Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα χτυπήσει συναγερμό για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη για να προτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει την αμερικανικού τύπου ποσοτική χαλάρωση, που θα περιλαμβάνει μεγάλης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων, για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη.
Η προειδοποίηση, που περιέχεται σε προσχέδιο των συμπερασμάτων της ετήσιας αποτίμησης που κάνει το ΔΝΤ στην οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, και έχουν στα χέρια τους οι Financial Times, και συγκεκριμένα οι αρθρογράφοι Πίτερ Σπίγκελ και Κλαιρ Τζόουνς, απειλεί να πυροδοτήσει έντονη συζήτηση στην ΕΕ για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μίας ιαπωνικού τύπου χαμένη δεκαετίας στάσιμης ανάπτυξη.
Η εκτίμηση του ΔΝΤ που θα παρουσιάσει η Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, δίνει εύσημα στην ΕΕ για το ότι πήρε δυναμική δράση η οποία έθεσε τα θεμέλια της ανάκαμψης μετά την κρίση στην ευρωζώνη, ωστόσο καταλήγει ότι τα επίπεδα τόσο των χρεών όσο και της ανεργίας παραμένουν υπερβολικά υψηλά και θα υπονομεύσουν την επιστροφή σε «εύρωστη» ανάπτυξη.
Αν και το ΔΝΤ καλωσορίζει τα πρόσφατα μέτρα που υιοθέτησε η ΕΚΤ, με την μείωση του καταθετικού της επιτοκίου στα ανρητικά και με την παροχή νέου γύρου φθηνών δανείων προς τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσει, προειδοποιεί επίσης ότι ίσως τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν.
Στo προσχέδιο του ΔΝΤ επισημαίνεται ότι ο «ο πληθωρισμός είναι ανησυχητικά χαμηλός και στις χώρες του πυρήνα», υπονομεύοντας τη ζήτηση και την ανάπτυξη. Αν οι τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν αργά, η ΕΚΤ θα πρέπει να σκεφτεί να ακολουθήσει την Fed, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα της Αγγλίας και να αγοράσει κρατικά ομόλογα, τυπώνοντας ουσιαστικά, χρήμα.
Οπως αναφέρουν οι FT, το ΔΝΤ έχει προτρέψει επανειλημμένα την ΕΚΤ να δράσει πιο επιθετικά σε όλη την διάρκεια της κρίσης και κάποιοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν προτείνει στο παρελθόν τις αμερικανικού τύπου αγορές ομολόγων. Αλλά, καθώς θα ανακοινωθεί μόλις δύο εβδομάδες μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση της ΕΚΤ - και στην καθοριστική ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία της ευρωζώνης- η δημόσια αυτή προειδοποίηση θα προκαλέσει νέα καταιγίδα εντός της Γερμανίας.
Σε ομιλία του τον Μάρτιο, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν δήλωσε ότι η ποσοτική χαλάρωση γενικά δεν απορρίπτεται. Ωστόσο πρόσθεσε ότι το κατά πόσον το σχέδιο παραβιάζει τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ, που απαγορεύουν την χρηματοδότηση των κυβερνήσεων μέσω νομισματικής πολιτικής, θα εξεταστεί αυστηρά.
Οι παρατηρητές πιστεύουν επίσης ότι η γερμανική κοινωνία θα εναντιωθεί σε αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, καθώς θα το θεωρήσει διάσωση των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr