Τίποτα δεν έχει κλείσει, τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα από τα μέτρα που είναι ανοικτά προκειμένου να κλείσει το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Την άποψη αυτή εκφράζει μιλώντας στο “R” κορυφαία κυβερνητική πηγή, που συμμετέχει από το πόστο του στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν “βαρεθεί”, όπως είπε επί λέξει να μάς επιστρέφουν πίσω τα μέτρα που τους προτείνουμε προκειμένου να αποφύγουμε τις απολύσεις στο Δημόσιο, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, τις περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων και τις χαμηλές συντάξεις.
Όταν λένε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να πάρει μπροστά η οικονομία έχουν στο μυαλό τους τα παραπάνω. Στις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό παράγοντα, στις οποίες συμμετέχει και το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Στουρνάρας ζητάει να του πουν από που να κόψει, αφού όλα τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά, οι δανειστές τα επιστρέφουν πίσω, λέγοντας ότι δεν αποδώσουν. Μάλιστα, όπως τονίζει, οι δανειστές βάζουν τα... γέλια όταν ακουν από τη κυβέρνηση ότι θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.
Η αίσθηση του ίδιου κυβερνητικού παράγοντα είναι ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα, τη δόση – ανάσα που περιμένουν οι τράπεζες και ο ιδιωτικός τομέας δεν πρόκειται να την πάρουμε και εκτιμά ότι αυτό που δεν έγινε από τις εκλογές μέχρι σήμερα, θα πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, κάτι το οποίο άλλωστε επιβεβαίωσε χθες με τη συνέντευξή του στον Guardian ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας. Η ανησυχία αυτή έχει περάσει κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α., με την αγορά να βρίσκεται στην κατιούσα και να κινείται στα επίπεδα των 720 μονάδων την Τρίτη και με απώλειες που νωρίτερα την ίδια μέρα ξεπέρασαν το 2%.
Ο τραπεζικός κλάδος βάλλεται, αφού όσο πιο πίσω πάνε τα μέτρα και η έγκρισή τους από την Ευρώπη, τόσο πιο πολύ θα καθυστερήσει η ανακεφαλαιοποίησή τους. Μάλιστα, δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου κάνουν λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία μετατίθεται πλέον για τις αρχές του 2013. Την Τρίτη, η Πειραιώς υποχωρεί στα 0,3540 ευρώ, η Eurobank κάτω από το 1 ευρώ, η Εθνική στο 1,81 και η Alpha στο 1,52 ευρώ με απώλειες από 2,5% έως 7%. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. πλησιάζουν τα 30 εκατ. ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr