Η Ελλάδα αναμένεται να ζητήσει από τις χώρες της ζώνης του ευρώ τους τη μείωση του χρέους της κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες , καθώς η χώρα αρχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εξισορρόπηση των οικονομικών της, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το CNBC. Σύμφωνα με τους αναλυτές η Γιάννης Στουρνάρας θα ζητήσει την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης στα 50 έτη, και τη μείωση των επιτοκίων τους, και θα την... λάβει. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, τα νέα μέτρα είναι στον ορίζοντα, έστω και αν η κυβέρνηση το αρνείται.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν μερικές ημεέρες ότι «ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για μια συζήτηση σχετικά για τη μείωση του ελληνικού χρέους». Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει το θέμα στο τραπέζι έτσι ώστε οι σχετικές συνομιλίες να ξεκινήσουν.
Οπως τονίζει το CNBC, η Ελλάδα σημείωσε το πρώτο πρωτογενές πλεόνασμα εδώ και μια δεκαετία και ο κ. Στουρνάρας ελπίζει ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την διαπραγμάτευση της ελάφρυνσης του χρέους.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει από τους ομολόγους του την παράταση της αποπληρωμής του χρέους από τα 30 στα 50 έτη, καθώς και χαμηλότερα επιτόκια σε ορισμένα από τα δάνεια διάσωσης της χώρας.
Οπως σημειώνουν, η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης του από την εποχή του Μνημονίου το 2010. Φέτος αναμένεται να βγει από την ύφεση που κράτησε έξι χρόνια, με ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,6%, ενώ σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης, σε δύο χρόνια θα επιτευχθεί ανάπτυξη της τάξης του 3,3%.
Οι προσδοκίες γύρω από την Ελλάδα φαίνεται να είναι και πάλι αισιόδοξες.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% το 2014, 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό, τι η Κομισιόν. Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης επιβάλλει πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων για πέντε χρόνια, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά για περισσότερη λιτότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η περαιτέρω λιτότητα θα έρθει αργότερα. «Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί από το 0,8% του ΑΕΠ το 2013 σε 4,5% το 2016 χωρίς μέτρα», δήλωσε ο Μιράντα Ξαφά, επικεφαλής της EF Consulting.
Η Ελλάδα στοχεύει σε χρηματοδοτικό κενό 911 εκατομμυρίων ευρώ το 2015, σε αντίθεση με τα 2 δισ. ευρώ που προβλέπει η Κομισιόν. Η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για να συζητήσει το πώς θα καλυφθεί αυτό. Το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, στο 175% του ΑΕΠ και είναι ακόμη πολύ μακριά από την επίτευξη βιώσιμων επιπέδων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr