Δεν άφησε πολλά περιθώρια για πρόοδο στο θέμα της φορολόγησης των καταθέσεων που έχουν Έλληνες πολίτες στην Ελβετία, η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών, Ε. Σλουμπφ.
Η Ελβετίδα υπουργός που συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα χαρακτήρισε, ούτε λίγο ούτε πολύ τα … «έγραψε όλα στο χιόνι», δεν άφησε κανένα περιθώριο επανάληψης του Βρετανικού μοντέλου φορολόγησης και για την Ελλάδα, παραπέμποντας το όλο θέμα στις … καλένδες. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι τα «μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν για μη φορολογηθέντα χρήματα σε ελβετικές τράπεζες, εμφανίζονται παρωχημένα, πρέπει να κινηθούμε προς άλλη κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε»…. «γειώνοντας» ευσχήμως τις απαιτήσεις της Ελλάδας, για άμεση φορολόγηση χρημάτων που έχουν βρει καταφύγιο στην Ελβετία.
Όπως έχει σημειώσει το R ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, πρόθεση της Ελβετίας είναι να διατηρήσει όσο γίνεται το απόρρητο των καταθετών της, όπου βέβαια στηρίζεται κι ένα μεγάλο μέρος της ευρωστίας των τραπεζών της. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί η Ελβετία έχει χτίσει ένα υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ύψους 3 τρισ. δολαρίων., ενώ μόνο οι Γερμανικές καταθέσεις το 2012 εκτιμούνταν στα 197 δισεκ. δολάρια.
Πάντως, η ελβετίδα υπουργός εξέφρασε τη βούληση της Ελβετίας να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες για την ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με τις καταθέσεις από δω και πέρα, κάνοντας αναφορά στις σχετικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και του G20.
Πάντως, παρά το «μπλόκο» που έβαλε η Ελβετίδα υπουργός, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας τόνισε από την πλευρά του ότι «εμείς εμμένουμε και στο παρελθόν με ένα τρόπο δίκαιο. Θέλουμε να ισχύσει το Βρετανικό μοντέλο». Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να είναι ισομερής η συμμετοχή όλων των Ελλήνων στα βάρη της κρίσης», αλλά αυτό δεν φάνηκε να «συγκινεί» την ομόλογό του.
Σιγή ιχθύος για την… ταμπακιέρα
Τηρώντας απαρέγκλιτα την ελβετική γραμμή απέναντι σε μια αδύναμη βέβαια πολιτικά χώρα, η υπουργός δεν απάντησε σε ερώτηση, στο πλαίσιο σχετικών δηλώσεων, για το ύψος των κρυφών ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία. Μάλιστα σε ερώτηση για το αν έχει παρατηρηθεί φυγή καταθέσεων από τις ελβετικές τράπεζες όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα σημείωσε διπλωματικά πως «η πολιτική δεν έχει εικόνα του τι συμβαίνει στις τράπεζες, για αυτά τα θέματα είναι αρμόδιος ο φορέας επίβλεψης των τραπεζών» και συνέχισε λέγοντας ότι «γενικά δεν έχουμε διαπιστώσει κύμα μαζικής φυγής καταθέσεων αλλά υπάρχει η τάση σε αρκετούς καταθέτες, από Γερμανία, Γάλλία και Ιταλία να γνωστοποιούν το ύψος των καταθέσεών τους». Βέβαια δεν αναφέρθηκε στο σκληρό παζάρι των χωρών αυτών, που ανάγκασαν την Ελβετία, όπως και η Βρετανία σε ειδικές συμφωνία
Τι επιδιώκει η Αθήνα;
Το υπουργείο Οικονομικών, ιδανικά, θα ήθελε να επιβάλλει ένα σημαντικό ποσοστό φόρου, ακόμα κι αναδρομικά, (γύρω στο 15%-20%) και παράλληλα να αποκτήσει πρόσβαση στην ταυτότητα του κάθε καταθέτη, ώστε να γίνεται και έλεγχος για φοροδιαφυγή ή για διαδρομές «μαύρου» χρήματος.
Εναλλακτικά, θα επιθυμούσε, σε αντάλλαγμα μη αποκάλυψης του ονόματος του καταθέτη και του ύψους των χρημάτων που διατηρεί στην Ελβετία, επιβολή φόρου που μπορεί να ξεπεράσει και το 40%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελβετικές τράπεζες κατηγοριοποιούν τους πελάτες τους και φυσικά …αντίστοιχα χρεώνουν προμήθειες, σε περιπτώσεις που ο καταθέτης έχει μεγάλα ποσά και επιθυμεί τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του. Αυτό είναι που θέλει να κτυπήσει η ελληνική πλευρά, καθώς εκτιμάται ότι αποτελεί κάλυμμα για αδήλωτα ποσά.
Τρία χρόνια παζάρια
Εδώ και τρία χρόνια είναι σε εξέλιξη πάντως η σκληρή διαβούλευση, που ξεκίνησε λίγο πριν τις αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκαρντ. Το ιδανικό σενάριο, που ωστόσο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες βάσει των ως τώρα πληροφοριών για το επίπεδο ωρίμανσης της διαπραγμάτευσης, θα ήταν η συμφωνία να βρίσκεται στα πρόθυρα και να επισφραγιστεί την επόμενη Τρίτη, στις 4 Φεβρουαρίου, οπότε η Υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας θα έλθει στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τον ομόλογο της, Γιάννη Στουρνάρα.
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών κρατά … μικρό καλάθι. Οι φήμες για έσοδα της τάξης των 10-15 δις που κυκλοφορούσαν μέχρι προ ολίγων μηνών, δεν επιβεβαιώνονται. Προσφάτως μάλιστα ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφο του προς ενημέρωση της Βουλής, είχε χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών δίχως να αναφέρει αριθμούς, ενώ διεθνείς οργανισμοί υπολογίζουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να βάλει στο ταμείο του ένα ποσό μεταξύ 800 εκατομμυρίων κι 1 δις ευρώ.
Παράλληλα με αυτήν την διαπραγμάτευση πάντως, η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., έχει αναλάβει την συνέχιση παρεμφερούς διαλόγου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την μια κι από την άλλη της Ελβετίας κι αρκετών κρατιδίων, όπως το Μονακό και το Λιχτενστάιν, για την φορολόγηση των τόκων καταθέσεων και την παροχή πληροφοριών για ροή κεφαλαίων, στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Οι δικαστικές εκκρεμότητες
Όσον αφορά στις μεγάλες δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη (εξοπλιστικά) η υπουργός οχυρώθηκε πίσω από την διαδικασία του αιτήματος δικαστικής συνδρομής με βάση τεκμηριωμένα στοιχεία, κάτι που προφανώς σε μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις οι ελληνικές καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες κυμαίνονται μεταξύ 30 και 60δις.€. Στην συνάντηση μετείχε επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Γ.Α.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr