Με δεδομένη την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους οι Βρυξέλλες, δηλαδή το ... Βερολίνο εμφανίζονται έτοιμες να προχωρήσουν σε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτατη πηγή της Κομισιόν. Προφανέστατα η Γερμανία δε θα ήθελε να αφήσει μόνο του το Ταμείο να "παίζει μπάλα" στην Ελλάδα την ώρα που εμφανέστατα επιχειρεί γεωπολιτική διείσδυση στην περιοχή σε αντιστάθμισμα των όσων εξελίσσονται στην Ουκρανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης υποστήριξε, πως με δεδομένο ότι η συμμετοχή της ευρωζώνης στο ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους- ενώ αυτή του ΔΝΤ συνεχίζεται για ακόμη 15 μήνες- θα ήταν οξύμωρο να συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο μόνο η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση για το τι πρόκειται να συμβεί μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι είναι ουσιαστικά θέμα των ελληνικών αρχών. Εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, όπως ανέφερε, υπάρχει η δυνατότητα για επέκταση του σημερινού δεύτερου προγράμματος ή για να υπάρξει τρίτο πρόγραμμα.
Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν κριθεί απαραίτητο από ελληνικής πλευράς να υπάρξει νέο πρόγραμμα, ξεκαθάρισε με νόημα ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνεται από τις αγορές.
Με αυτά τα δεδομένα, η Ελληνική πλευρά προσδοκά σειρά αναβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους ώστε να μπορέσει να βγει στις αγορές και να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού του 2015, που πηγές της τρόικας το αναβιβάζουν στα 12 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στο B από B- που είναι σήμερα, αναμένεται να προχωρήσει αυτή την Παρασκευή η Standard & Poor's, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή θα είναι μία μόνο από τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας που θα πρέπει να αναμένονται στο επόμενο διάστημα, καθώς οι προσδοκίες για επιστροφή στην ανάπτυξη επιβεβαιώνονται.
Αγώνας δρόμου για τον προϋπολογισμό 2015 εν όψει Eurogroup
Με όπλο αυτές τις εξελίξεις, το Μαξίμου προσπαθεί παράλληλα να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2015, που αποτελεί ένα κρίσιμο μέγεθος, καθώς θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό το κατά πόσο τα υγιή οικονομικά είναι βιώσιμα στην Ελλάδα.
Μάλιστα το Μαξίμου συνδέει τις παράλληλες διαδικασίες αυτές με τις πολιτικές προϋπόθεσεις ώστε να κλείσει θετικά και η προεδρική εκλογή. Με αυτό το δεδομένο στην οδό Νίκης, κάνουν λόγο για μια εργώδη προσπάθεια να κλείσει το δημοσιονομικό κενό αλλά και να σταλούν μηνύματα στην κοινωνία μερικής ανακούφισης από τους φόρους. Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για έργο... τετραγωνισμού του κύκλου με δεδομένη την αφαίμαξη που έχει υποστεί η Ελληνική κοινωνία από την υπερφορλόγηση.
Δε χωρεί όμως αμφιβολία ότι περιθώρια πολλά δεν υπάρχουν... Μάλιστα στο επόμενο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής στο Μιλάνο θα τεθεί επί τάπητος η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος μετά τις συζητήσεις στο Παρίσι και ενόψει της έλευσης της τρόικας, εντός του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, όπως ανέφερε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η ανάλυση επί της βιωσιμότητας του χρέους είναι συνάρτηση και των δημοσιονομικών επιδόσεων για το 2015, δηλαδή την πορεία του ελλείμματος, τα έσοδα και οι δαπάνες. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι υποχρέωση των κρατών-μελών είναι να παρουσιάσουν έως τα μέσα Οκτωβρίου στην Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς επί των οποίων θα υπάρξει τοποθέτηση στα τέλη Νοεμβρίου από την Επιτροπή.
Διλήμματα στην Αντιπολίτευση
Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία φαίνεται ότι θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις. Όπως αναφέρουν πηγές, που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, εφόσον η πίεση για μεγάλες αλλαγές σε εργασιακά, ασφαλιστικό ενταθεί, δεν αποκλείεται να πάμε σε μια διαδικασία "πακετοποίησης" με τα θέματα του τρίτου μνημονίου.
Συνδέεται, μάλιστα, άρρηκτα και με την ανάγκη γενναίας χρηματοδοτικής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών μετά τα Ευρωπαϊκά stress test. Οπότε κανείς δύσκολα θα αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητηθούν "οικουμενικές λύσεις" διακυβέρνησης, (ακόμα και μετά από εκλογές) αλλά και να απαιτηθούν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις στο ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης... Ειδικά τώρα που όπως σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη....
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr