Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τον «ενιαίο φορέα εξωστρέφειας», ανέφερε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις μπαίνει τέλος στις «παχυλές παροχές» προς τους εργαζόμενους του ΟΠΕ, που έφθαναν μέχρι και του ποσού των 200.000 ευρώ ως εφάπαξ (!) με τη συνταξιοδότησή τους.
Το θέμα έθιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Παπαστεργιόπουλος, ο οποίος ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο ώστε να μην τίθεται- όπως γίνεται με τις προτεινόμενες διατάξεις- για το εναπομείναν προσωπικό του ΟΠΕ σε διακινδύνευση η είσπραξη αυτής της παροχής, για την οποία ισχυρίστηκε ότι έχουν καταβληθεί οι... ανάλογες εισφορές.
Ο κ. Μητάρακης αφού τόνισε ότι τα ποσά για την κάλυψη των ασφαλιστικών συμβολαίων των εργαζόμενων στον ΟΠΕ κατέβαλε εξ ολοκλήρου ο ίδιος Οργανισμός, κατέθεσε σχετικά έγγραφα που καταδεικνύουν ότι το ελληνικό δημόσιο πληρώνει τις δαπάνες αυτές. Επισήμανε, ακόμη, ότι αυτό το ασφαλιστικό συμβόλαιο δεν έχει τα κεφάλαια και ως εκ τούτου για κάθε εργαζόμενο, που διεκδικεί τις 200.000 ευρώ πρέπει να το ποσό αυτό να κοπεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Εξάλλου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι το πδ 178/2002 δεν υποχρεώνει τη συνέχιση του ομαδικού αυτού ασφαλιστικού προγράμματος και ότι το υπουργείο Οικονομικών, θα αποφασίσει τι θα γίνει με αυτό. Επίσης, υφυπουργός Ανάπτυξης, ενημέρωσε ότι με επιστολή του προς το γενικό γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, θα ζητήσει να ελεγχθούν ονομαστικά οι φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων, που αποχώρισαν τα τελευταία δέκα χρόνια και να διαπιστωθεί αν κατέβαλαν το 45% φορολόγησης την ημέρα που εισέπραξαν τις 200.000 ευρώ. "Είναι κρίμα, ένα θέμα, το οποίο είναι εθνικό, στρατηγικό, που έχει να κάνει με την εξωστρέφεια, να το κινούμε με συνδικαλιστικό κριτήριο των 150 εργαζομένων που είχαν αυτό το συμβόλαιο", κατέληξε ο κ. Μηταράκης.
Το ασφάλιστρο που κατέθεσε ο υπουργός στην Επιτροπή και το οποίο παρουσιάζει το protothema.gr, συντάχθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1989! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφηκε στις 30.12.2011 μεταξύ του ΟΠΕ και των εργαζομένων του και καθορίζει ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, ο ΟΠΕ και εργαζόμενοί του αποφάσισαν να διακόψουν μεν το ασφαλιστήριο, με την προϋπόθεση όμως να καταβληθούν κανονικά τα εφάπαξ τόσο σε εκείνους, τους πρώην υπαλλήλους που δεν τα είχαν πάρει, όσο και στους νυν, όταν αυτοί θα συνταξιοδοτούνταν.
Στην ουσία και όπως αναφέρεται στο συμφωνητικό «σε συνέχεια της διακοπής και πρόωρης λήξης του ασφαλιστικού-αποταμιευτικού προγράμματος, όλες οι μισθολογικές του παροχές, με την μορφή εφάπαξ καταβολής συγκεκριμένων ποσών κατοχυρώνονται στις σχετικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στις ατομικές συμβάσεις καθενός των εργαζομένων και πρώην εργαζομένων και καθίστανται απαιτητές. Σήμερα 30.12.2011 αναγνωρίζονται ως νομίμως οφειλόμενα βάσει της παρούσης όλα τα συγκεκριμένα συνολικά οφειλόμενα ποσά...».
Όπως φαίνεται και από τους σχετικούς πίνακες, το ποσό που αναλογεί ως «οφειλή» σε 12 πρώην εργαζόμενους, ανήλθε περίπου σε ένα εκατ. ευρώ συνολικά. Το μικρότερο ποσό ανέρχεται σε 37.648 ευρώ και το υψηλότερο σε 150.031 ευρώ, ενώ σημειώνεται πως αυτά πρέπει να καταβληθούν σε τρεις δόσεις, με την τελευταία στις 30.6.2013.
Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία και για τους υπόλοιπους εργαζομένους, με τα ποσά που αναλογούν σε κάθε έναν να κυμαίνονται από περίπου 45.000 ευρώ έως και 150.000 ευρώ.
Και το "κερασάκι στην τούρτα" : προβλέπεται «ποινική ρήτρα» 1% του οφειλόμενου ποσού ανά μήνα σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής του ποσού!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr