Αναχωρεί την Τετάρτη η Τρόικα, ενόψει τη Συνόδου Κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και όπως όλα δείχνουν θα πάει με άδεια χέρια. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας. Ο ίδιος είπε ότι θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου, όπου θα αξιολογηθεί η έκθεση της τρόικα. Αν όλα πάνε, η εκταμίευση της δόσης θα γίνει μέχρι τις 24 Νοεμβρίου.
Στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός για τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών την τελευταία στιγμή, επιμένοντας στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με αποζημιώσεις κατά την απόλυση στο ήμιση, κατάργηση των επιδομάτων, θεσμοθέτηση βασικού μισθού χαμηλότερου από τον σημερινό, ακόμα και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικά για το τελευταίο θέμα η κυβέρνηση συνανεί στην απόλυση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Πάντως, για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί μία ακόμα συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σε αυτό το κλίμα δοκιμάζονται, ταυτόχρονα, οι αντοχές της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βάζει "κόκκινες γραμμές" στα εργασιακά, λέγοντας ότι αρκεί να εφαρμοστεί στην πράξη η συμφωνία του περασμένου Μαρτίου και τίποτα περισσότερο το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την άσχημη κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας.
Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί μία ακόμα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τα προγνωστικά να αναφέρουν πως ούτε κι αυτή τη φορά πρόκειται να συμφωνήσουν στο πακέτο των μέτρων με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών θέλοντας να δώσει το στίγμα των διαπραγματεύσεων, αφενός υποστ΄ρξηιξε ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμα ανοικτά μέτωπα, αφετέρου φαίνεται να τον απασχολεί η χρηματοδότηση του προγράμματος, αφού συμφωνηθεί η διετής παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
ΔΝΤ
«Δύσκολη υπόθεση» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ηλεκτρονικό περιοδικό που εκδίδει το Ταμείο (IMF Survey online).
Τα δημοσιονομικά, η ανταγωνιστικότητα και τα τραπεζικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και το υψηλό αρχικό επίπεδο του χρέους της χώρας, την καθιστούν μια δύσκολη υπόθεση, σημείωσε.
Όπως τόνισε ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, έχει σημειωθεί πρόοδος στην ελληνική οικονομία με μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα τελευταία χρόνια στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο, το κόστος εργασίας, και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η κατάσταση «παραμένει δύσκολη», ιδιαίτερα διότι το χρέος παραμένει πολύ υψηλό και υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και δημοσιονομική προσαρμογή.
«Η ομάδα μας στην Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να χαράξουν μια πορεία προς τη σταθερότητα και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο κ. Μογκαντάμ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr