Για να μην αφήσει παραπονεμένη και την Ελληνική κοινή γνώμη, που μάλλον έστρεψε την πλάτη στην επίσκεψη, πνιγμένη στο καλοκαιρινό μποτιλιάρισμα των αδιέξοδων δρόμων, άφησε, θεωρητικά, ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, αποκλείοντας όμως να δοθούν γερμανικές αποζημιώσεις, διαχωρίζοντας έτσι τα δυο θέματα.
Ήξεις αφήξεις με το αναγκαστικό δάνειο
«Πράγματι πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα (για το κατοχικό δάνειο), όμως, με τη συνθήκη του Λονδίνου αλλά και με τη δεύτερη συνθήκη, όταν έπεσε το Τείχος, η Ελλάδα συμφώνησε και υπέγραψε για τις γερμανικές αποζημιώσεις» καρφώνοντας τις τότε ηγεσίες.
Πάντως με υπεροπτικό ύφος, αγνοώντας τα βασικά της τοπικής ιστορίας, ως κάθε επίσημος επισκέπτης όφειλε να γνωρίζει, απαξίωσε τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αφού ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι άκουσε ότι κάποιος της αντιπολίτευσης έγινε δεκτός από τον ΠτΔ και συνεχίζοντας, είπε χαρακτηριστικά: «Έμαθα ότι επικεφαλής μιας πολιτικής ομάδας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά δεν μου είπαν τι συζήτησαν. Αλλά ακόμα και αν μου έλεγαν, δεν θα το σχολίαζα, σεβόμενος το θεσμό του ΠτΔ.
Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, θέλοντας να δείξει ποιος είναι αυτός που «κάνει παιχνίδι» στο θέμα απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα συζήτησης, σημειώνοντας ότι και τα δυο θέματα (και οι πολεμικές αποζημιώσεις) έχουν ρυθμιστεί σε νομικό επίπεδο οριστικά, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.
Την ώρα πάντως που πίσω από τις κουίντες το κεντρικό αντικείμενο ήταν το μέλλον των τραπεζών, των ιδιωτικοποιήσεων και της βιωσιμότητας του χρέους, σε πρώτο πλάνο τέθηκε το εάν θα πληρώσει η Γερμανία το χρηματοδοτικό κενό, λες και θα το δήλωνε λίγο πριν τις εκλογές. Για την "ταμπακιέρα", πάντως, ούτε λέξη δημοσίως καθώς οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί με τις ΗΠΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πάντως θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές που καραδοκούν, μετά την υποβάθμιση του EFSF και της Γαλλίας, να κτυπήσουν και τη Γερμανία, θέλησε να υποστηρίξει ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται καλά.
Έτσι, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε το σεβασμό του για τις μεγάλες προσπάθειες και την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια προσαρμογής, καταλήγοντας ότι εμπιστεύεται και στηρίζει την Ελλάδα.
Επίσης απέφυγε μετά βδελυγμίας κάθε αναφορά σε νέα μέτρα που παραπέμπουν σε αποτυχία, του προγράμματος αλλά και σε σκηνικό τρομοκρατίας στο εσωτερικό, λέγοντας δεν έγινε τέτοια συζήτηση, και τόνισε ότι η Ευρώπη ενέκρινε τη χορήγηση της δόσης προς την Ελλάδα.
Η βιωσιμότητα του χρέους και οι τράπεζες στο επίκεντρο
Πάντως, αναγνώρισε ότι ανάμεσα στην τρόικα, υπάρχουν προβλήματα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πρέπει να επιλυθούν, αλλά δεν ξεκαθάρισε τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση του χρέους που προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση. Ενδεικτικά ο κ. Σόιμπλε είπε ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014 και εάν υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα και έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα κανονικά, τότε θα συζητήσουμε για νέα μέτρα μείωσης του χρέους. Ωστόσο το μήνυμα είχε σταλεί νωρίτερα σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.
Μη συνεχίζετε την κουβέντα για κούρεμα
«Ξεχάστε τη συζήτηση για το κούρεμα, δεν σας κάνει καλό», δήλωνε νωρίτερα από το βήμα του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο οποίος έθεσε θέμα κουρέματος, ανέφερε: «Eγώ υπήρξα ο πρώτος υπουργός που υποστήριξε κούρεμα. Δεν συζητούμε όμως για δεύτερο κούρεμα. Εάν το 2014 έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις και έχει υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης του χρέους.
