ευρώ και ζητά μέτρα κάλυψής του, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ περίπου. Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα επιχειρήσει, την Παρασκευή, στο Eurogroup να πείσει τους ομολόγους του της ευρωζώνης ότι οι υπολογισμοί της ελληνικής πλευράς θα δικαιωθούν, επικαλούμενος τα καλύτερα του αναμενομένου δημοσιονομικά αποτελέσματα του πρώτου 8μήνου του έτους.
Επιπλέον, θα πάρει μια γεύση των αντιδράσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης απέναντι στα ελληνικά αιτήματα για φοροελαφρύνσεις, χωρίς ωστόσο να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος αποτελεί το τρίτο κατά σειρά θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, μετά την επισκόπηση της γενικότερης κατάστασης στην ευρωζώνη και τη συζήτηση για την 5η αναθεώρηση του προγράμματος της Κύπρου, η οποία έχει "σκαλώσει" λόγω των διαφωνιών τρόικας και κυπριακών αρχών σχετικά με τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.
Στο μεταξύ, στη διάρκεια της επικείμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα επανεξεταστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μας, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο κ. Γουίλιαμ Μάρει. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι "δεν υπάρχει συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου για το ελληνικό χρέος", μολονότι πηγές του Ταμείου είχαν αποκαλύψει τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης συνάντησης την περασμένη εβδομάδα.
Όπως όλα δείχνουν, οι σθεναρές αντιρρήσεις των Ευρωπαίων έριξαν στα βράχια την πρωτοβουλία του Ταμείου για ειδική σύνοδο με αντικείμενο το ελληνικό χρέος. Πάντως, ο κ. Μάρεϊ διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος μετά την ολοκλήρωση της συνεισφοράς των Ευρωπαίων στο τέλος της φετινής χρονιάς, ανεξάρτητα από τη στάση των Ευρωπαίων.
"Δεν μπορώ να σας πω σχετικά με την τρόικα. Το Ταμείο έχει ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 2016. Επικεντρωνόμαστε στην εργασία που έχουμε να κάνουμε, ανεξάρτητα από τη δομή και τη μορφή που θα έχει η τρόικα. Αυτό είναι κάτι που αφορά τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς", είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr