Όπως είπε ο κ. Παραδιάς, o Ιούλιος είναι ένας "καυτός μήνας" για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς, πέρα από τη φορολογία εισοδήματος, επίκειται η καταβολή της πρώτης δόσης του "δήθεν" ΕΝΦΙΑ, όπως χαρακτήρισε το ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος, όπως ανέφερε, είναι ουσιαστικά ένας "διπλός" φόρος.
Το ζητούμενο, υπογράμμισε, "είναι η εισπραξιμότητα", καθώς ο κόσμος "δεν μπορεί να πληρώσει".
Όπως, άλλωστε έχουν επανειλημμένως τονίσει οι παράγοντες της κτηματαγοράς και οι ιδιοκτήτες, μόνον ο εξορθολογισμός της φορολόγησης θα οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, ενώ με το ισχύον καθεστώς τα έσοδα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.
Δεν είναι δυνατόν, σημείωσε ο κ. Παραδιάς, ο ιδιοκτήτης να επιβαρύνεται με φόρο ιδιοκατοίκησης, ενώ από την άλλη πλευρά δεν μπορεί, για παράδειγμα, να εκχωρήσει τα μισθώματα για τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχει.
Η κατάργηση της φοροαπαλλαγής για την ιδιοκατοίκηση της κύριας κατοικίας και της διαδικασίας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο είναι οι δύο από τις τρεις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2013, με το νόμο 4172/2013.
Η ΠΟΜΙΔΑ, προσέθεσε, έχει τρία βασικά αιτήματα, τα οποία καταθέτει προς την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών στη χώρα μας:
1) Δεν μπορεί να υπάρχει συμπληρωματικός φόρος στον ΕΝΦΙΑ, καθώς ουσιαστικά αποτελεί τη "διαιώνιση" του παλαιού ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας).
2) Δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται τα ξενοίκιαστα κτίσματα (οικίες, επαγγελματικά κ.ά.) το ίδιο με τα νοικιασμένα και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%, καθώς, πλέον, μετά την υποβολή των φετινών δηλώσεων εισοδήματος και περιουσίας η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει την πλήρη εικόνα, όχι μόνο για τα δηλούμενα εισοδήματα, αλλά και για όλα τα κτίσματα που δηλώθηκαν ως κενά και παραμένουν ξενοίκιαστα και αχρησιμοποίητα (Ε9, στήλη 32, κωδικός 8).
Σημειώνεται ότι αυτή η πρόταση, τελικώς, δεν υιοθετήθηκε στα πλαίσια του Ν. 4223/2013 (ΕΝΦΙΑ), καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπήρχε -τότε- σαφής καταγραφή των κενών ακινήτων και συνεπώς δεν μπορούσε να εκτιμηθεί το δημοσιονομικό κόστος.
3) Το τρίτο θέμα αφορά τις αγοραπωλησίες. Αν και όπως είπε ο κ. Παραδιάς, η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% είναι θετικό γεγονός, αυτό που εκκρεμεί και είναι πολύ σημαντικό είναι το "τεκμήριο του αγοραστή".
Ενώ πολλά ακίνητα, προσφέρονται σε τιμές ακόμα και κάτω από το 50% της αντικειμενικής αξίας τους και ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως για επαγγελματικά ακίνητα, το πρόβλημα είναι ότι ο αγοραστής θα πρέπει στη φορολογική δήλωση του επόμενου από την αγορά οικονομικού έτους, να δικαιολογήσει το ποσό που κατέβαλε.
Αυτό το σημείο, όπως δήλωσε, είναι "ένας απόλυτα αποτρεπτικός παράγοντας", που "σκοτώνει τον αγοραστή".
Επιπλέον, κατέληξε, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, αυτά τα κριτήρια δεν εφαρμόζονται για τους ξένους αγοραστές, αλλά μόνο για τους Έλληνες, κάτι που συνιστά, όπως είπε, "εθνικό έγκλημα".
Γ. Κωστούλας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr