Το σκεπτικό όσων διακινούν τα σενάρια αυτά είναι ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στείλει μήνυμα στην τρόικα ότι ξεκινά τις αποκρατικοποιήσεις από τον πιο "σκληρό πυρήνα" των ΔΕΚΟ, που είναι φυσικά η ΔΕΗ. Έτσι, με μια "συμβολικού" τύπου κίνηση θα κάνει σαφή την αποφασιστικότητά της προς τους συνομιλητές της σε Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, όχι μόνο ότι θέλει να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά κυρίως ότι αρχίζει από το "βαρύ πυροβολικό".
Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα του αν οι σκέψεις αυτές αποτυπωθούν τελικά και στις προγραμματικές δηλώσεις, το βέβαιο είναι ότι το όνομα της ΔΕΗ συζητείται πολύ τις τελευταίες ημέρες σε κυβερνητικό επίπεδο. Το ίδιο φαίνεται να συνέβη και χθες, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας, και συγκεκριμένα ανάμεσα στο Χρύσανθο Λαζαρίδη (ΝΔ), τον Κώστα Σκανδαλίδη (ΠΑΣΟΚ) και το Δημήτρη Χατζησωκράτη (ΔΗΜΑΡ). Η συνάντηση έγινε προκειμένου οι τρεις εκπρόσωποι να συζητήσουν το κείμενο της συμφωνίας των τριών κομμάτων στο οποίο θα βασιστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, και γι' αυτό το λόγο αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα. Η συνάντηση επρόκειτο αρχικά να γίνει ανάμεσα στους τρεις αρχηγούς, τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, αλλά όπως έγινε γνωστό αναβλήθηκε.
Το πρώτο κύμα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη χθεσινή συνάντηση το όνομα της ΔΕΗ έπεσε στο τραπέζι, μαζί με μια σειρά άλλων ονομάτων ΔΕΚΟ, που θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα των αποκρατικοποιήσεων. Χωρίς να διευκρινίζεται αν τελικά η περίπτωση της ΔΕΗ θα προκριθεί για να συμπεριληφθεί στην πρώτη ομάδα των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, εντούτοις εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.
Ποιες φαίνεται να είναι σίγουρα εκείνες οι επιχειρήσεις που θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα ; Η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ, οι τρεις θυγατρικές της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης), τα Κρατικά Λαχεία, και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Τι έλεγε το Μνημόνιο
Σε αυτό το σημείο πάντως να υπενθυμίσουμε ότι με βάση τα αρχικά χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου (σσ : που φυσικά έχουν όλα ανατραπεί), η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είχε τοποθετηθεί στο γ’ 3μηνο του 2012, δηλαδή στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Εννοείται ότι μετά και την ακυβερνησία των τελευταίων μηνών λόγω των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων, και την ακινησία στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, όλα τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να "ξαναγραφτούν".
Ίσως ωστόσο να μην είναι και τόσο άσχετα μεταξύ τους το σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με το γεγονός ότι διανύουμε την περίοδο του αρχικού χρονοδιαγράμματος που είχε οριστεί στο Μνημόνιο για να συμβεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου, οι πληροφορίες από το μέτωπο της τρόικας, την φέρουν άκρως δυσαρεστημένη με τις καθυστερήσεις στο τομέα των αποκρατικοποιήσεων, και η κυβέρνηση σίγουρα αναζητά τρόπο για να αμβλύνει, αν όχι να ανατρέψει τις εντυπώσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr