Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος των εργασιών του Eurogroup, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισήμανε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι που ολοκληρώθηκε ο 4ος έλεγχος της τρόικας και υπάρχει θετικό αποτέλεσμα» ανακοινώνοντας ότι η χώρα θα λάβει ποσό 8,3 δισ. ευρώ σε 3 δόσεις.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η πρώτη δόση, ύψους 6,3 δισ. ευρώ, θα δοθεί στα τέλη Απριλίου, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που έχει η Ελλάδα τον Μάιο σε λήξεις ομολόγων. Στη συνέχεια, θα υπάρξουν άλλες δύο δόσεις (1 δισ. ευρώ κάθε μια), οι οποίες θα εκταμιευτούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν οι έξι προαπαιτούμενες δράσεις ανά δόση. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου προς τη χώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης να μην λάβει άλλο δάνειο και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να μοιραστεί αυτή την αισιοδοξία. Είπε, ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την τρόικα ότι το Πρόγραμμα είναι χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες. Πρόσθεσε, όμως, ότι τώρα πρέπει να συγκεντρωθεί η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα και το όλο ζήτημα θα επανεξεταστεί στον επόμενο έλεγχο. Ενώ, σχετικά με τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Eurostat για την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό δεν είναι του παρόντος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο ζήτημα της ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η μόνη οδός για να ενισχυθεί η απασχόληση. Δήλωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας και σημείωσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση το συγκεκριμένο σχέδιο μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες. Και, πρόσθεσε, ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα σε ό,τι αφορά αυτό το σχέδιο.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος, Όλι Ρεν, αναγνώρισε, όπως, είπε, τις σημαντικές προσπάθειες των Ελλήνων τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι "τώρα θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό τον δρόμο, ενώ θα πρέπει να ενδυναμώσουμε και τις προσπάθειες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας". Για να γίνει αυτό, όμως, επισήμανε, θα πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και να διατηρηθούν τα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο επόμενος έλεγχος «θα ολοκληρωθεί κανονικά και δεν θα χρειαστεί να φτάσουν τα Χριστούγεννα, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα είναι μία πολύ ωραία πόλη». Σημειώνεται, ότι, αναφορικά με το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο μετά την ψήφισή του, ο κ. Ρεν υποστήριξε ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που εξετάζονται αυτήν τη στιγμή από την τρόικα, αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν περιμένω σημαντικές αλλαγές».
Σε ερώτηση, εάν πιστεύει πως θα μπορέσει Ελλάδα να βγει στις αγορές, πριν τις ευρωεκλογές, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα θα είναι δυνατό να βγει στις διεθνείς αγορές και πρόσθεσε ότι για τη χρονική στιγμή που θα γίνει αυτό θα αποφασίσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση. Επίσης, ο Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση για μια παλαιότερη δήλωση που είχε κάνει και έλεγε καλό κουράγιο στην Ελλάδα όταν έμπαινε στο μνημόνιο, απάντησε ότι δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανάφερε ότι χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, από δω και πέρα, μπορούμε να μιλάμε στο Eurogroup για οικονομική ανάπτυξη, όταν εδώ και τέσσερα χρόνια μιλούσαμε μόνο για δημοσιονομική σταθεροποίηση. Επίσης, πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό θέμα το οποίο θα συζητηθεί σε ένα από τα επόμενα Eurogroup, θα αφορά το χρέος.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που υπέφερε πολλά, αλλά βλέπει τώρα τα πρώτα αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι «ο πόνος ήταν πολύς, αλλά αποδίδει». Πρόσθεσε, ότι απαιτούνται και άλλες μεταρρυθμίσεις και η πλήρης εφαρμογή τους, για να μην ανατραπεί η πρόοδος που υπάρχει.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι ο μηχανισμός είναι έτοιμος για την εκταμίευση των 8,3 δισ. ευρώ, εφόσον υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Ρέγκλιγκ παραδέχθηκε πως θα παραμείνει αδιάθετο 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF για την Ελλάδα, δίνοντας την εντύπωση πως αυτό θα συνδεθεί με την επόμενη αξιολόγηση της τροικας.
Πως θα δοθεί η δόση
Όπως ανακοινώθηκε, λοιπόν, η δόση των 8,3 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, θα κατανέμεται σε τρεις υποδόσεις: Η πρώτη ύψους 6,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, η δεύτερη ύψους 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και η τρίτη ύψους 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των συγκεκριμένων ποσών, έχουν ως εξής:
- Για την πρώτη δόση: Πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.
- Για τη δεύτερη δόση: Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.
- Για την τρίτη δόση: Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση και νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του «πόθεν έσχες».
Τμήμα της πρόσφατης συμφωνίας με την τρόικα, αποτελούν, εξάλλου, η νέα αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, η θέσπιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με αξιολόγηση των υπαλλήλων, η επανεξέταση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και η προώθηση μιας νέας εργαλειοθήκης (από τον ΟΟΣΑ ή άλλον ανάλογου κύρους διεθνή οργανισμό) για το χονδρεμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη μεταποίηση.
Σημαντικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό
Σαράντα-πέντε λεπτά κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον επικεφαλής της Ευρωομάδας, Γ. Ντάισελμπλουμ το απόγευμα της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός άκουσε επαίνους από τον κ. Ντάισελμπλουμ, στο κλίμα των θετικών δηλώσεων που έκανε και το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του Eurogroup, κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε και με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
Συνημμένα αρχεία:
- eurogroup.pdf (143 Λήψεις)