Όμως εάν συζητάτε για κούρεμα πέρα από το 53% στον ιδιωτικό τομέα, δεν το συζητάμε καθόλου. Εάν μιλάτε για κούρεμα στον μηχανισμό στήριξης, τότε είμαστε εντελώς αντίθετοι. Εφόσον παίρνετε βοήθεια και μιλάτε για κούρεμα, τότε είσαστε ψεύτες. Εάν συνεχίσετε, αυτή η κατεύθυνση δεν είναι σωστή».
Στα «μικρά» το ενδιαφέρον των Ελλήνων Υπουργών
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, από την πλευρά του, στάθηκε στο επενδυτικό ταμείο, που δημιουργήθηκε, κύρια με ελληνική χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για πολιτικό συμβολισμό αυτής της συμφωνίας, λέγοντας ότι η Γερμανία δείχνει και έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα για να βγει από την κρίση. Πάντως ο κ. Σόιμπλε έσπευσε να κατεβάσει τον πήχη προσδοκιών γιαυτά…
«Μικρά μέτρα μπορεί να σας φαίνονται αυτά. Είναι όμως στο σύνολό τους όλα σημαντικά, γιατί εκείνο που ενδιαφέρει όλους μας είναι να επιτύχουμε στην Ευρώπη το συντομότερο δυνατό τη βιώσιμη ανάπτυξη» είπε….
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του γερμανικού σχεδίου για τη στήριξη της οικονομίας, εξετάζεται η δυνατότητα απευθείας δραστηριοποίησης των γερμανικών ταμιευτηρίων στην ελληνική αγορά, πρόταση την οποία είχε διατυπώσει ο πρόεδρος των γερμανικών ταμιευτηρίων σε πρόσφατη εκδήλωση του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, και η οποία δείχνει να τροχιοδρομείται.
Κατ’ ιδίαν συνάντηση Βενιζέλου - Σόιμπλε
Σε θερμό, φιλικό και παραγωγικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα νωρίς το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ιπποκράτους.. Κατά τη συζήτηση, έγινε μια επισκόπηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία και του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει το πρόγραμμα, αλλά ούτε πρέπει, ούτε μπορεί να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία. Αντίθετα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα αναπτυξιακής υποστήριξης και να εφαρμοστούν ολοκληρωμένα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων. Στο δε πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει, επειδή οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι αυτές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και δουλειές, κυρίως στη νέα γενιά.
Ειδικότερη αναφορά έγινε επίσης στα δύο μεγάλα προβλήματα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας: τα υψηλά επιτόκια που εμποδίζουν τον δανεισμό των επιχειρήσεων και το υψηλό κόστος ενέργειας.
Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε επίσης στην αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, δηλαδή στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και να μην δοκιμαστούν περισσότερο οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, η οποία υφίσταται σκληρές θυσίες επί σχεδόν τρεισήμισι χρόνια.
Στο πνεύμα της παλαιάς συνεργασίας που είχαν οι δύο άνδρες στο Eurogroup, όταν ο κ. Βενιζέλος ήταν Υπουργός Οικονομικών, συζητήθηκε επίσης και η προοπτική του προγράμματος προσαρμογής καθώς και η προοπτική επανόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Μνημόνιο συνεργασίας
Μνημόνιο συνεργασίας για την δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW δρ Ούλριχ Σρέντερ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, το απόγευμα της Πέμπτης.
Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως το τέλος του χρόνου, με αρχικό κεφάλαιο 450 εκατ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, σκοπός του Ταμείου είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.
Πως σχολίασαν τα γερμανικά ΜΜΕ
Η εφημερίδα Welt κωδικοποιεί όλα αυτά τα συμπεράσματα στη φράση «καρότο και μαστίγιο». Όπως σχολιάζει, ο Β. Σόιμπλε προχώρησε σε υποσχέσεις για περαιτέρω στήριξη προκειμένου να παραμείνουν οι Έλληνες προσηλωμένοι στους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά όσον αφορά το κούρεμα θα προτιμούσε να απαγορεύσει ακόμη και τις σκέψεις για αυτό. Αυτό όμως σύμφωνα με το Spiegel, είναι επιπόλαιο.
«Η Ελλάδα χρειάζεται το κούρεμα τώρα» είναι ο τίτλος σχολίου που σημειώνει ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε μπορούσε να δει «τα συντρίμμια της αποτυχημένης πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας. Σε αυτή την οικτρή κατάσταση μόνον ένα κούρεμα θα βοηθούσε και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση θέτει συνεχώς εμπόδια, είναι απλά επιπόλαιο», όπως σχολιάζεται. Γιατί, όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, μόνον ένα κούρεμα θα έδινε στην Ελλάδα μια δίκαιη ευκαιρία να εξέλθει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις.
Γ. Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr