Σημείωσε, ωστόσο, ότι « η πορεία δεν έχει ακόμα τελειώσει. Η οριστική έξοδος από την κρίση δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Είναι ενας δρόμος αντοχής. Ένας μαραθώνιος». Συνέστησε μάλιστα στην ελληνική κυβέρνηση να μην χάσει από « από το οπτικο της πεδίο την γραμμή του τερματισμού». "Kαλή επιτυχία", πάντως, ευχήθηκε στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο ευρωπαίος επίτροπος.
Ο κ. Αλμούνια συνεχάρη την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για το έργο της υπογραμμίζοντας ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στην οδηγία που αναμένεται εντός των ερχόμενων ημερών να ψηφιστεί από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και αφορά το δικαίωμα σε αποζημίωση των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις πρακτικές των καρτέλ. Είπε μάλιστα ότι στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης οδηγίας ήταν καθοριστικά η συμβολή της ελληνικής πλευράς στα πλαίσια της προεδρίας.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στο θέμα της ανακεφαλαιοποιησης των τραπεζών λέγοντας ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Στόχος είναι η βοήθεια που λαμβάνουν οι τράπεζες να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία». Ωστόσο όπως είπε αναφορικά με τις τράπεζες παραμένουν ακόμα οι προκλήσεις και πως στόχος είναι οι τράπεζες να γυρίσουν στην κερδοφορία με βάση τις βασικές τους δραστηριότητες.
Τέλος, τόνισε ότι η ΕΕ γνωρίζει τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός.«Νομίζω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστά κατεύθυνση για να ξεπεράσει την κρίση και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει».
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του σημείωσε ότι είμαστε αρκετά κοντά σε μία τραπεζική ένωση που εγγυάται την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη ενώ πέρα από την πρόοδο σε θέματα ευρωπαικού ενδιαφέροντος η χώρα μας πέτυχε να είναι πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση. «Από την αιτία της κρίσης δηλαδή τα πολύ ψηλά ελλείμματα πετύχαμε πλεονάσματα», είπε. Τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, είπε ο ίδιος, με έμφαση στην τεχνολογία και την εξωστρέφεια καθώς το μέσο εισόδημα έχει μειωθεί 30% από την αρχή της κρίσης ενώ τόνισε ότι μέσα από την ανταγωνιστικότητα πρέπει να πετύχουμε περισσότερα καθώς σε επίπεδο τιμών δεν είχαμε μειώσεις λόγω δυσκαμψιών στην αγορά.
Ο δρόμος είναι μακρύς και υπάρχουν χρόνιες δυσκαμψίες που πρέπει να ρυθμιστούν όπως η αγορά εργασίας που είναι αυστηρά ρυθμιζόμενη δύσκολα δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης, συμπλήρωσε ο υπουργός.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η αλλαγή πορείας της Ελλάδας δεν ήρθε τυχαία αλλά ήταν αποτέλεσμα διαρθρωτικών αλλαγών. Η ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας που στηρίζει την απασχόληση και βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη είναι στόχοι της κυβέρνησης.
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη, τη σημασία μείωσης των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο ενώ πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις που υπήρξαν ήταν δικαιολογημένες. "Αλλά δεν ακούσαμε τους κήρυκες της στασιμότητας, δεν μπορούμε να κρατάμε χαμηλά τον ανταγωνισμό και ψηλά τις τιμές" είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Έρχονται αλλαγές σε χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο και βιομηχανία συμπλήρωσε ο υπουργός και ανέφερε ότι η οδηγία που αναμένεται να ψηφιστεί διευκολύνει το πλαίσιο των αποζημιώσεων. Πρόθεση μάλιστα της κυβέρνησης είναι να ενσωματώσει άμεσα την οδηγία μη περιμένοντας τις προθεσμίες.
Ο κ. Δημήτρης Κυριτσάκης, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ και πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ανέφερε στην ομιλία του πως " ότι ακόμη πολλά πρέπει να γίνουν προκειμένου να τεθούν ισχυρές βάσεις για την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Πολλά και δύσκολα από τα οποία τα περισσότερα ενδεχομένως και να ξεπερνούν τα όρια της δικής μας αρμοδιότητας. Όπως το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος, η υψηλή φορολογία, η ελλειμματική εγχώρια παραγωγική βάση και η εξάρτηση από τις εισαγωγές, η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, η εκμετάλλευση της ανελαστικότητας της ζήτησης στα είδη πρώτης ανάγκης, οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες που γεννούν υψηλά μεταφορικά κόστη, η επικράτηση συντεχνιακών λογικών και η έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αλλαγή νοοτροπίας, η εκπαίδευση στα θέματα του ανταγωνισμού, η απομάκρυνση από το παρελθόν του κρατικού προστατευτισμού και η αποκατάσταση δίκαιων ανταγωνιστικών συνθηκών στην ελληνική οικονομία, εκτός των άλλων θα πιέσει τις επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν περισσότερο οικονομικά αποδοτικές , ώστε να έχουν αξιέπαινες επιδόσεις σε ένα διεθνοποιημένο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Για το καλό τόσο των ιδίων όσο και του συνόλου της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας.
"Όλοι ζητούν λύσεις ανέξοδες, αλλά παράλληλα άκρως αποτελεσματικές. Όλοι ή σχεδόν όλοι επιθυμούμε να γίνουν «διορθώσεις» που θα φέρουν αποτέλεσμα. Διορθώσεις που, όμως, κατ’ ανάγκη θα ενοχλήσουν και εμάς. Κι αυτό γιατί το ζητούμενο είναι το γενικό συμφέρον. Με γνώμονα την εξυπηρέτηση αυτού κινούμαστε" κατέληξε ο κ. Κυριτσάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr