Προσερχόμενη στη σύνοδο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως πρόκειται να ακολουθήσει μία διεξοδική συζήτηση, προκειμένου να βρεθεί μία λύση για την Ελλάδα. «Αυτός είναι ο αληθινός μας στόχος, η αποστολή μας», διεμήνυσε, την ίδια ώρα που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διέψευσε την υφιστάμενη διαμάχη, κάνοντας λόγο για διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. «Πρέπει να βρούμε μία κοινή λύση. Δεν είναι εύκολο, αλλώς δεν θα χρειάζονταν τόσες πολλές συναντήσεις», επεσήμανε εκτός των άλλων.
«Δεν υφίσταται διαξιφισμός με το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έχει τη δική του οπτική, αναφορικά με τί είναι βιώσιμο και τί οχι. Επειδή πρόκειται για έναν αξιόπιστο και παγκόσμιο οργανισμό, οι Ευρωπαίοι έχουμε ζητήσει να συμμετέχει», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, ερωτώμενος για τη διαφωνία σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πιστεύω πως μόλις ρυθμιστούν κάποιες απομένουσες εκκρεμότητες θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων», δήλωσε από μέρους του ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εισερχόμενος στην έδρα του Συμβουλίου της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε, επίσης, ότι αναμένει να επιτευχθεί μια συμφωνία επί του θέματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο, ως γνωστόν, υπάρχει διάσταση απόψεων της Ευρώπης με το ΔΝΤ, αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Ερωτηθείς, τέλος, αν η Ελλάδα θα λάβει διετή παράταση, ως το 2022, για τη μείωση του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ, ανέφερε πως είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση στο σημερινό Eurogroup, το οποίο, όπως εκτίμησε, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις.
Την ανάγκη να λάβει το Eurogroup τις απαραίτητες αποφάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους υπογράμμισε και ο Επίτροπος Οικονομίας, κ. Ολι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα τα επόμενα χρόνια να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για επαρκή βιωσιμότητα του χρέους.
Σύμφωνα με τον Κοινοτικό Επίτροπο, η Ελλάδα επέδειξε μέγιστη σοβαρότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τόσο για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση όσο και για τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ο κ. Ολι Ρεν επέμεινε ότι με τις αποψινές αποφάσεις θα πρέπει να αρθεί κάθε αβεβαιότητα ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, κ. Λουίς Ντε Γκίντος, εμφανίσθηκε αισιόδοξος, ως προς την έκβαση του Eurogroup, δηλώνοντας πως θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα. Εκτίμησε, μάλιστα, πως μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ θετική για την ίδια την χώρα, αλλά και για το μέλλον ολόκληρης της Ευρωζώνης.
Για την ανάγκη επίτευξης «μεικτής λύσης» για την Ελλάδα- καθώς δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση - έκανε λόγο η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, κυρία Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ στις Βρυξέλλες. Η κα. Φέκτερ είπε ότι η ευρωζώνη θα εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιατούμενες δράσεις και τόνισε ότι η Αυστρία τάσσεται κατά της χορήγησης «φρέσκου χρήματος στην Ελλάδα», το οποίο θα ήταν «ιδιαίτερα δύσκολο» να εξηγηθεί στους Αυστριακούς φορολογούμενους.
Τέλος, σημείωσε ότι η Αυστρία υποστηρίζει τη λύση της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα, ζήτημα στο οποίο όμως κάποια κράτη μέλη έχουν αντιρρήσεις, όπως είπε.
Σενάρια από το Reuters
Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πληροφορίες επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχοι, ότι στο Eurogroup ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αναστολή για δέκα χρόνια της πληρωμής των τόκων των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από τους μηχανισμούς στήριξης. Ένα δεύτερο σενάριο είναι η επαναγορά του ελληνικού χρέους ύψους 35 έως 40 δισ. ευρώ, που διακρατούν τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός όμως των τραπεζών, με τιμή 30 λεπτά ανά ευρώ.
Χρονοδιάγραμμα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr