Τα παραπάνω προκύπτουν από την χθεσινή απόφαση της ΡΑΕ για την προσωρινή τιμολόγηση της Αλούμινιον από τη ΔΕΗ, όπου πέραν από τον καθορισμό των 45 ευρώ/ MWh και το σκεπτικό που την συνοδεύει, η ΡΑΕ ανοίγει συνολικό θέμα ελέγχου του κόστους της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα κάνει σαφές ότι «προτίθεται να προχωρήσει σε λεπτομερή κοστολογικό έλεγχο και σύγκριση του κόστους παραγωγής κάθε μιας από τις μονάδες παραγωγής της καθής (σσ. ΔΕΗ), σε σχέση με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες και τεχνικές».
Τι εννοεί η ΡΑΕ ; Ότι «η έλλειψη οποιουδήποτε ανταγωνισμού στο κρίσιμο αυτό τμήμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να μεταφέρει μέρος της υφιστάμενης κοστολογικής αναποτελεσματικότητας (δηλαδή της μη βέλτιστης απόδοσής της) στην αγορά, υποχρεώνοντας το σύνολο της ελληνικής οικονομίας να φέρει το βάρος αυτό».
Θέμα ελέγχου του 65% της παραγωγής
Σε άλλο σημείο, αναφέρεται στον ανταγωνισμό τονίζοντας πως «στην περίπτωση της χώρας μας είναι προφανές ότι δεν υφίσταται μια αποτελεσματικά λειτουργούσα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που αποδεικνύεται χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΔΕΗ κατέχει μόνη αυτή, το σύνολο των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών της χώρας, και συνεχίζει να κατέχει άνω του 65% της αγοράς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όταν όλοι οι ανταγωνιστές της λειτουργούν νέες, αναπόσβεστες μονάδες φυσικού αερίου, και καλούνται να αντιμετωπίσουν ώριμες, αποσβεσμένες μονάδες τόσο λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές, όσο και φυσικού αερίου της ΔΕΗ».
Ταυτόχρονα θυμίζει ότι στην απόφασή της έλαβε υπόψιν της και τις επιστολές του συλλογικού οργάνου των βιομηχανιών (ΕΒΙΚΕΝ) που κατήγγειλαν απουσία διαλόγου με τη ΔΕΗ (όταν η τελευταία είναι η μόνη που μπορεί να τους προμηθεύσει ηλεκτρική ενέργεια) και ότι επιχείρησε να τους επιβάλει όρους και τιμές χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Τι λέει για την Αλουμίνιο
Τέλος, όσο για το επιχείρημα της ΔΕΗ, ότι αν η Αλουμίνιον θεωρούσε ότι τιμολογείται ακριβά θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της μέσω άλλου προμηθευτή ή μέσω της δικής της μονάδας ηλεκτρισμού (σσ: λειτουργεί με φυσικό αέριο), η ΡΑΕ απαντά ότι πουθενά στον κόσμο βιομηχανία αλουμινίου δεν ηλεκτροδοτείται από μονάδα που καίει φυσικό αέριο, αφού σε μια τέτοια περίπτωση το ενεργειακό της κόστος θα ήταν απαγορευτικό.
Υπενθυμίζουμε ότι με την παραπάνω απόφαση που έχει προσωρινό χαρακτήρα έως ότου η διαιτησία στην οποία είχαν προσφύγει ΔΕΗ και Αλουμίνιο καθορίσει την οριστική φόρμουλα υπολογισμού της τιμής, η ΡΑΕ προσδιορίζει ως προσωρινό κόστος ενέργειας για την βιομηχανία τα 45 ευρώ/ MWh (ενέργεια συν τέλη). Πρόκειται για τιμή πολύ χαμηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα τιμολόγησης της βιομηχανίας από τη ΔΕΗ, αλλά και υψηλότερη από αυτήν που πληρώνουν οι βιομηχανίες αλουμινίου παγκοσμίως (29,11 ευρώ βάσει στοιχείων του Metal Bulletin), γι’ αυτό και θα ισχύσει μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της διαιτησίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr