Η ελληνική πλευρά αποδέχεται, κατ' αρχήν, την ανάγκη για μείωση του ύψους των αποζημιώσεων, που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, αλλά θέτει ως «κόκκινη γραμμή» την εξαίρεση των παλαιότερων εργαζομένων.
Τα στελέχη του Υπουργείου εκτιμούν ότι, αν γίνει δεκτή στην παρούσα φάση η απαίτηση της τρόικας για δραστική μείωση των αποζημιώσεων, που θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους, θα προκαλέσει εκτίναξη της ήδη υψηλής ανεργίας, εφόσον η αγορά εργασίας θα στραφεί προς την αντικατάσταση των παλαιών «δαπανηρών» εργαζομένων με νέους «φθηνότερους» εργαζόμενους.
Η εξέλιξη αυτή, θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τα κρατικά έσοδα και τη βιωσιμότητα των Ταμείων, εξαιτίας της μεγάλης απώλειας φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και της αύξησης των επιδομάτων ανεργίας. Για τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του νόμου που θα επικυρώνει τη νέα συμφωνία, θα προβλέπονται, σύμφωνα με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων θα κινείται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σκληρότερη είναι η μάχη που καλείται να δώσει ο υπουργός Εργασίας στο θέμα της διατήρησης των τριετιών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στις θέσεις τους και θεωρούν ότι το θέμα έχει νομοθετηθεί από το δεύτερο Μνημόνιο και, κατά συνέπεια, έχει κλείσει, ενώ η επαναφορά του θέματος συνιστά στην ουσία αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.
Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, πάντως, εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία χωρίς να επέλθει απορρύθμιση στην αγορά εργασίας.
«Στην Αθήνα συμφωνήσαμε στα περισσότερα»
Εν τω μεταξύ, οι απεσταλμένοι της Τρόικας ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, συμφωνώντας με τις ελληνικές αρχές στα περισσότερα από τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για τις μεταρρυθμίσεις, τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εκδόθηκε χθες το βράδυ, οι συζητήσεις για τα εναπομένοντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου.
Η κοινή ανακοίνωση της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι η ακόλουθη:
«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έχουν ολοκληρώσει την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, για να συζητήσουν με τις αρχές το σύνολο των πολιτικών που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα στελέχη της ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ είχαν διεξοδικές και παραγωγικές συζητήσεις με τις αρχές σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών με κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, καθώς και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι αρχές και τα στελέχη των (τριών) οργανισμών συμφώνησαν στα περισσότερα από τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού πραγματοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Οι συζητήσεις για τα εναπομένοντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr