Παράταση στην παράταση φαίνεται ότι παίρνει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς όπως όλα δείχνουν η δόση - μαμούθ θα εκταμιευτεί προς την Ελλάδα περί τα μέσα Νοεμβρίου.
Εκ των πραγμάτων το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ παραμένει «ανοιχτό» και οι πληροφορίες από Αθήνα και Βρυξέλλες συγκλίνουν ότι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ μετατίθεται για τον Νοέμβριο. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και το επιτελείο του εργάζονται για να προσδιοριστούν 2 - 2,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών στις οποίες δεν τα βρήκαν ακόμη οι δυο πλευρές, αλλά και να προσδιοριστεί από πού θα προέλθουν τα 2 δισ. ευρώ των φόρων που θα περιληφθούν στο πακέτο.
Στόχος είναι να έχει ετοιμαστεί και να έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο κυβέρνησης το συνολικό πακέτο έως την επιστροφή της τρόικας, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Οι αποφάσεις, όπως έχει αναφέρει ο Γ. Στουρνάρας θα ληφθούν στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 του επόμενου μήνα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα καθυστερεί επί τούτου την έκθεση της, για μετά τις αμερικανικές εκλογές στις 6 Νοεμβρίου.
Ανεπίσημα το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ της παράτασης του προγράμματος προσαρμογής που εφαρμόζεται στη χώρα, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι η σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη έχει προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Όμως διαρροές στον ξένο τύπο αναφέρουν ότι το ΔΝΤ μπλοκάρει σκοπίμως την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να ζητήσει νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, αυτή τη φορά από τον επίσημο τομέα των δανειστών της.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι έχει ξανατεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος και προφανώς δεν αποτελεί απλά φήμες. Αν μη τι άλλο συζητείται. Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα και πηγές από τις Βρυξέλλες, σε πρώτη φάση συζητείται η απομείωση του χρέους που προέκυψε από το πρώτο δάνειο 2010 – 2011. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν αντιρρήσεις από αρκετά κράτη. Επίσης είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα νέο δάνειο για να κλείσει τις δανειακές της ανάγκες, πέραν αυτού που έχει αποφασιστεί.
Παράλληλα, η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde έχει αρχίσει να προωθεί την ιδέα ότι το Ταμείο ετοιμάζεται να είναι «πιο ευέλικτο» στα προγράμματα του, συνδυάζοντας την ανάπτυξη και τη λιτότητα, δύο συστατικά απαραίτητα για τον τερματισμό της κρίσης.
"Το μείζον θέμα της Ελλάδας δεν πρέπει να είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση", δήλωσε μόλις χθες η Lagarde, σχόλιο, το οποίο σύμφωνα με μεγάλη μερίδα αναλυτών, σημαίνει πως η επικεφαλής του ΔΝΤ αφήνει παράθυρο για παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας.
Ταυτόχρονα είναι δεδομένη η θέση του ΔΝΤ, ότι και μετά το PSI το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Τέλος, όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, η Ελλάδα θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες, να ακροβατήσει πάνω στις επιδιώξεις Ουάσιγκτον, Βερολίνου, Βρυξελλών και Φρανκφούρτης και να προσπαθήσει να κλείσει το ζήτημα και να πάρει την επόμενη δόση, όσο το δυνατό πιο σύντομα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr