Στις επαφές που είχαν τις τελευταίες μέρες τα τεχνικά κλιμάκια με κοινωνικούς εταίρους και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων ετέθη το ζήτημα που έχει θέσει η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, προκειμένου να “δουλέψει' η τουριστική βιομηχανία. Η τρόικα που ως γνωστόν έχει εμμονή με το θέμα της ανταγωνιστικότητας αντιπρότεινε, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, αντί να μειωθεί ο ΦΠΑ, να μειωθεί το μισθολογικό κόστος, δηλαδή να πέσει ακόμα περισσότερο ο βασικός μισθός. Αν το μέτρο λειτουργήσει για ένα τρίμηνο, δηλαδή η μείωση των αποδοχών, περάσει στην αγορά με μείωση των τιμών των προϊόντων, τότε δεν θα υπάρχει λόγος για περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ. Αν το μέτρο δεν περάσει στις τιμές, τότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μπορούσαν συζητήσουν μείωση του ΦΠΑ, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Οι διαπραγματεύσεις πάντως, βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και ο νέος υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι θα τα βρει δύσκολα, όπως άλλωστε αποκάλυψε στους δημοσιογράφους χθες, όχι μόνο στο προσεχές Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειτές. Ο ίδιος, όπως και ο πρωθυπουργός επικοινωνιακά τουλάχιστον, σύμφωνα με πηγές στο περιβάλλον του νέου υπουργού που τον γνωρίζουν καλά, σαν άνθρωπος είναι ρεαλιστής και συνηθίζει να κρατάει χαμηλούς τόνους. Για το λόγο αυτό λοιπόν, στην πρώτη του δήλωση είπε ότι “μας περιμένουν δύσκολα χρόνια”.
Τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά, όπως διαφάνηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πολλά. Πέραν των δημοσιονομικών αποκλίσεων τα υπόλοιπα μετώπα αφορούν υποχρεώσεις που απορρέουν από μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει ήδη αποδεχθεί η χώρα πλην όμως λόγω πολιτικού κόστους αλλά και ουσιαστικών αδυναμιών ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Η επίσπευση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, το κλείσιμο οργανισμών και φορέων του δημοσίου, ο εξορθολογισμός μισθών και επιδομάτων σε ΔΕΚΟ και ειδικά μισθολόγια, η μείωση των υπαλλήλων του δημοσίου, η περικοπή συντάξεων προβληματικών ταμείων και το πραγματικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων συνεχίζουν να περιλαμβάνονται στην ατζέντα των εκκρεμών κυβερνητικών υποχρεώσεων που άφησε φεύγοντας πίσω της η τρόικα πριν από σχεδόν δύο μήνες. Σημειώνεται ότι μέσα στο έτος θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, IBC, λιμάνια, αεροδρόμια και τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
Περισσότερο πιεστικές δράσεις από την πλευρά της τρόικας προβάλλουν ο εξορθολογισμός των δαπανών υγείας και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με στόχο την εξεύρεση τουλάχιστον 3 δισ.ευρώ εφέτος προκειμένου να αντισταθμιστεί εν μέρει το κόστος από την μετάθεση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη. Με βάση επίσης τη μνημονιακή υποχρέωση έχει καθυστερήσει η εφαρμογή των περικοπών κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια και στις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων, μέσω των οποίων θα επιτυγχάνονταν μείωση του αριθμού των υπαλλήλων κατά 15.000 .
Αγκάθι αποτελεί επίσης το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες τα οποία ανέρχονται στα 6,8 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη λύση του συμψηφισμού με ασφαλιστικές ή φορολογικές εισφορές. Στα θετικά η μικρή αύξηση των εσόδων κατά 1% τον Ιούνιο σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, που περιόρισε την απόκλιση σε εξάμηνη βάση στο 1,5% σε σχέση με πέρυσι
Από την πλευρά της η κυβέρνηση αντιτάσσει την βαθιά ύφεση και την υψηλή ανεργία και προτείνει αντί απολύσεων, μείωση του αριθμού των υπαλλήλων από το κλείσιμο υπηρεσιών και εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα απολύσεις. Κοντά σε αυτά στο τρπέζι θα τεθεί η δυαντότητα εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις και η άμεση, μέσα στο καλοκαίρι μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% για λόγους τόνωσης του τουρισμού.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr