O Jeroen Dijsselbloem υπενθύμισε ότι, πριν από λίγες ημέρες η ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euroworking group) άναψε το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης του Μαΐου, ύψους 1 δισ. ευρώ, βάσει της αξιολόγησης της τρόικας. "Δεν είναι η τελευταία δόση του προγράμματος", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: "Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους".
Εξάλλου, σχετικά με το ζήτημα της ευελιξίας των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας, ο κ. Dijsselbloem σχολίασε ότι υπάρχει, ήδη, επαρκής ευελιξία, τόσο από προληπτικής, όσο και από διορθωτικής πλευράς. Ο ίδιος τόνισε ότι, οι χώρες οι οποίες κινούνται εντός των κριτηρίων του Συμφώνου, έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκε σε αρκετά κράτη-μέλη μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να διορθώσουν τυχόν ανισορροπίες.
Συνεχίζοντας, ο Jeroen Dijsselbloem σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να εξαγοράσουν περισσότερο χρόνο, μόνο αν υλοποιούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό. "Θέλουμε να δούμε τις μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται, όχι να μένουν μόνο στις υποσχέσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια να αξιολογήσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Στη συνεδρίαση, ο έλληνας υπουργός, Γκίκας Χαρδούβελης, αναμένεται να δώσει διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
"Ευελιξία; Μόνο υπό τον όρο ότι υλοποιούνται πραγματικές μεταρρυθμίσεις"
"Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουν να επωφεληθούν της ήδη υφιστάμενης ευελιξίας στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες υπό τον όρο ότι προωθούν την εφαρμογή αληθινών μεταρρυθμίσεων, διεμήνυσε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, του Eurogroup, ενόψει μιας συζήτησης και για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες.
"Το Σύμφωνο Σταθερότητας προσφέρει επαρκή ευελιξία, τόσον από προληπτική άποψη όσο και από διορθωτική", επισήμανε νωρίτερα ο Dijsselbloemκατά την άφιξή του στο χώρο διεξάγεται η συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών. "Πολλά κράτη μέλη έχουν ήδη εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο" για να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματά τους, υπενθύμισε, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία.
"Υπάρχει περιθώριο ελιγμών" για τα κράτη τα οποία δεν βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αλλά "μόνο υπό τον όρο ότι υλοποιούνται πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", συνέχισε ο ίδιος. "Δεν αρκεί απλώς να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις", επέμεινε ο ίδιος.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας θεσπίζει το όριο του 3% του ΑΕΠ για το δημόσιο έλλειμμα και του 60% για το κρατικό χρέος των κρατών μελών. Η διαδικασία παραπομπής που προέβλεπε κινήθηκε ήδη στη διάρκεια της κρίσης χρέους και ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν στα τέλη του Ιουνίου να εξετάσουν τις δυνατότητες τις οποίες προσφέρει το ισχύον δημοσιονομικό πλαίσιο για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη, όπως ζητούν η Ρώμη και το Παρίσι. Ωστόσο θα είναι δύσκολο να μεταφραστούν οι δηλώσεις ως προς αυτό σε πράξεις. Η ιδέα να προσφερθεί περισσότερη ευελιξία σε χρεωμένα κράτη, έστω και εντός των ισχυόντων ορίων του Συμφώνου, έκανε το Βερολίνο να τρίξει τα δόντια για άλλη μια φορά.
"Θέλουμε να ενεργήσουμε περισσότερο για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελέσει ένα πρόσχημα για να μην κάνουμε άλλα πράγματα τα οποία επίσης χρειαζόμαστε", είπε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπερασπιζόμενος τη δημοσιονομική ορθοδοξία που προωθεί παγίως το Βερολίνο. "Διαφορετικά, θα δοθεί στα κοινοβούλια ή στις κυβερνήσεις ένα πρόσχημα να μην λάβουν αποφάσεις που είναι δυσάρεστες", πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ φοβάται ότι θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας εάν αρχίσουν να εξετάζονται τα περιθώρια ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως είχε συμβεί το 2005. Τότε, υπό την πίεση της Γερμανίας και της Γαλλίας οι οποίες υπερέβαιναν το όριο του 3% στα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, το Σύμφωνο είχε χαλαρώσει σε βαθμό που ουσιαστικά δεν εφαρμοζόταν.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς δε Γκίνδος, το όνομα του οποίου αναφέρεται συχνά στη συζήτηση για τον πιθανό διάδοχο του Ντάισελμπλουμ, είπε από την πλευρά του ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί μια νέα "ισορροπία ανάμεσα στη σταθερότητα των κανόνων» και την «ευέλικτη και ευφυή ερμηνεία τους".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr