Με προφανή την προσπάθεια δραματοποίησης των γεγονότων στήνεται ένα «σκηνικό πιέσεων», ώστε να προβληθεί η τελική κατάληξη των «παζαριών» ως «νέμεσις». Πέρα από το επικοινωνιακό κομμάτι, όπως σε κάθε επιθεώρηση από την τρόικα, έχουν ανοίξει στο τραπέζι των συζητήσεων όλες οι απορρέουσες από το μνημόνιο υποχρεώσεις, ώστε να επικαιροποιηθούν οι δράσεις, να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να επαναβεβαιωθούν οι δεσμεύσεις.
Με δεδομένη την συχνεχιζόμενη εργασία των μικτών κλιμακίων τρόικας - υπουργείων ήταν αναπόφευκτη η αναβολή της συνάντησης της Τρίτης. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, ωστόσο, θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να κλείσει η "ψαλίδα" που χωρίζει τις δυο πλευρές και έτσι να γίνει η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και εν συνεχεία με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, αλλά και να μπορέσει ο Πρωθυπουργός να φύγει το αργότερο μέχρι την Πέμπτη το πρωί για τις Βρυξέλλες.
"Κρίναμε σκόπιμο, από τη στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτηση σε τεχνικές λεπτομέρειες, να δώσουμε μία μέρα ακόμα στις συζητήσεις", σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει καταγράψει το reporter.gr η έμφαση δίνεται όχι σε νέα μέτρα αλλά στην τεκμηριωμένη επικαιροποίηση που απορρέει από ειλημμένες δεσμεύσεις.
'Ετσι η τρόικα ζητεί το τί έχει υλοποιηθεί, κι αν όχι, για ποιο λόγο δεν έχει γίνει για μια σειρά από μέτρα, όπως π.χ. αυξήσεις εισιτηρίων μέσων μαζικής μεταφοράς, αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, φόρος εφοπλιστών κτλ. Επίσης γίνεται μια δημοσιονομική εκτίμηση, στο φόντο της διαδικασίας υλοποίησης του προϋπολογισμού 2013 για το 2013 – 2014, ενώ καταγράφονται εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική πορεία για το 2015 και το 2016.
Στο μεγάλο θέμα των απολύσεων φαίνεται να ζητείται η αναλυτική καταγραφή του επιχειρησιακού σχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (απολύσεις επιόρκων, συγχωνεύσεις κτλ) καθώς και η επιτάχυνση διαδικασία αξιλόγησης σε όλο το Δημόσιο. Ωστόσο στο φόντο αυτό παραπέμπεται για το 2014 οι όποια σκέψη για απολύσεις.
ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμες οφειλές
Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ΦΠΑ, της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων, οφειλών προς εφορία και ταμεία, αλλά και το χαράτσι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μεν πρώτο και δεύτερο υπάρχει μικρό περιθώριο ελιγμών από τη κυβέρνηση, ενώ στο τρίτο μάλλον θα διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς είσπραξης μέσω ΔΕΗ, καθώς η τρόικα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα που θα έχει η αντικατάστασή του από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.
Για το «κούρεμα στα ιδιωτικά δάνεια» και την αλλαγή του νόμου Κατσέλη γίνεται συζήτηση σε καλό κλίμα, ωστόσο οι τελικές ρυθμίσεις, καθώς συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παραπέμπονται για το άμεσο μέλλον.
Στο μεταξύ οι κυβερνητικοί εταίροι του κ. Σαμρά ζήτησαν από τον ίδιο να καταστήσει σαφές στην τρόικα ότι η κυβέρνηση αρνείται νέα μέτρα λιτότητας. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης, τάχθηκαν κατά της παράτασης της είσπραξης του τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ, ενώ ζήτησαν ρυθμίσεις ευνοϊκές για τους πολίτες για την τόνωση της απασχόλησης, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε εφορία, Ταμεία κτλ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr