Να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί των ακινήτων για ν' αρχίσει να κινείται η αγορά! Αυτή είναι η άποψη της τρόικα σε κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ζητώντας να ξεκινήσει η απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία και μάλιστα ανεξαρτήτως ποσού. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα ομαλοποιηθεί η αγορά, φέρονται να υποστηρίζουν παράγοντες της τρόικα, δεδομένου ότι καραδοκει η... υποτιμητική κερδοσκοπία της κτηματαγοράς, δηλαδή να γίνουν αγορές ακόμα πιο φθηνά σε σχέση με τώρα που η αγορά των ακινήτων έχει πάθει καθίζηση περισσότερο από 30%.
Τα σενάρια
Προφανώς, το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να κάνει τη χάρη στους κερδοσκόπους αφενός, αφετέρου το καυτό αυτό θέμα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια και αποκλείει το να πέσουν μαζικά ακίνητα στην αγορά, στέλνοντας τις τιμές 20 και 30% πιό κάτω ακόμα και σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προτείνεται να οριστεί πως π.χ. για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2014 θα επιτρέπονται πλειστηριασμοί μόνο για ακίνητα αξίας από 150.000 - 200.000 ευρώ, για το δεύτερο εξάμηνο για ακίνητα έως 100.000 ευρώ κ.ό.κ. Εξαίρεση θα αποτελέσουν δανειολήπτες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι. Σε κάθε περίπτωση, το σχετικό σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο και πριν από τη νέα άφιξη της τρόικας στην Ελλάδα.
Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της παράτασης για έναν ακόμα χρόνο.
Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 320.000 στεγαστικά δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα. Ειδικότερα, το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων στο τέλος του περασμένου χρόνου ήταν 21,4%, ενώ τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ήταν 74,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 1.498.000 στεγαστικά δάνεια.
Ωστόσο, από τα 320.000 δάνεια μόλις το 1/3 ή περίπου 105.000 δάνεια ενδέχεται να οδηγηθούν στη διαδικασία του πλειστηριασμού. Όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, η σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα οδηγήσει τους δανειολήπτες σε ρύθμιση των υποχρεώσεών τους είτε με επιμήκυνση είτε με αναχρηματοδότηση και έτσι θα περιοριστεί τελικά ο αριθμός των ακινήτων που θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό. Αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν επωφεληθεί της ρύθμισης για την απαγόρευση των πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα, παρότι διαθέτουν καταθέσεις, να μην εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Στουρνάρας
Σε δηλώσεις του στο Mega, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ερωτηθείς σχετικά είπε πως, "δεν μπορεί κάποιος που έλαβε ένα δάνειο, πλήρωσε μόνο δύο δόσεις προχωρώντας αργότερα σε στάση πληρωμών και έχει περιουσία να προστατεύεται", δήλωσε ο υπουργός. "Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει να υπάρχει στεγαστική πίστη στη χώρα. Θα σταματήσουν οι τράπεζες να δίνουν στεγαστικά δάνεια, αφού δεν θα πληρώνονται. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη κρίση", εκτίμησε ο υπουργός.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr